Zanim oblejemy tort polewą, powinien spędzić w lodówce przynajmniej 20 minut.
Dżem/powidła najlepiej bezpośrednio "przepuścić" przez sitko.
Polewą należałoby objąć cały torcik, łącznie z bokami.
Podczas przekładania kremem ciasto należy umieścić na jakiejś podstawie/kloszu.
Tak wygląda konsystencja gotowego syropu z żółtek i mleka skondensowanego.
9. Jeszcze tylko polewa czekoladowa. Tutaj mamy przepis na polewę uniwersalną, która doskonale się nada. Ale polewę na szybko możemy zrobić też na bazie czekolady i masła. W kąpieli wodnej roztapiamy 70 g czekolady (np. ciemnej) wraz z 50 g masła i od razu wylewamy na tort, rozprowadzając ostrożnie po całej powierzchni - zarówno na wierzchu, jak i po bokach. Gdy polewa lekko ostygnie, wierzch można czymś udekorować, wedle własnej inwencji. Ważne jednak, aby nie złamać "czekoladowej konwencji" wypieku i nie umieszczać jasnych zdobień. Praga musi być w całości czekoladowa. Gotowe. Torcik wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin.
Upieczony biszkopt może mieć nieznaczne wybrzuszenie.
Spód tortownicy (20-21 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto biszkoptowe powinno mieć rzadszą i jednorodną konsystencję.
Do góry
Dalej
Powrót
Torcik Praga swoją nazwę zawdzięcza moskiewskiej restauracji Praga, w której powstał jako rzekomo prostsza i szybsza wariacja wiedeńskiego tortu Sachera. Jest to jeden z najpopularniejszych radzieckich wypieków, do dzisiaj otaczany gdzieniegdzie nimbem cukierniczego kultu. Nic dziwnego, bo skrywa wiele słodkich tajemnic. Prosty, efektowny, szybki. Na każde domowe zacisze. Z pewnością wart, aby zrobić go przynajmniej raz.
Smacznego!
5. Teraz krem czekoladowy. Żółtko umieszczamy w garnku lub rondlu z masywnym dnem. Wlewamy doń 20 ml zimnej wody (nieco więcej niż 1 łyżka). Rozmącamy dokładnie. Dodajemy 120 g mleka skondensowanego słodzonego i ponownie mieszamy. Naczynie stawiamy na małym ogniu i gotujemy, stale mieszając, aż wszystko zacznie lekko gęstnieć. Masa zacznie przypominać budyń i będzie gotowa, gdy po przeciągnięciu łopatką lub rózgą kuchenną po dnie garnka, zostanie ślad. Wtedy syropik zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Miękkie masło śmietankowe ubijamy mikserem z dodatkiem cukru wanilinowego na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy uprzednio przygotowany i przestudzony gęsty syrop z żółtka, wody i mleka skondensowanego. Wsypujemy 10 g kakao (ok. 1 łyżki) i miksujemy na jednolitą masę. Krem jest gotowy.
7. Zimny biszkopt kroimy na trzy w miarę równe blaty. Tu warto się nieco postarać, a przynajmniej dysponować w miarę ostrym nożem. Nasz biszkopt może mieć też lekkie wybrzuszenie na górze, czyli tzw. niewielką "czapeczkę", którą należałoby ściąć. Wcześniej warto mieć pod ręką coś do nasączenia blatów. W tym przypadku używamy 100 ml wrzącej herbaty zmieszanej z dwiema lub trzema łyżkami cukru. Herbata ma być, rzecz jasna, wystudzona.
8. I na koniec uwieńczenie całego procesu czyli układanie warstw i dekorowanie. Całą powierzchnię spodniego blatu nasączamy herbatą i rozprowadzamy połowę kremu. Na nim układamy drugi blat i powtarzamy całą procedurę. Wszystko przykrywamy wierzchnim blatem i również nasączamy. Na tym ostatnim wierzchnim blacie przecieramy za pomocą sitka i równomiernie rozprowadzamy dżem morelowy lub powidła. Teraz torcik wędruje na 20 minut do lodówki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku roztapiamy masło i dajemy mu czas na przestygnięcie. Żółtka oddzielamy od białek. Dodajemy do nich połowę cukru (75 g) i ubijamy na jasną puszystą masę. W drugiej misce ubijamy białka, a gdy zaczną się pienić dodajemy do nich stopniowo drugą połowę cukru (75 g). Ubijamy na sztywno, a następnie przekładamy do nich ubite uprzednio żółtka i delikatnie wszystko mieszamy.
2. W osobnym naczyniu przesianą już mąkę mieszamy z 25 g kakao (około trzech płaskich stołowych łyżek). Kakao zaleca się również przesiać, żeby wyeliminować ewentualne grudki. Jeżeli ktoś chce zyskać więcej pewności, że biszkopt wyrośnie, na tym etapie należałoby do mąki dodać jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki sypkie dokładnie ze sobą łączymy i dodajemy do mieszaniny żółtek i białek. Wszystko ostrożnie mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. I na koniec cienką strużką wlewamy po krawędziach roztopione i przestudzone masło. Mieszamy do momentu, aż ciasto wchłonie tłuszcz. Gotowe.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Dno okrągłej formy (20-21 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Boki formy można lekko natłuścić i przysypać bułką tartą, chociaż ten zabieg niewiele zmieni, bo biszkopt po upieczeniu i tak będzie dobrze odstawał na bokach. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia za pomocą patyczka warto sprawdzić stan wypieku.
4. Po upieczeniu biszkopt studzimy w formie przez około 5 minut. Gdy nieco przestygnie, wykrawamy go nożem po bokach i delikatnie wyjmujemy z tortownicy. Biszkopt można przechowywać przykryty ściereczką, nawet do ośmiu godzin. Zaleca się, aby wypiek troszkę postał i dobrze wystygł, zanim na kolejnym etapie zostanie pokrojony.
Czekoladowy torcik Praga
SKŁADNIKI:
Biszkop
* 6 jajek (rozmiar L)
* 150 g cukru
* 115 g mąki
* 25 g kakao
* 40 g roztopionego i przestudzonego masła
* opcjonalnie: łyżeczka proszku do pieczenia
* tortownica 20-21 cm
Krem
* 1 żółtko
* 20 ml zimnej wody
* 120 g mleka skondensowanego (słodzonego)
* 200 g miękkiego masła
* 10 g kakao
* 16 g cukru wanilinowego
* powidła lub dżem morelowy
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś