Do góry

Dalej

Powrót

W zimie zobaczymy jak smakują. Ogórki zachowają kolor i orzeźwiającą świeżość, a jako dodatek wzbogacą na pewno każde danie obiadowe.

 

Smacznego!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Ogórki dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, zostawiając je tak na co najmniej dwie godziny. Po tym czasie kroimy je w plastry o grubości 5 mm. Nie obieramy. Jeżeli ogórek jest spory, plasterki można przekroić na połówki, a nawet ćwiartki w przypadku bardzo dużych. Jeżeli natomiast ma dużo pestek lub wodnisty pestkowy miąższ - należy go usunąć.

 

2. Cebulę kroimy w półtalarki, ewentualnie półplastry. Czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Koper - jeśli mamy lub zechcemy dodać - siekamy, ale nie za drobno.

 

3. Ogórki, cebulę, czosnek i ewentualnie koper umieszczamy w misce, dodajemy sól, cukier i na końcu ocet. Wszystko bardzo skrupulatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, koniecznie pod przykryciem, na minimum dwanaście godzin. Przez ten czas całość należy jeszcze przynajmniej 3-4 razy przemieszać.  

 

4. Przygotowujemy słoiki. Nie musimy ich wyparzać - wystarczy dokładne ich umycie z dodatkiem sody oczyszczonej. Na tę ilość ogórków warto przygotować przynajmniej 8 słoików o pojemności 450-500 ml.

 

5. Przekładamy ogórki do słoików pamiętając, aby dodać do nich również samoistną zalewę, czyli soki, które warzywa puściły podczas leżakowania. Ogórki nakładamy pod sam wierzch - podobnie, jak płyn z miski.

 

6. Słoiki mocno zakręcamy i umieszczamy w jakimś chłodnym miejscu. Na początek można je wstawić do lodówki na jakiś czas, a później wynieść do spiżarki, piwniczki lub w jakiekolwiek chłodniejsze miejsce w domu.

 

 

W tym przepisie wykorzystano ogórki i cebulę dostarczone przez Panią Olę z jej super ekologicznych upraw. Bardzo dziękujemy!

Zielone ogórki do słoików na zimę

SKŁADNIKI:

 

* 3 kg ogórków (mogą być różnej wielkości i kształtów, ważne jednak, aby nie były gorzkie)

* 260 g cebuli

* 260 g czosnku

* 100 g soli

* 250 g cukru

* 125 ml octu (10%)

* opcjonalnie duży pęczek kopru

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś