6. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170-180 stopni Celsjusza. Tuż przed włożeniem do piekarnika środek bułeczek wypełniamy przygotowanym wcześniej dżemem. My użyliśmy dżemu wiśniowego, ale równie dobrze sprawdzi się dżem brzoskwiniowy, morelowy, a nawet gęste powidła. Dżemu nie żałujemy. Dwie łyżeczki to takie minimum, bo bułeczki podczas pieczenia istotnie podrosną, a środek się nieco zapadnie. Warto użyć jak najgęstszego dżemu. Zbyt rzadki na pewno wypłynie i może osłabić efekt estetyczny.

 

Po wypełnieniu dżemem boki bułeczek smarujemy żółtkami rozmąconymi z mlekiem. Środek możemy jeszcze posypać rozdrobnionymi orzechami jakiegokolwiek gatunku. Pieczemy przez 20-25 minut, w zależności od ilości sztuk w formie, aż bułeczki zarumienią się i nabiorą przyjemnej, jasnobrązowej barwy.

5. Czas na zrobienie "plecionki". Każdy paseczek przeplatamy krzyżowo z sąsiednim (po dwa w parze), starając się dbać o kolejność (tak jak na zdjęciu). Robimy tak ze wszystkimi paskami, uzyskując na końcu taki właśnie pleciony efekt. Uformowane w ten sposób bułeczki od razu układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie i jeszcze ostrożnie rozszerzamy otwory, które powstały na środku. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na około 20 minut.

Do góry

Dalej

W tych bułeczkach kryje się nie tylko sekret pachnącego ciasta drożdżowego, zawsze przywodzący na myśl ciepłą, domową atmosferę, ile również mnóstwo fajnej zabawy. Dlatego to wspaniała propozycja do przygotowania wraz z najmłodszymi. A ich nietuzinkowy wygląd sprawia, że dość atrakcyjnie prezentują się na każdym stole. O smaku nie będziemy wspominać.

 

Polecamy!

3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko przysypaną mąką stolnicę/blat. Dzielimy je na 14 równych części (warto użyć wagi) i z każdej formujemy gładką kuleczkę. Zostawiamy je jeszcze pod przykryciem na kolejne 10-15 minut. Ten zabieg sprawi, że ciasto będzie się lepiej formowało.

 

4. Po tym czasie każdą bułeczkę rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 12-15 cm. Następnie ostrym nożem lub radełkiem dokonujemy nacięć dookoła okręgu. Poczynając od krawędzi do połowy okręgu - robimy swego rodzaju paseczki-"wypustki". W celu uzyskania w miarę równego efektu najlepiej zacząć od zrobienia czterech równych nacięć (góra-dół-prawo-lewo), a następnie robimy kolejne cztery pomiędzy nimi. Kiedy już mamy osiem nacięć, każdą uzyskaną w ten sposób "pustą" część dzielimy następnie na trzy paski, uzyskując dookoła równo 24 wypustki (tak jak na poniższych zdjęciach).

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła i odstawienia do przestygnięcia. Następnie przygotowujemy rozczyn. Do miski wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i 2-3 czubate łyżki mąki pszennej (odebrane z wcześniej przygotowanych porcji cukru i mąki). Zalewamy połową ciepłego mleka. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. 

 

2. Następnie do wyrośniętego rozczynu wsypujemy szczyptę soli i dodajemy 3 całe jajka. Mieszamy do połączenia składników. W dalszej kolejności wsypujemy cukier i dodajemy pozostałe mleko. Ponownie mieszamy. Wlewamy olej i dokładnie go rozprowadzamy. Teraz przesiewamy mąkę lub wsypujemy już wcześniej przesianą. Robimy to stopniowo, zwracając uwagę na konsystencję ciasta. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, dodajmy nieco więcej. Gdy ciasto będzie na tyle zwarte, że nadaje się już mniej więcej do wyrabiania, dodajemy przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiamy przez 7-10 minut, ręcznie lub za pomocą odpowiedniego urządzenia. Powinniśmy uzyskać miękkie, jednorodne i lepkie ciasto, ale z łatwością odchodzące od rąk. Formujemy zeń kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto krótko przegniatamy i znów umieszczamy pod przykryciem na kolejne 30 minut.

SKŁADNIKI:

 

* 25-27 g świeżych drożdży piekarskich

* 50 g masła

* 300-320 ml ciepłego mleka

* 3 małe jajka w temperaturze pokojowej

* 100-110 g cukru

* 4 łyżki oleju

* szczypta soli

* 600-700 g mąki pszennej (np. typ 450, 500, 550)

* gęsty dżem (np. wiśniowy)

* 2 żółtka rozmącone z łyżką mleka do posmarowania

* opcjonalnie: posiekane orzechy włoskie/laskowe lub jakiekolwiek inne do posypania

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś