Składniki na masę makową:
* 280 g suchego maku
* 280 ml mleka
* 150 g cukru
* opcjonalnie: ok. 80 g bakalii (np. rodzynki + orzechy)
* kilka kropli aromatu migdałowego
* 1/3 łyżeczki cynamonu
* 3/4 łyżki miękkiego masła
* opcjonalnie: odrobina miodu
* 3 białka
Mak najlepiej zmielić za pomocą (elektrycznej) maszynki do mięsa. Jeżeli dysponujemy sitkiem z bardzo drobnymi, dedykowanymi do mielenia maku oczkami, mak wystarczy zmielić tylko jeden raz. Jeśli zaś mamy standardowe sitko, to mak powinniśmy zmielić trzykrotnie.
Przygotowanie maku:
1. Mleko zagotowujemy. Wsypujemy doń suchy mak, trzymamy na bardzo małym ogniu i stale mieszamy do momentu, aż mak wchłonie mleko. Odstawiamy pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia (4-5 godzin).
2. Zimny mak mielimy za pomocą maszynki. Po zmieleniu można dodać resztę składników (z wyjątkiem białek). Masa będzie bogatsza z dodatkiem rozdrobnionych rodzynek i orzechów, a miodem można jeszcze dosłodzić, jeżeli uznamy, że to potrzebne. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Tuż przed wyłożeniem masy makowej na ciasto, dodajemy do niej lekko ubite białka i solidnie, chociaż delikatnie mieszamy.
Składniki na masę makową:
* 375 g suchego maku
* 375 ml mleka
* 3/4 szklanki cukru
* opcjonalnie: ok. 100 g bakalii (np. rodzynki + orzechy)
* kilka kropli aromatu migdałowego
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* łyżka miękkiego masła
* opcjonalnie: odrobina miodu
* 5-6 białek
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez minimum pół godziny, do 40 minut, w zależności od piekarnika. Najlepiej po 30 minutach sprawdzić stan wypieku, który powinien się już zarumienić. Na ostatnie 5 minut należałoby usunąć papier, aby powierzchnia makowców nabrała wyrazistszej barwy.
7. Po wystygnięciu makowce są gotowe do konsumpcji. Można je posypać cukrem pudrem albo polukrować i ozdobić wedle uznania, czym się tylko zechce. My sięgnęliśmy po mak, orzechy, migdały i skórkę pomarańczową.
3. Po tym czasie możemy już "skręcać" makowce. Ale pod warunkiem, że będziemy mieć przygotowaną wcześniej masę makową. Zamiast jednak kupować gotową w puszce, która nigdy nie zapewni makowcowi tego "czegoś", rekomendujemy zrobić ją samodzielnie wcześniej, a przynajmniej zmielić z cukrem sparzony mak jeszcze poprzedniego dnia i przechować w lodówce. Dokładny przepis na masę makową zamieściliśmy poniżej.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Formujemy z nich kule i odstawiamy przykryte na ok. 10 minut. Następnie każdą z części rozwałkowujemy kolejno na kształt przypominający prostokąt o wymiarach ok. 30x25 cm. Na jego powierzchni rozsmarowujemy 1/3 przygotowanej wcześniej masy makowej, dbając o to, aby pozostawić nieco miejsca przy krawędziach. Następnie ostrożnie zwijamy roladkę, delikatnie zakładając jej boki. Teraz należałoby ją zawinąć w papier do pieczenia, dzięki czemu strucla utrzyma odpowiedni kształt. Nie ściskamy jej papierem zbyt mocno, ale staramy się pozostawić pewien luz. Zabieg ten powtarzamy dla dwóch pozostałych części ciasta. W ten sposób uzyskamy trzy makowce. PO zawinięciu w papier, układamy w formie do pieczenia, z zachowaniem wyraźnych odstępów. Zanim trafią do pieca, powinny postać jeszcze około 15 minut.
...albo dodać do życia trochę więcej piękna i kalorii.
Upieczone makowce można zostawić tak, jak z pieca wyszły...
Makowiec zawijamy w papier do pieczenia (ale nie za mocno).
Całość ostrożnie zwijamy w rulon, delikatnie zakładając pod spód jego brzegi.
Wszystkie trzy uformowane w ten sposób strucle układamy w formie do pieczenia.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na trzy równe części.
Ciasto powinno wyjść dość lepiące. Lepiej nie wsypywać za dużo mąki.
Do góry
Dalej
Powrót
Oto niekwestionowany król każdych świąt, a zarazem jeden z najlepszych sposobów na pielęgnowanie naszych polskich tradycji kulinarnych. A ten przepis to gwarancja intensywnego i głębokiego smaku makowego nadzienia, zamkniętego w eleganckiej drożdżowo-kruchej roladzie. Strulce długo zachowują świeżość i można przygotować je nawet kilka dni wcześniej.
Polecamy!
Masę makową rozmieszczamy równomiernie na prostokącie o wymiarach około 30-25 cm.
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy jedną łyżkę cukru, dodajemy 2-3 spore łyżki mąki pszennej i wkruszamy świeże drożdże. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia na 15 minut. (W przypadku użycia suchych drożdży, krok ten można pominąć i dodać drożdże bezpośrednio do reszty składników).
2. Po tym czasie do rozczynu dodajemy pięć pozostałych łyżek cukru, sól, cukier wanilinowy lub pastę waniliową i żółtka. Białka zostawiamy, ponieważ będą nam potrzebne do masy makowej. Wszystko mieszamy do wyraźnego połączenia się składników. Teraz stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Dobrze jest nie dodawać jej więcej niż w przepisie, nawet jeśli ciasto będzie troszkę lepiące. Na koniec wlewamy rozpuszczone i koniecznie przestudzone masło, wyrabiając wszystko około 10-ciu minut. Z ciasta formujemy coś na kształt kuli i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Makowiec zawijany
SKŁADNIKI:
* 45 g świeżych drożdży piekarskich lub 21 g suchych
* 180 ml ciepłego mleka
* 6 łyżek cukru
* 150 g roztopionego i przestudzonego masła
* 7 żółtek ze średnich jajek
* pół łyżeczki soli
* 450 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
* 16 g cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
* przepis na masę makową poniżej
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś