Swój sernik udekorowaliśmy skośną kratką z wiórek kokosowych i płatków migdałowych zdobiących środek kwadratów. Każdy jednak może wymyślić swoje własne wzory oraz użyć innych tzw. posypek.
Przepis na uniwersalną polewę (duża blacha)
W rondlu lub garnuszku z mocnym dnem umieszczamy pokrojone w kostkę 60 g masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao i 2 spore łyżki śmietany (30% lub nawet 18%), 1 łyżkę żelatyny (ale nie czubatą) rozpuszczamy w czterech łyżkach wody, mieszamy i odstawiamy. Rondel z wcześniej umieszczonymi tam składnikami wstawiamy na nieduży ogień i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Nie zagotowujemy. Po uzyskaniu jednorodnej masy kakaowej, rondel zdejmujemy z ognia. Napęczniałą żelatynę należy lekko rozmieszczać, po czym dodajemy ją do masy i energicznie mieszamy, aby wkomponowała się w strukturę polewy. Gotowe. Polewą od razu dekorujemy ciasto, ponieważ ma ona tendencję do szybkiego zastygania.
I jeszcze mała uwaga: nie od dziś wiadomo, że do sernika najlepiej jest zmielić twaróg własnoręcznie. Większość gotowych mielonych twarogów z wiaderka, które są dostępne na rynku, nie zapewnią pożądanych efektów - sernik będzie, mówiąc kolokwialnie, "rozlazły". Jednak, gdy nie mamy czasu na zajmowanie się twarogiem, to warto zainwestować w dobry gotowy ser. My osobiście polecamy twaróg marki Piątnica. Zapewni odpowiednią konsystencję masy serowej, a dodatkowo można - przynajmniej w tym przepisie - nawet o połowę zmniejszyć ilość masła.
Zanim zabierzemy się za dekorowanie sernika, musi on porządnie przestygnąć.
Do góry
Dalej
Powrót
Ten sernik robi się szybko i prosto. Może nie jest specjalnie wyszukany, ale to naprawdę solidny wypiek. Doskonale wygląda, smakuje wyśmienicie i świetnie się kroi, a stabilnie zapieczony ser nie traci swoich kremowych walorów. Z tym ciastem każde święta i uroczystości na pewno będą udane.
Smacznego!
Przed wyłożeniem sera podpieczony spód przysypujemy odrobiną kakao.
Sztywną pianę z białek należy delikatnie wmieszać do masy serowej.
Po przełożeniu warstwy twarogowej wszystko dokładnie wyrównujemy.
Miksowaniu żółtek, cukru i miękkiego masła warto poświęcić nieco czasu.
5. Sernik jest gotowy do spożycia, gdy będzie już całkowicie zimny, dlatego najlepiej przetrzymać go jeszcze na noc w lodówce. Możemy go tak zostawić albo posypać cukrem pudrem. Nasz wypiek możemy jednak upiększyć, np. za pomocą klasycznej polewy czekoladowej w zestawie z zawsze sprawdzonymi wiórkami kokosowymi. Taką polewę można kupić w sklepie, ale ta marketowa nie za bardzo nadaje się ze względu na twardość i łamliwość. O wiele lepszą opcją jest samodzielne przygotowanie polewy. Poniżej publikujemy sprawdzony przepis na super aksamitną i błyszczącą polewę, która zawsze się udaje.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Podpieczony kruchy spód przysypujemy po całej powierzchni łyżką kakao. Następnie wylewamy masę serową i rozprowadzamy ją, dokładnie wyrównując. Tak przygotowana blacha wędruje do pieca na 60-65 minut. Pod koniec pieczenia sernik powinien ładnie zarumienić się z wierzchu. Gdy będzie już gotowy, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto aż do przestygnięcia.
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozpoczynamy od ciasta kruchego. Składniki, za wyjątkiem tych suchych, powinny być zimne. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier dajemy drobny, do wypieków, ale kiedy takiego nie mamy, wsypmy zwykły cukier do młynka lub blendera i po prostu lekko zmielmy, żeby uzyskać wyraźnie mniejszą objętość kryształków. Też będzie dobrze. Następnie wbijamy jajko i pokrojone w mniejsze kostki zimne masło. Szybko zagniatamy kruche ciasto, robiąc to ręcznie albo za pomocą stosownego urządzenia. Jeśli będzie zbyt twarde, możemy dodać odrobinę zimnej śmietany (12-18%), a gdy za luźne - dodajmy troszkę mąki i wyregulujmy właściwą konsystencję. Ciasto powinno być elastyczne, łatwe do wałkowania i jednorodne. Formujemy zeń kulę, spłaszczamy i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
2. Po upływie pół godziny ciasto przekładamy na posypaną śladową ilością mąki stolnicę, Delikatnie rozwałkowujemy na kształt podobny wymiarowo do formy, w której będziemy piec sernik. Ta ilość składników wymaga większej blaszki o wymiarach ok. 25x35 cm lub podobnej. Formę wykładamy papierem do pieczenia i oplatając wałek ciastem, przekładamy je ostrożnie do formy. Wszystko wyrównujemy, ewentualnie dolepiamy miejsca ze zbyt małą ilością ciasta tak, aby uzyskać w miarę równej grubości powierzchnię. Wszystko na koniec możemy delikatnie wyrównać szklanką, używając jej jako swego rodzaju "walca". Ciasto po całej powierzchni nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180 stopni Celsjusza. Kruche ciasto podpiekamy około 15 minut (lub do zarumienienia).
3. Teraz przygotujemy masę serową. W tym przypadku wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ubijemy na wysokich obrotach wraz z masłem i drobnym cukrem, aż osiągniemy puszysty, gładki krem. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy twaróg. Gdy składniki połączą się, wsypujemy cukier wanilinowy i proszek budyniowy, krótko wszystko miksując. (Opcjonalnie można również na tym etapie dodać do masy serowej szczyptę proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne). Na końcu dodajemy sparzone i odsączone rodzynki. Jeśli są duże, typu jumbo, możne je przekroić na pół. Delikatnie mieszamy łyżką. Zostały jeszcze białka, które ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do masy serowej, mieszając łyżką, aż do uzyskania jednorodnej masy serowej.
Sernik klasyk
SKŁADNIKI:
Na kruchy spód:
* 125 g masła
* 250 g mąki pszennej
* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 60 g drobnego cukru do wypieków
* 1 jajko
* łyżka kakao (do posypania)
Masa serowa:
* 1 kg twarogu półtłustego podwójnie lub potrójnie zmielonego lub z wiaderka
* 8 jajek
* 200 g miękkiego masła
* 200 g drobnego cukru
* 16 g cukru wanilinowego
* 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
* 100 g rodzynek
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2023
polityka plików cookies
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś