Swój sernik udekorowaliśmy skośną kratką z wiórek kokosowych i płatków migdałowych zdobiących środek kwadratów. Każdy jednak może wymyślić swoje własne wzory oraz użyć np. orzechów albo samych migdałów.

Do góry

Dalej

Ten sernik robi się szybko i prosto. Może nie jest specjalnie wyszukany, ale to naprawdę solidny wypiek. Świetnie się kroi, doskonale wygląda i smakuje wyśmienicie, a stabilnie zapieczony ser nie traci swoich kremowych walorów. Z tym ciastem każde święta i uroczystości na pewno będą udane.

 

Smacznego!

5. Sernik jest gotowy do spożycia, gdy będzie już całkowicie zimny, dlatego najlepiej przetrzymać go jeszcze na noc w lodówce. Możemy go tak zostawić albo posypać cukrem pudrem. Nasz wypiek możemy jednak upiększyć, np. za pomocą klasycznej polewy czekoladowej w zestawie z zawsze sprawdzonymi wiórkami kokosowymi. Taką polewę można kupić w sklepie, ale ta marketowa nie za bardzo nadaje się ze względu na jej twardość i łamliwość. O wiele lepszą opcją jest samodzielne przygotowanie polewy. Poniżej publikujemy sprawdzony przepis na super aksamitną i błyszczącą polewę, która zawsze się udaje.

4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Podpieczony kruchy spód przysypujemy po całej powierzchni łyżką kakao. Następnie wylewamy masę serową i rozprowadzamy ją, dokładnie wyrównując. Tak przygotowana blacha wędruje do pieca na 60-65 minut. Pod koniec pieczenia sernik powinien ładnie zarumienić się z wierzchu. Gdy będzie już gotowy, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do przestygnięcia.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Rozpoczynamy od ciasta kruchego. Składniki, za wyjątkiem tych suchych, powinny być zimne. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier dajemy drobny, do wypieków, ale kiedy takiego nie mamy, wsypmy zwykły cukier do młynka lub blendera i po prostu lekko zmielmy, żeby uzyskać wyraźnie mniejszą objętość kryształków. Też będzie dobrze. Następnie wbijamy jajko i pokrojone w mniejsze kostki zimne masło. Szybko zagniatamy kruche ciasto, robiąc to ręcznie albo za pomocą stosownego urządzenia. Jeśli będzie zbyt twarde, możemy dodać odrobinę zimnej śmietany (12-18%), a gdy za luźne - dodajmy troszkę mąki, regulując w ten sposób odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być elastyczne, łatwe do wałkowania i jednorodne. Formujemy zeń kulę, spłaszczamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut.

 

2. Po upływie pół godziny ciasto przekładamy na posypaną śladową ilością mąki stolnicę, Delikatnie rozwałkowujemy na kształt podobny wymiarowo do formy, w której będziemy piec sernik. Ta ilość składników wymaga większej blaszki o wymiarach ok. 25x35 cm lub podobnej. Formę wykładamy papierem do pieczenia i oplatając wałek ciastem, przekładamy je ostrożnie do formy. Wszystko wyrównujemy, ewentualnie dolepiamy miejsca ze zbyt małą ilością ciasta tak, aby uzyskać w miarę równej grubości powierzchnię. Na koniec możemy ją delikatnie wyrównać np. za pomocą szklanki. Ciasto po całej powierzchni nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180 stopni Celsjusza. Następnie ciasto pieczemy przez około 15 minut (lub do lekkiego zarumienienia).

 

3. Teraz przygotujemy masę serową. W tym przypadku wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na wysokich obrotach wraz z masłem i drobnym cukrem, aż osiągniemy puszysty, gładki krem. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy twaróg. Gdy składniki połączą się, wsypujemy cukier wanilinowy i proszek budyniowy, krótko wszystko miksując. (Opcjonalnie można również na tym etapie dodać do masy serowej szczyptę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne). Na końcu dodajemy sparzone i odsączone rodzynki. Jeśli są duże, typu jumbo, możne je przekroić na pół. Masę delikatnie mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do masy serowej, mieszając łyżką, aż do uzyskania jednorodnej masy serowej.

Sernik klasyk z polewą

SKŁADNIKI:

 

Na kruchy spód:

* 125 g masła

* 250 g mąki pszennej

* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 60 g drobnego cukru do wypieków

* 1 jajko

* łyżka kakao (do posypania)

Masa serowa:

* 1 kg twarogu półtłustego podwójnie lub potrójnie zmielonego (albo z wiaderka)

* 8 jajek

* 200 g miękkiego masła

* 200 g drobnego cukru

* 16 g cukru wanilinowego

* 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru

* 100 g rodzynek

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś