Dalej

Piernik wawelski z bakaliami

 

Błyskawiczny i aromatyczny. Nigdy się nie nudzi. Całkiem nienaganna propozycja na święta zimowe i absolutny strzał w dziesiątkę dla tych, co to nie mają czasu długo stać przy garach. Porcja na dwie keksówki...

Dalej

Dalej

krucho-drożdżowe rogaliki kokosowe

 

Fenomenalny przepis na mały i prosty, choć całkiem kunsztowny wypiek, który zdołał już podbić serca mieszkańców gminy Narew. Po pulchniutkie i wypełnione delikatnym nadzieniem rogaliki chce sięgnąć dosłownie każdy...

Dalej

Dalej

Zawijany makowiec Oszczędny

 

Pomimo braku masła i niezliczonej ilości żółtek, ten całkowicie drożdżowy elegant nie ustępuje popularnym u nas wypiekom z kruchymi akcentami. Wielokrotnie sprawdzona receptura z Bałkanów, gdzie robi się najlepsze strucle...

Dalej

Dalej

Wypasione ciastka owsiane

 

Oto jeden z tych przepisów, które powinny być obowiązkowe, kiedy w lodówce zawieruszyła się jakaś świeża jeszcze kolekcja białek. Inwestycja w ten banalnie prosty wypiek zwróci się błyskawicznie w licznych zachwytach...

Dalej

Dalej

Ekspresowe babeczki z Białek

 

Można je wyczarować niemal "z powietrza", bo wszystkie składniki każdy na pewno ma w domu. Szybka, całkiem urodna i niewymagająca propozycja dla wykorzystania nagromadzonych białek. Nikt się nie narobi, a zajadania wyjdzie w bród...

Dalej

Dalej

Pizzerinki z Ziemniakami i Serem

 

Zapomnijcie o gotowych, pełnych konserwantów, przeokropnie mrożonych pizzach. Oto prawdziwe cudo z domowej faktorii, nawiązujące do najlepszych tradycji podlaskich smaków...

Dalej

Dalej

Drożdżowe trójkąty z mięsem

 

Spora porcja mięsiwka z pomidorem i papryką zamknięta w delikatnym drożdżowym cieście. Te pełne magii trójkąty zachwycą każdego amatora wszelkich wytrawnych bułeczek...

Dalej

Dalej

Wegetariańskie Pierożki buddyjskie

 

Pyszotki z pieczarkami podawane w orientalnej potrawce z rybą, warzywami i mleczkiem kokosowym, które każdego wprawią w medytacyjne stany. Wspaniałości te jadał Budda. To dlatego każda jego figurka ma taki wydatny brzuszek...

Dalej

Dalej

pielmieni cygańskie

 

Po co robić zupę i drugie? Zrób dwa w jednym. Małe, tradycyjne, przynajmniej od 100 lat znane na Podlasiu, wyborne syberyjskie pierożki na jeden kęs, ale tym razem pływające w aromatycznej i rozgrzewającej jesiennej zupie...

Dalej

Dalej

Mega Bułki Drożdżowe z Twarogiem

 

Duże, puszyste i eleganckie. Po prostu "buzi dać". Urzekają smakiem od pierwszego kęsa. Prawdziwa arystokracja wśród wszelkich wypieków na drożdżach z dodatkiem słodkiego sera...

 

Dalej

Dalej

Kołduny białoruskie

 

Pod tą nazwą kryje się odmiana tzw. "draników", czyli placków ziemniaczanych, które dodatkowo nadziewa się mięsem. Oto stary, przekazywany z pokolenia na pokolenie rodzinny przepis, który otrzymaliśmy od pewnej Pani z Białorusi...

 

Dalej

Dalej

Bieliasze z mięsem

 

Kuchnia tatarska słynie z prostoty i kreatywności. Te nieszablonowe i pożywne, wypełnione mięsem sakiewki, nikogo nie pozostawią obojętnym. Proponujemy doskonały, smażony w oleju, wariant, z ulubioną w Narwi wieprzowiną...

Dalej

Dalej

Dalej

Czebureki ukraińskie

 

Chociaż "złote pierogi" wywodzą się z tradycji kulinarnych Tatarów krymskich, na Ukrainie weszły do kanonu dań narodowych. Tu znajdziecie mniej „mięsną” wersję, która w tym wydaniu tworzy naprawdę niepospolitą fuzję dobrze znanych smaków...

 

Dalej

Dalej

Wytrawne chrusty SEROWE

 

Awangardowe złociste bułeczki z żółtym serem w środku i na wierzchu, uplecione jak faworki, a w dodatku bardzo puszyste i mięciuchne. Wszystkie dzieciaki będą zachwycone...

Dalej

Dalej

PSZENNO-ŻYTNIE MiSZelinki

 

Takich drożdżowych paluchów wypchanych różnościami nie kupimy w żadnym sklepie. Swoją nazwę wywodzą od słynnego ludzika Michelin i nietrudno zgadnąć, dlaczego. Całkiem poważna konkurencja dla pizzy...

Dalej

Do góry

Powrót

Dalej

Zostały białka? Zrób SZYBKĄ BABECZKĘ

Z ciekawymi dodatkami

 

Wystarczy 7-8 białek z dużych jaj, odrobina mąki, cukru i oleju plus co kto w domu ma oraz 10 minut czasu. I oczywiście przyzwoity mikser...

kropka

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś