Składniki na masę makową:

 

* 280 g suchego maku

* 280 ml mleka

* 150 g cukru

* opcjonalnie: ok. 80 g bakalii (np. rodzynki + orzechy)

* kilka kropli aromatu migdałowego

* 1/3 łyżeczki cynamony

* 3/4 łyżki miękkiego masła

* opcjonalnie: odrobina miodu

* 3 białka

5. Mając już wyrośnięte ciasto i przygotowaną masę makową, możemy przystąpić do uformowania strucli. Najpierw ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną odkładamy pod przykryciem na bok. Drugą rozwałkowujemy na prostokąt, mniej więcej o wymiarach 30-35 cm. Na jego powierzchni wykładamy i rozsmarowujemy połowę przygotowanej wcześniej masy makowej dbając o to, aby pozostawić nieco miejsca po bokach, szczególnie przy tej krawędzi, gdzie planujemy zrobić "łączenie". Następnie makowiec ostrożnie i równomiernie zwijamy. Spodnią krawędź staramy się odpowiednio "przylepić" do podstawy. Boki lekko zawijamy i dolepiamy pod spodem.

 

6. Teraz makowiec należy zawinąć w papier do pieczenia. Tu znów przyda się sporo delikatności. Zrolowaną już i zalepioną pod spodem struclę układamy łączeniem na krawędzi arkusza papieru do pieczenia i uważnie zawijamy. Następnie zwiniętą w papier przekładamy na blachę (35-40 cm szerokości). Dbajmy o to, aby makowiec - już zwinięty w papier - leżał w formie łączeniem do dołu. To bardzo ważne, ponieważ obniży ryzyko rozległego pęknięcia ciasta. Strucla nie powinna też być za mocno ściśnięta owiniętym papierem, ale nie powinna też leżeć w papierze zbyt luźno. Przy zawijaniu na pewno przyda się troszeczkę instynktu, kuchennej intuicji i sprytu.

 

7. Całą procedurę formowania strucli powtarzamy dla pozostałej części ciasta i reszty makowego nadzienia. Zawiniętą w papier układamy w formie obok poprzedniej, zachowując przynajmniej kilkucentymetrowy odstęp. Zanim makowce trafią do pieca, powinny jeszcze poleżeć około kwadransa.

Przygotowanie maku:

 

1. Mleko zagotowujemy. Wsypujemy doń suchy mak, trzymamy na bardzo małym ogniu i stale mieszamy do momentu, aż mak wchłonie mleko. Odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia (4-5 godzin).

2. Zimny już mak mielimy za pomocą maszynki. Po zmieleniu można dodać resztę składników (z wyjątkiem białek). Masa będzie bogatsza z dodatkiem rozdrobnionych rodzynek i orzechów, a miodem można jeszcze dosłodzić, jeżeli uznamy, że to potrzebne. Wszystko dokładnie mieszamy.

3. Tuż przed wyłożeniem masy makowej na ciasto, dodajemy do niej lekko ubite białka i solidnie, chociaż delikatnie mieszamy.

Składniki na masę makową:

 

* 280 g suchego maku

* 280 ml mleka

* 140 g cukru

* opcjonalnie: ok. 80 g bakalii (np. rodzynki + orzechy)

* kilka kropli aromatu migdałowego

* 1/3 łyżeczki cynamonu

* 3/4 łyżki miękkiego masła

* opcjonalnie: odrobina miodu

* 3 białka

7. Blachę z makowcami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i pieczemy 30 minut. Po tym czasie rozcinamy papier, aby strucle przyrumieniły się z wierzchu i pieczemy jeszcze 10-15 minut.

 

8. Gotowe, wyjęte z pieca, studzimy. Cały proces można zakończyć na tym podstawowym wariancie, posypując wierzch wypieków cukrem pudrem. Ale jeśli ktoś na oszczędnym makowcu dużo oszczędzać nie zamierza, to może go polukrować i ozdobić wedle własnego upodobania, np. makiem, orzechami, skórką pomarańczową.

Do góry

Dalej

Ten makowiec to poezja. Ma wszystko, żeby być hitem każdych świąt. Szykowny i okazały, nawet bez lukru i wszelkich zdobień. W dodatku niezrównane niebo w gębie. Dla wprawnej gospodyni bułka z masłem, a dla mniej zaawansowanych na pewno ubogacające doświadczenie kulinarne.

 

Rekomendujemy!

4. Mak: Ten makowiec, jak każdy inny domowy, będzie znakomity tylko i wyłącznie z masą makową własnej roboty. Ostatecznie można użyć maku z puszki, tyle że naprawdę szkoda naszej pracy z ciastem. Podobnie nie polecamy gotowego maku suchego, już zmielonego, jaki jest dostępny w sprzedaży. To też niewiele pomoże. Proponujemy niezawodny przepis na własne nadzienie makowe, które zagwarantuje odpowiednią jakość wypieku. Należałoby jednak zacząć przyrządzać je dużo wcześniej, zanim przystąpimy do przygotowania ciasta.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Wszystkie składniki na rozczyn umieszczamy w misce, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.

 

2. Po upływie około kwadransa do wyrośniętego rozczynu ścieramy skórkę z odpowiednio przygotowanej/wyczyszczonej uprzednio połowy cytryny i wlewamy olej roślinny (rzepakowy lub słonecznikowy). Dodajemy same żółtka (jeśli mamy duże jajko, to wystarczy jedno, w temperaturze pokojowej) oraz cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy sól i przesianą w dwóch partiach mąkę. 400 gramów mąki powinno wystarczyć i nie zaleca się dodawania większej ilości. Jednak w przypadku, gdyby ciasto było bardzo kleiste, można ostatecznie dodać pewne bardzo subtelne ilości, które ułatwiały pracę z ciastem. Ciasto wyrabiamy przynajmniej kilka dobrych minut, nawet do 8-10.

 

3. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Po 30 minutach ciasto należy znów krótko przegnieść, uformować zeń kulę i pozwolić mu podchodzić jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie powinno być gotowe do dalszej pracy.

Zawijany makowiec oszczędny

SKŁADNIKI:

 

Rozczyn:

* 100 g mąki

* 50 g cukru

* 21 g świeżych drożdży

* 200 ml ciepłego/letniego mleka

Następnie:

* skórka z połowy niewielkiej cytryny

* 50 ml oleju roślinnego

* wyraźna łyżka śmietany 18%

* 2 małe żółtka lub 1 duże

* 8 g cukru wanilinowego

* pół łyżeczki soli

* 400 g mąki pszennej

* opcjonalnie: mak, orzechy, lukier

* porcja na dwie spore strucle

* przepis na masę makową poniżej

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś