9. Danie pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Ser żółty z wierzchu powinien się przyrumienić albo przynajmniej roztopić. Gotowy kotlet podajemy z dodatkiem smażonych ogórków, które nam jeszcze zostały i posypujemy je siekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Gotowe. Tak przygotowaną blachę wstawiamy do piekarnika.
Warstwę ziemniaczaną smarujemy majonezem i posypujemy tartym żółtym serem
A tak robimy ziemniaczaną pierzynkę - można użyć torebki foliowej.
7. Ogórki z patelni wykładamy na ułożone w formie mięso. Nie wszystkie, ponieważ jest ich zbyt dużo. Niewykorzystana teraz część posłuży jako rodzaj "sałatki" przy podawaniu gotowego już dania. Warstwę ogórkową umieszczoną na kotletach przykrywamy przygotowanymi wcześniej ziemniakami. Najlepiej użyć torebki foliowej włożonej na rękę, na którą nakładamy warstewkę ziemniaków, przyklepujemy i w ten sposób łatwo pokryjemy nią ogórki na mięsie, formując coś w rodzaju ziemniaczanego "kopca". Ziemniakami należałoby w ten sposób pokryć całą powierzchnię każdego kotleta.
8. Następnie każdy ziemniaczany pagórek smarujemy niewielką, ale wyraźną warstewką majonezu, a na koniec posypujemy tartym żółtym serem.
Do góry
Dalej
Powrót
Przysmak Łukaszenki to jedno z najbardziej znanych dokonań kuchni radzieckiej i potrawa wciąż bardzo popularna w restauracjach stolicy Białorusi. Wcale nie jest aż tak pracochłonna, jaką się na pozór wydaje, a jej naturalność i konkretność, w połączeniu ze smakiem schabu intrygująco "sklejonego" z ziemniakami i ogórkami, może być całkiem ciekawą alternatywą dla polskiego niedzielnego schabowego.
Smacznego!
Smażone ogórki wykładamy na mięso - nie żałujemy, ale też z ich ilością nie przesadzamy.
Ogórkowa "sałatka" z patelni, a zarazem nadzienie do mięsa powinno być w miarę gęste.
Przesmażone kotlety układamy w formie do zapiekania.
PRZYGOTOWANIE:
1. Schab porcjujemy na kotlety o grubości od 7 mm do 1 cm. Warto wziąć pod uwagę szerokość schabu i formę do pieczenia, jaką dysponujemy. W tym przepisie składników wystarczy na 4-5 kotletów. Każdy kawałek można lekko ubić, ale nie za cienko. Następnie każdy z nich smarujemy olejem roślinnym z obu stron oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
2. Teraz przystępujemy do ugotowania ziemniaków. Na każdy kotlet będziemy potrzebować około trzech niemałych ugotowanych ziemniaków, zatem ich ilość należy odpowiednio dobrać w zależności od ilości kotletów. Ziemniaki obieramy i gotujemy, a w międzyczasie warto je również nieco posolić.
3. Gdy ziemniaki gotują się, cebulę kroimy w kostkę. Świeży ogórek bardzo dokładnie myjemy. Nie ma potrzeby jego obierania, chyba, że ktoś z różnych powodów sobie tego życzy. Kroimy go w niezbyt grube, ale też nie za cienkie paski, które należałoby przekroić jeszcze na dwie lub trzy części, tak, żeby każdy pasek miał około 3-4 cm. Podobnie kroimy ogórki kiszone. Z ogórków i cebuli zrobimy bowiem rodzaj nadzienia dla mięsa i dodatku à la sałatkowego zarazem. Dlatego paski ogórkowe nie mogą być zbyt długie.
4. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i z obu stron przesmażamy przygotowane wcześniej kotlety. Nie za długo, żeby ich nie wysuszać. Wystarczy, że wyraźnie stracą swoją surowość. Po zdjęciu z patelni od razu można ułożyć je w formie do zapiekania.
5. Na patelnię po kotletach wrzucamy cebulę (można dolać troszkę oleju), a gdy nabierze złotego koloru, dodajemy pokrojone wcześniej ogórki - świeże i kiszone. Smażymy 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i smażymy jeszcze przynajmniej 5-7 minut. Dla rozrzedzenia dodać można niewielką ilość wody, ale dosłownie symboliczne ilości. Ogórki powinny być w miarę gęste.
6. Do ugotowanych już ziemniaków dodajemy 20-25 g masła i tłuczemy. Jeżeli ziemniaki będą zbyt gęste, można dodać niewielką ilość mleka. Jednak konsystencja ziemniaków powinna być zdecydowanie gęstsza, niż w klasycznym puree.
Przysmak Łukaszenki
SKŁADNIKI:
* 4-5 kotletów schabowych
* 3 sztuki gotowanych ziemniaków średniej wielkości (porcja na 1 kotlet)
* 2 średnie cebule
* 1 świeży (nie za duży) ogórek
* 3 średnie kiszone ogórki
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 2 łyżki majonezu
* 100 g tartego sera żółtego
* sól i pieprz
* 20-25 g masła + natka pietruszki lub szczypiorek + olej do smażenia
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś