5. Po przygotowaniu pizz odstawiamy je jeszcze pod przykryciem na minimum 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190-200 stopni Celsjusza. Zanim pizza powędruje do pieca, boki smarujemy jajkiem lub - w bardziej zalecanej wersji - żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy przez około 20-25 minut, w zależności od ilości pizz w formie i specyfiki piekarnika, jakim dysponujemy. Ostatecznie, wyrośnięte i wyraźnie zarumienione boki oraz roztopiony ser poinformują, że pizza jest już gotowa.

3. Czas na uformowanie kształtu łódki. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy kolejno na owalny kształt o wysokości około 25 cm i szerokości przynajmniej kilkunastu centymetrów. Na brzegach układamy ser żółty i zalepiamy go ciastem, tworząc rodzaj "serowego rantu". Staramy się mocno dolepić brzegi do dna, a u góry i z dołu formujemy "czubki" pizzy, również mocno zalepiając ciasto.

 

4. Kiedy kształt jest już gotowy, pora na ułożenie dodatków. (Najlepiej zrobić to już w formie do pieczenia, ponieważ później przeniesienie całej pizzy na blachę będzie bardzo problematyczne). Na samo dno idzie tuńczyk w sosie pomidorowym, później cebula i papryka, a następnie oliwki i pokrojona w kostkę mozzarella. Tu panuje pełna dowolność - jak sobie ułożymy, tak będziemy mieli. Polecamy też dodatków nie żałować, a nawet "upychać je aż do oporu". Ciasto w piecu wyraźnie podrośnie i znacząco zmienią się proporcje pomiędzy nim a zawartością pizzy.

Do góry

Dalej

Wprawdzie na tę pizzę, jak na każdą inną, wrzucić można wszystko, o czym się tylko pomyśli, ale jednym z największych jej atutów i tak zawsze będzie puszyste ciasto, które smakuje wybornie z każdym rodzajem dodatków. Proponujemy jednak pozostać przy tej właśnie wegetariańskiej konfiguracji, bo nie spotkaliśmy jeszcze osoby, która nie byłaby takim wariantem zachwycona.

 

Polecamy!

2. Po upływie przynajmniej pół godziny ciasto dzielimy na cztery równe części. Formujemy z nich kule i pozostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut. W tym czasie możemy przygotować składniki na wierzch: trzemy ser żółty (jeśli jeszcze nie mamy go w tej formie), kroimy w kostkę paprykę i mozzarellę, cebulę w drobne piórka, a oliwki ewentualnie w plastry (chyba, że postanowimy wrzucić je w całości). Proponujemy również użyć różnokolorowej papryki, jeśli taką dysponujemy - wtedy pizza będzie "żywsza" wizualnie. My nie mieliśmy, więc zróżnicowaliśmy tę kolorystykę zielonymi i czarnymi oliwkami.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Najpierw ciasto. Do miski wlewamy ciepłe mleko. Wsypujemy cukier i suche drożdże. Mieszamy. Teraz dodajemy olej i mieszamy. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i sól. Na koniec możemy opcjonalnie dodać suszony tymianek (np. 1-2 garście). Wyrabiamy ciasto. Na tę czynność warto poświęcić przynajmniej 7-8 minut. Powinniśmy uzyskać dość miękkie i elastyczne ciasto. Z już wyrobionego formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-35 minut.

SKŁADNIKI:

 

Na ciasto:

(porcja na 4 pizze)

* 8 g suchych drożdży

* 500-550 g mąki pszennej

* 300 ml ciepłego mleka

* 60 ml oleju roślinnego

* łyżeczka cukru

* łyżeczka soli

* suszony tymianek

* jajko do posmarowania

Dodatki:

* 2 puszki tuńczyka w sosie pomidorowym

* papryka

* cebula

* oliwki

* mozzarella w kulce

* dowolny ser żółty

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś