Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Do wykrawania bułeczek użyjmy zwykłej bawełnianej nici - będzie bardzo równo.
Masę równomiernie rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części.
Ciasto wyjdzie miękkie i zwarte, ale bardzo elastyczne.
Do góry
Dalej
Powrót
Makowe drożdżówki domowej roboty - w przeciwieństwie do swoich sklepowych odpowiedników, pozbawionych zwykle połysku i wyrazu - są super mięciutkie i pomimo dodatku ciężkiego maku - wystarczająco puszyste. To doskonały deser i smakowita przekąska, która w naszej rodzimej kuchni ma bardzo długą tradycję. A ponieważ mak jest u nas symbolem obfitości, ich obecność na stole zawsze manifestuje dostatek.
Rekomendujemy!
Delikatnie zwijamy roladę i "dzielimy" tępą częścią noża na 6 części.
7. Jednak zamiast zwykłych nacięć nożem, które mogą mocno naruszyć kształt delikatnego ciasta z makiem, proponujemy użyć prostej techniki wykrawania za pomocą mocnej, bawełnianej nici, którą na pewno każdy ma w domu. Nić delikatnie wsuwamy pod spód rolady, w miejscu zaznaczenia, a następnie, trzymając oba końce nici, krzyżujemy je, i szybkim, dynamicznym ruchem "wykrajamy" bułeczkę. W taki sposób uformujemy wszystkie bułeczki. Cały proces, począwszy od rozwałkowania i rozsmarowania masy makowej, powtarzamy dla drugiego kawałka ciasta. Powinniśmy uzyskać 12 bułeczek, które od razu najlepiej ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Uwaga: bułeczki, zanim trafią do piekarnika, powinny podchodzić jeszcze przez około 45 minut. Pod przykryciem.
8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do piekarnika, smarujemy je z wierzchu żółtkami, które pozostały nam z etapu przygotowania masy makowej. Pieczemy przez 20-25 minut albo nawet nieco dłużej, w zależności od tego, ile bułeczek mamy w formie i jakim piekarnikiem dysponujemy.
6. Podrośnięte ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części (warto użyć wagi). Formujemy z nich kulę i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 10 minut. Pierwszą część rozwałkowujemy na prostokąt mniej więcej o wymiarach 40-35 cm. Połowę masy makowej rozprowadzamy równomiernie na całej powierzchni prostokąta, dbając jednak o to, aby po bokach zachować około jednocentymetrowe odstępy. Natomiast w miejscu łączenia, przestrzeń niewypełniona nadzieniem powinna być nawet nieco większe. Ostrożnie zwijamy roladę, której boki delikatnie podwijamy pod spód. Tępą częścią noża zaznaczamy miejsca, w których będziemy "wykrawać" sześć bułeczek.
PRZYGOTOWANIE:
1. Warto zacząć od maku, ponieważ jego odpowiednie przygotowanie zajmie nieco czasu. W rondlu lub garnku z solidnym dnem zagotowujemy 400 ml mleka lub wody. Do wrzącego płynu wsypujemy cały mak i gotujemy na małym ogniu, nieustannie mieszając. Gdy mak wchłonie mleko/wodę, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy mak do całkowitego przestygnięcia. Można go przełożyć do innego naczynia, żeby wystygł szybciej.
2. Zimny mak mielimy wraz z cukrem w maszynce z sitkiem o małych oczkach, dedykowanym specjalnie do mielenia maku. A jeżeli takiego sitka nie mamy, dysponując jedynie tym standardowym, mak powinniśmy zmienić trzykrotnie. (Mak do maszynki mielimy partiami na przemian z cukrem). Po zmieleniu przykrywamy i wstawiamy do lodówki.
3. Teraz możemy przygotować ciasto drożdżowe. Najpierw rozczyn. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy łyżeczkę cukru (odbierając ją z przygotowanej porcji), dodajemy ze dwie łyżki mąki i wkruszamy drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut. Jeżeli zaś mamy zamiar skorzystać z drożdży suchych, nie musimy przygotowywać rozczynu. Z podanych składników ciasto zagniatamy od razu.
4. Do rozczynu dodajemy jajka, sól, cukier i cukier wanilinowy. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miękkie masło i również dokładnie mieszamy. Teraz możemy stopniowo dodawać przesianą mąkę. Zalecamy robić to partiami, bo może się okazać, że będziemy jej potrzebować nieco mniej. Przez około 6-8 minut wyrabiamy elastyczne ciasto. Na dno miski wlewamy odrobinę oleju. Rozsmarowujemy i układamy uformowane w kulę wyrobione ciasto. Nakrywamy i odstawiamy do podrośnięcia. Po około 40 minutach ciasto należy krótko przegnieść, ponownie uformować kulę i pozostawić na kolejne 30 minut.
5. Bezpośrednio przed uformowaniem bułeczek, należałoby zająć się dokończeniem masy makowej. Do maku dodajemy cukier wanilinowy, miękkie masło (warto wyjąć je wcześniej z lodówki, aby odpowiednio zmiękło) oraz lekko ubite białka z dwóch jajek. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotowe.
Domowe bułeczki z makiem
SKŁADNIKI:
* 200 ml ciepłego mleka
* 25 g świeżych drożdży piekarskich lub 7g suchych/instant
* 2 duże jajka
* pół łyżeczki soli
* 130 g cukru
* 1 łyżeczka cukru wanilinowego
* 100 g bardzo miękkiego masła
* 600-700 g mąki pszennej
* Nadzienie: 400 g maku sparzonego wodą lub mlekiem i zmielonego w maszynce z 150-200 g cukru
* 2 białka (żółtka zostawiamy do posmarowania)
* 60-80 g miękkiego masła
* łyżeczka cukru wanilinowego
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka plików cookies
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś