Do góry
Dalej
Powrót
W zimie zobaczymy jak smakują. Ogórki zachowają kolor i orzeźwiającą świeżość, a jako dodatek wzbogacą na pewno każde danie obiadowe.
Smacznego!
Soki z ogórków również wlewamy pod sam wierzch.
Słoiki powinny być wypełnione po brzegi.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ogórki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, zostawiając je tak na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie kroimy je w plastry o grubości 5 mm. Nie obieramy. Jeżeli ogórek jest spory, plasterki można przekroić na połówki, a nawet ćwiartki w przypadku bardzo dużych. Jeżeli natomiast ma dużo pestek lub wodnisty pestkowy miąższ - należy go usunąć.
2. Cebulę kroimy w półtalarki, ewentualnie półplastry. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Koper - jeśli mamy lub zechcemy dodać - siekamy, ale nie za drobno.
3. Ogórki, cebulę, czosnek i ewentualnie koper umieszczamy w misce, dodajemy sól, cukier i na końcu ocet. Wszystko bardzo skrupulatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, koniecznie pod przykryciem, na minimum dwanaście godzin. Przez ten czas całość należy jeszcze przynajmniej 3-4 razy przemieszać.
4. Przygotowujemy słoiki. Nie musimy ich wyparzać - wystarczy dokładne ich umycie z dodatkiem sody oczyszczonej. Na tę ilość ogórków warto przygotować przynajmniej 8 słoików o pojemności 450-500 ml.
5. Przekładamy ogórki do słoików pamiętając, aby dodać do nich również samoistną zalewę, czyli soki, które warzywa puściły podczas leżakowania. Ogórki nakładamy pod sam wierzch - podobnie, jak płyn z miski.
6. Słoiki mocno zakręcamy i umieszczamy w jakimś chłodnym miejscu. Na początek można je wstawić do lodówki na jakiś czas, a później wynieść do spiżarki, piwniczki lub w jakiekolwiek chłodniejsze miejsce w domu.
W tym przepisie wykorzystano ogórki i cebulę dostarczone przez Panią Olę z jej super ekologicznych upraw. Bardzo dziękujemy!
Zielone ogórki do słoików na zimę
SKŁADNIKI:
* 3 kg ogórków (mogą być różnej wielkości i kształtów, ważne jednak, aby nie były gorzkie)
* 260 g cebuli
* 260 g czosnku
* 100 g soli
* 250 g cukru
* 125 ml octu (10%)
* opcjonalnie duży pęczek kopru
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś