Składniki na masę makową:
* 280 g suchego maku
* 280 ml mleka
* 150 g cukru
* opcjonalnie: ok. 80 g bakalii (np. rodzynki + orzechy)
* kilka kropli aromatu migdałowego
* 1/3 łyżeczki cynamony
* 3/4 łyżki miękkiego masła
* opcjonalnie: odrobina miodu
* 3 białka
5. Mając już wyrośnięte ciasto i przygotowaną masę makową, możemy przystąpić do uformowania strucli. Najpierw ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną odkładamy pod przykryciem na bok. Drugą rozwałkowujemy na prostokąt, mniej więcej o wymiarach 30-35 cm. Na jego powierzchni wykładamy i rozsmarowujemy połowę przygotowanej wcześniej masy makowej dbając o to, aby pozostawić nieco miejsca po bokach, szczególnie przy tej krawędzi, gdzie planujemy zrobić "łączenie". Następnie makowiec ostrożnie i równomiernie zwijamy. Spodnią krawędź staramy się odpowiednio "przylepić" do podstawy. Boki lekko zawijamy i dolepiamy pod spodem.
6. Teraz makowiec należy zawinąć w papier do pieczenia. Tu znów przyda się sporo delikatności. Zrolowaną już i zalepioną pod spodem struclę układamy łączeniem na krawędzi arkusza papieru do pieczenia i uważnie zawijamy. Następnie zwiniętą w papier przekładamy na blachę (35-40 cm szerokości). Dbajmy o to, aby makowiec - już zwinięty w papier - leżał w formie łączeniem do dołu. To bardzo ważne, ponieważ obniży ryzyko rozległego pęknięcia ciasta. Strucla nie powinna też być za mocno ściśnięta owiniętym papierem, ale nie powinna też leżeć w papierze zbyt luźno. Przy zawijaniu na pewno przyda się troszeczkę instynktu, kuchennej intuicji i sprytu.
7. Całą procedurę formowania strucli powtarzamy dla pozostałej części ciasta i reszty makowego nadzienia. Zawiniętą w papier układamy w formie obok poprzedniej, zachowując przynajmniej kilkucentymetrowy odstęp. Zanim makowce trafią do pieca, powinny jeszcze poleżeć około kwadransa.
Przygotowanie maku:
1. Mleko zagotowujemy. Wsypujemy doń suchy mak, trzymamy na bardzo małym ogniu i stale mieszamy do momentu, aż mak wchłonie mleko. Odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia (4-5 godzin).
2. Zimny już mak mielimy za pomocą maszynki. Po zmieleniu można dodać resztę składników (z wyjątkiem białek). Masa będzie bogatsza z dodatkiem rozdrobnionych rodzynek i orzechów, a miodem można jeszcze dosłodzić, jeżeli uznamy, że to potrzebne. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Tuż przed wyłożeniem masy makowej na ciasto, dodajemy do niej lekko ubite białka i solidnie, chociaż delikatnie mieszamy.
Składniki na masę makową:
* 280 g suchego maku
* 280 ml mleka
* 140 g cukru
* opcjonalnie: ok. 80 g bakalii (np. rodzynki + orzechy)
* kilka kropli aromatu migdałowego
* 1/3 łyżeczki cynamonu
* 3/4 łyżki miękkiego masła
* opcjonalnie: odrobina miodu
* 3 białka
7. Blachę z makowcami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i pieczemy 30 minut. Po tym czasie rozcinamy papier, aby strucle przyrumieniły się z wierzchu i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
8. Gotowe, wyjęte z pieca, studzimy. Cały proces można zakończyć na tym podstawowym wariancie, posypując wierzch wypieków cukrem pudrem. Ale jeśli ktoś na oszczędnym makowcu dużo oszczędzać nie zamierza, to może go polukrować i ozdobić wedle własnego upodobania, np. makiem, orzechami, skórką pomarańczową.
Mak najlepiej zmielić za pomocą (elektrycznej) maszynki do mięsa. Jeżeli dysponujemy sitkiem z bardzo drobnymi, dedykowanymi do mielenia maku oczkami, mak wystarczy zmielić tylko jeden raz. Jeśli zaś mamy standardowe sitko, to mak powinniśmy zmielić trzykrotnie.
Ciasto będzie bardzo miękkie, dość klejące, ale powinno swobodnie odchodzić od ręki.
Do góry
Dalej
Powrót
Ten makowiec to poezja. Ma wszystko, żeby być hitem każdych świąt. Szykowny i okazały, nawet bez lukru i wszelkich zdobień. W dodatku niezrównane niebo w gębie. Dla wprawnej gospodyni bułka z masłem, a dla mniej zaawansowanych na pewno ubogacające doświadczenie kulinarne.
Rekomendujemy!
Ciasto ostrożnie i równomiernie zwijamy w roladę, solidnie zalepiając spód i zawijając boki.
Struclę układamy łączeniem na krawędzi papieru do pieczenia i zawijamy.
Tak mniej więcej wygląda dystrybucja masy makowej na cieście.
4. Mak: Ten makowiec, jak każdy inny domowy, będzie znakomity tylko i wyłącznie z masą makową własnej roboty. Ostatecznie można użyć maku z puszki, tyle że naprawdę szkoda naszej pracy z ciastem. Podobnie nie polecamy gotowego maku suchego, już zmielonego, jaki jest dostępny w sprzedaży. To też niewiele pomoże. Proponujemy niezawodny przepis na własne nadzienie makowe, które zagwarantuje odpowiednią jakość wypieku. Należałoby jednak zacząć przyrządzać je dużo wcześniej, zanim przystąpimy do przygotowania ciasta.
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Wszystkie składniki na rozczyn umieszczamy w misce, mieszamy do jednolitej konsystencji i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.
2. Po upływie około kwadransa do wyrośniętego rozczynu ścieramy skórkę z odpowiednio przygotowanej/wyczyszczonej uprzednio połowy cytryny i wlewamy olej roślinny (rzepakowy lub słonecznikowy). Dodajemy same żółtka (jeśli mamy duże jajko, to wystarczy jedno, w temperaturze pokojowej) oraz cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy sól i przesianą w dwóch partiach mąkę. 400 gramów mąki powinno wystarczyć i nie zaleca się dodawania większej ilości. Jednak w przypadku, gdyby ciasto było bardzo kleiste, można ostatecznie dodać pewne bardzo subtelne ilości, które ułatwiały pracę z ciastem. Ciasto wyrabiamy przynajmniej kilka dobrych minut, nawet do 8-10.
3. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłym miejscu. Po 30 minutach ciasto należy znów krótko przegnieść, uformować zeń kulę i pozwolić mu podchodzić jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie powinno być gotowe do dalszej pracy.
Zawijany makowiec oszczędny
SKŁADNIKI:
Rozczyn:
* 100 g mąki
* 50 g cukru
* 21 g świeżych drożdży
* 200 ml ciepłego/letniego mleka
Następnie:
* skórka z połowy niewielkiej cytryny
* 50 ml oleju roślinnego
* wyraźna łyżka śmietany 18%
* 2 małe żółtka lub 1 duże
* 8 g cukru wanilinowego
* pół łyżeczki soli
* 400 g mąki pszennej
* opcjonalnie: mak, orzechy, lukier
* porcja na dwie spore strucle
* przepis na masę makową poniżej
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś