Swój sernik udekorowaliśmy skośną kratką z wiórek kokosowych i płatków migdałowych zdobiących środek kwadratów. Każdy jednak może wymyślić swoje własne wzory oraz użyć np. orzechów albo samych migdałów.
Przepis na uniwersalną polewę (duża blacha)
Pełną łyżkę żelatyny (ale nie czubatą) rozpuszczamy w czterech łyżkach wody, mieszamy i odstawiamy. W rondlu lub garnuszku z mocnym dnem umieszczamy pokrojone w kostkę 60 g masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao i 2 spore łyżki śmietany (30% lub nawet 18%). Wszystko mieszamy na niedużym, doprowadzając do rozpuszczenia i połączenia się składników. Nie zagotowujemy. Po uzyskaniu jednorodnej masy kakaowej, rondel zdejmujemy z ognia. Napęczniałą żelatynę należy lekko rozmieszczać, po czym dodajemy ją do masy kakaowo-tłuszczoej i energicznie mieszamy, aby wkomponowała się w strukturę polewy. Gotowe. Polewą od razu dekorujemy ciasto, ponieważ ma ona tendencję do szybkiego zastygania.
I jeszcze mała uwaga: nie od dziś wiadomo, że do sernika najlepiej jest zmielić twaróg własnoręcznie. Większość gotowych mielonych twarogów z wiaderka, które są dostępne na rynku, nie zapewnią pożądanych efektów. Jednak, gdy nie mamy czasu na zajmowanie się twarogiem, to warto zainwestować w dobry gotowy ser. My osobiście polecamy twaróg marki Piątnica. Zapewni odpowiednią konsystencję masy serowej, a dodatkowo można - przynajmniej w tym przepisie - nawet o połowę zmniejszyć ilość masła.
Po upieczeniu sernik musi porządnie wystygnąć. Wtedy możemy go udekorować.
Do góry
Dalej
Powrót
Ten sernik robi się szybko i prosto. Może nie jest specjalnie wyszukany, ale to naprawdę solidny wypiek. Świetnie się kroi, doskonale wygląda i smakuje wyśmienicie, a stabilnie zapieczony ser nie traci swoich kremowych walorów. Z tym ciastem każde święta i uroczystości na pewno będą udane.
Smacznego!
Przed wyłożeniem sera podpieczony spód przysypujemy odrobiną kakao.
Sztywną pianę z białek należy delikatnie wmieszać do masy serowej.
Wylaną na kruchy spód warstwę twarogową dokładnie wyrównujemy.
Miksowaniu żółtek, cukru i miękkiego masła warto poświęcić nieco czasu.
5. Sernik jest gotowy do spożycia, gdy będzie już całkowicie zimny, dlatego najlepiej przetrzymać go jeszcze na noc w lodówce. Możemy go tak zostawić albo posypać cukrem pudrem. Nasz wypiek możemy jednak upiększyć, np. za pomocą klasycznej polewy czekoladowej w zestawie z zawsze sprawdzonymi wiórkami kokosowymi. Taką polewę można kupić w sklepie, ale ta marketowa nie za bardzo nadaje się ze względu na jej twardość i łamliwość. O wiele lepszą opcją jest samodzielne przygotowanie polewy. Poniżej publikujemy sprawdzony przepis na super aksamitną i błyszczącą polewę, która zawsze się udaje.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Podpieczony kruchy spód przysypujemy po całej powierzchni łyżką kakao. Następnie wylewamy masę serową i rozprowadzamy ją, dokładnie wyrównując. Tak przygotowana blacha wędruje do pieca na 60-65 minut. Pod koniec pieczenia sernik powinien ładnie zarumienić się z wierzchu. Gdy będzie już gotowy, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do przestygnięcia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozpoczynamy od ciasta kruchego. Składniki, za wyjątkiem tych suchych, powinny być zimne. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier dajemy drobny, do wypieków, ale kiedy takiego nie mamy, wsypmy zwykły cukier do młynka lub blendera i po prostu lekko zmielmy, żeby uzyskać wyraźnie mniejszą objętość kryształków. Też będzie dobrze. Następnie wbijamy jajko i pokrojone w mniejsze kostki zimne masło. Szybko zagniatamy kruche ciasto, robiąc to ręcznie albo za pomocą stosownego urządzenia. Jeśli będzie zbyt twarde, możemy dodać odrobinę zimnej śmietany (12-18%), a gdy za luźne - dodajmy troszkę mąki, regulując w ten sposób odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być elastyczne, łatwe do wałkowania i jednorodne. Formujemy zeń kulę, spłaszczamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
2. Po upływie pół godziny ciasto przekładamy na posypaną śladową ilością mąki stolnicę, Delikatnie rozwałkowujemy na kształt podobny wymiarowo do formy, w której będziemy piec sernik. Ta ilość składników wymaga większej blaszki o wymiarach ok. 25x35 cm lub podobnej. Formę wykładamy papierem do pieczenia i oplatając wałek ciastem, przekładamy je ostrożnie do formy. Wszystko wyrównujemy, ewentualnie dolepiamy miejsca ze zbyt małą ilością ciasta tak, aby uzyskać w miarę równej grubości powierzchnię. Na koniec możemy ją delikatnie wyrównać np. za pomocą szklanki. Ciasto po całej powierzchni nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180 stopni Celsjusza. Następnie ciasto pieczemy przez około 15 minut (lub do lekkiego zarumienienia).
3. Teraz przygotujemy masę serową. W tym przypadku wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy na wysokich obrotach wraz z masłem i drobnym cukrem, aż osiągniemy puszysty, gładki krem. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy twaróg. Gdy składniki połączą się, wsypujemy cukier wanilinowy i proszek budyniowy, krótko wszystko miksując. (Opcjonalnie można również na tym etapie dodać do masy serowej szczyptę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne). Na końcu dodajemy sparzone i odsączone rodzynki. Jeśli są duże, typu jumbo, możne je przekroić na pół. Masę delikatnie mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do masy serowej, mieszając łyżką, aż do uzyskania jednorodnej masy serowej.
Sernik klasyk z polewą
SKŁADNIKI:
Na kruchy spód:
* 125 g masła
* 250 g mąki pszennej
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 60 g drobnego cukru do wypieków
* 1 jajko
* łyżka kakao (do posypania)
Masa serowa:
* 1 kg twarogu półtłustego podwójnie lub potrójnie zmielonego (albo z wiaderka)
* 8 jajek
* 200 g miękkiego masła
* 200 g drobnego cukru
* 16 g cukru wanilinowego
* 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
* 100 g rodzynek
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś