Podrośnięte ciasto dzielimy na około 14 części i formujemy bułeczki.
Gotowe trójkąciki układamy w formie łączeniem do dołu, a następnie smarujemy żółtkiem i posypujemy.
Uwaga - jeśli włożymy zbyt wiele nadzienia, napotkamy spory problem z odpowiednim sklejeniem trójkąta.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Trójkąty układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie, dbając również o odpowiednie odstępy pomiędzy nimi. Tuz przed pieczeniem ostrożnie smarujemy je z wierzchu żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka i posypujemy np. czarnuszką lub sezamem albo - jak w tym przypadku - jednym i drugim. Można też użyć maku. W piecu powinny spędzić przynajmniej 20 minut, co w dużej mierze zależy od ilości sztuk na blasze. Niemniej jednak, gdy będą się rumienić i nabierać brązowej barwy, można już powoli wyjmować je z pieca.
Do góry
Dalej
Powrót
Oto doskonały, efektowny, całkiem prosty, jednym słowem wzorowy wypiek drożdżowy z pożywnym nadzieniem w środku. Nie zastanawiajmy się i pieczmy od razu podwójną porcję, bo trójkąty będą znikać błyskawicznie. Dodatkowo, proponowane ciasto ma walor uniwersalny - możemy weń włożyć, co tylko wytrawnego chcemy, dlatego i jarosze znajdą tu dla siebie całkiem interesującą kulinarną przestrzeń.
Absolutnie warte naszego czasu!
Przestudzone nadzienie można jeszcze lekko zblendować, ale nie jest to konieczne.
Z tym ciastem pracuje się znakomicie - powinno wyjść jednorodne i elastyczne.
Kolejny krok to dołączenie pozostałej części i dokładne sklejenie wszystkiego na szczycie powstałej "piramidki".
Po wyłożeniu nadzienia sklejamy krawędzie okręgu, tworząc taki oto "kapturek".
4. Gdy ciasto już podeszło, wykładamy je na stolnicę/deskę, lekko przegniatamy, dzielimy na 14 w miarę równych części. Z każdej formujemy gładką bułeczkę i od razu możemy przystąpić do formowania trójkątów.
5. Każdą z kuleczek delikatnie wałkujemy na owalny kształt (10-12 cm). Na środku wykładamy wyraźną łyżkę nadzienia i sklejamy trójkącik. Technika ta przypomina lepienie niektórych rodzajów samosów, czyli pierogów hinduskich. Najpierw sklejamy górne krawędzie okręgu, żeby powstał taki "kapturek", a następnie doklejamy na środku podstawę trójkącika i łączymy brzegi na samej górze.
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku rozpuszczamy masło i dajemy mu czas na przestygnięcie. Następnie ciepłe mleko wlewamy do miski, dodajemy płaską łyżkę cukru, rozkruszamy drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Dalej wsypujemy 2-3 łyżki mąki, mieszamy i tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 10-15 minut.
2. Po tym czasie do rozczynu - kiedy drożdże zauważalnie już popracowały - dodajemy sól, drugą łyżkę cukru, dwa całe jajka i śmietanę (najlepiej, żeby nie była bezpośrednio wyjęta z lodówki). Mieszamy, aż składniki połączą się. W dalszej kolejności wlewamy roztopione i przestudzone masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Teraz możemy przystąpić do stopniowego wsypywania przesianej mąki i wyrabiania ciasta. Kiedy zrobi się bardziej zwarte, dodajemy olej i dalej wyrabiamy. Na ten proces powinniśmy poświęcić 5-7 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość, a na to trzeba około jednej godziny.
3. Teraz przygotujmy nadzienie. Pomidor można sparzyć i obrać ze skórki. A jeśli komuś skórka nie przeszkadza, blanszowanie i obieranie można sobie darować. Cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzaliśmy trochę oleju. Gdy cebulka nieco się zeszkli, dokładamy mięso mielone. Może to być łopatka wieprzowa, kurczak/indyk, a nawet dobrze zmielona wołowina. Teraz drobno kroimy paprykę i wrzucamy na patelnię. Wszystko mieszamy co jakiś czas. Pomidora (obranego lub nie) również kroimy w drobną kostkę i dodajemy na patelnię, zaraz po tym, gdy mięso wyraźnie straci już swoją surowiznę. Jeszcze parę chwil smażenia i wlewamy passatę pomidorową - około 250 ml powinno wystarczyć. Można dać więcej, jednak dbajmy o to, żeby farsz nie był zbyt rzadki. Ewentualnie można dodać troszkę koncentratu pomidorowego do zagęszczenia. I na koniec nieco soli i pieprzu do smaku. Możemy dodać też swoje ulubione przyprawy (np. kmin rzymski i paprykę słodką - wtedy będzie bardziej po arabsku), ale sól i pieprz w zupełności wystarczą. Regulujemy smak i gotowe. Nadzienie odstawiamy do przestygnięcia. Dobrze jest umieścić je w osobnym naczyniu.
Drożdżowe trójkąty z mięsem
SKŁADNIKI:
14 trójkątów (60-61 g ciasta na każdy)
* 15-18 g świeżych drożdży
* 125 mln ciepłego mleka
* 2 płaskie łyżki cukru
* 400 g mąki pszennej
* 3 łyżki śmietany (75 g)
* 50 g roztopionego masła
* 2 pełne łyżki oleju roślinnego
* 2 jajka
* 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie: 350 g mięsa mielonego + jedna nie za duża cebula + jedna papryka + duży pomidor + passata pomidorowa + sól i pieprz
* odrobina oleju do smażenia
* żółtko z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś