8. Po godzinie z rolady usuwamy folię aluminiową i pieczemy jeszcze przez około 20 minut. Rolada jest od razu gotowa do spożycia, chociaż będzie bardzo delikatna i należałoby ją kroić ostrożnie. Z pieczonymi pomidorami i cebulką na gorąco smakuje wyśmienicie. A po wystygnięciu nabiera cech i smaków naprawdę doskonałej wędlinki.
Po upieczeniu rolada będzie dość delikatna. Zanim nie wystygnie.
Przed pieczeniem wierzch i boki smarujemy sosem i zawijamy w folię aluminiowej.
Aby rolada lepiej się trzymała, związujemy ją nicą lub sznurkiem wędliniarskim.
Roladę zwijamy bardzo ostrożnie, dbając o to, aby łączenie znalazło się pod jej spodem.
Schab nacinamy tak, aby uzyskać jak największą powierzchnię. Uzyskany płat rozbijamy.
Zanim zabierzemy się za krojenie mięsa, warto przygotować serowe nadzienie i pomidorowo-musztardowe smarowidło
Do góry
Dalej
Powrót
Ta prosta i szlachetna zarazem klasyka nigdy nie wychodzi z mody. Znakomicie sprawdzi się zarówno jako główne danie obiadowe w niedzielę i od święta, a szczególnie jako domowa wędlina na świątecznych półmiskach. Zwłaszcza, że jest to jedna z najłatwiejszych, najszybszych i całkiem efektownych propozycji z mięsa, która - łącząc w sobie uniwersalny smak schabu i sera - smakuje rewelacyjnie.
Polecamy!
Po przyprawieniu solą i ew. pieprzem, masę serową dokładnie rozsmarowujemy na całej powierzchni.
6. Aby nasza rolada lepiej się trzymała, należałoby ją czymś związać. Może to być sznurek wędliniarski, chociaż równie dobrze sprawdzi się zwykła, nieco grubsza nić do szycia. Robimy kilka wiązań, według uznania - sposób związania raczej nie będzie miał wpływu, ani na jej smak, ani nawet na wygląd.
7. Następnie roladę smarujemy przygotowanym wcześniej sosem pomidorowo-musztardowym, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i układamy w formie do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 1 godziny.
4. Uzyskany płat delikatnie rozbijamy, do około 1 cm grubości. Przed rozbiciem całą powierzchnię mięsa można jeszcze lekko ponacinać nożem. (My mieliśmy dość wąski i gruby kawałek, wobec czego po nacięciu i rozbiciu płat wyszedł bardzo długi i wąski. Dlatego przekroiliśmy go na pół i roladę skręciliśmy z dwóch ułożonych obok siebie węższych kawałków, aby uzyskać odpowiedni efekt szerokości. Przy zakupie schabu warto też zwrócić uwagę na to, aby wybrać w miarę zgrabny kawałek, pozbawiony grubych fałdów tłuszczu).
5. Całą powierzchnię tak przygotowanego płatu przysypujemy w miarę równomiernie solą i ewentualnie odrobiną pieprzu. Ostrożnie rozsmarowujemy na nim zrobioną wcześniej masę serową, zostawiając nieco miejsca na brzegach. Teraz zwijamy roladę.
3. I teraz chyba najbardziej wymagająca w tym daniu rzecz - odpowiednie nacięcie kawałka schabu w ten sposób, aby uzyskać płat o dużej powierzchni. Tu przyda się nieco sprytu, chociaż sam proceder wcale nie jest trudny. Można to zrobić na przynajmniej dwa sposoby. My najczęściej stosujemy ten polegający na rozpoczynaniu nacinania od spodu (na wysokości 1/3 lub 1/4, w zależności od tego, jakim kawałkiem mięsa dysponujemy). Schabu nie nacinamy do końca (jak na motylka), rozkładamy i znów powtarzamy nacinanie, odpowiednio wymierzając, ile takich nacięć da się w danym przypadku zrobić..
PRZYGOTOWANIE:
1. Zanim zabierzmy się za krojenie mięsa, warto zacząć od przygotowania serowego nadzienia i prostego "sosu" do posmarowania rolady. Serek śmietankowy łączymy z tartym żółtym serem (jakiegokolwiek gatunku), dodajemy drobno pokrojony koper lub natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Wszystko bardzo dokładnie ze sobą łączymy, aby uzyskać gęstą, zwartą masę.
2. Teraz pomidorowo-musztardowy sos, którym posmarujemy roladę przed pieczeniem. Łyżkę koncentratu pomidorowego łączymy z musztardą. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pół łyżeczki soli i znów mieszamy. Gotowe.
Rolada schabowa z serem
SKŁADNIKI:
* 800-900 g schabu w kawałku bez kości
* 1 płaska łyżeczka soli
* pieprz drobno zmielony do smaku
Nadzienie do rolady
* 250 g serka śmietankowego (kremowego, kanapkowego lub podobnego)
* 150 g tartego, dowolnego sera żółtego
* 2-3 łyżki posiekanego świeżego kopru lub natki pietruszki
* 2-3 niemałe ząbki czosnku
Dodatkowo
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka musztardy
* pół łyżeczki soli
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś