7. W tym czasie na tarce o dużych oczkach można zetrzeć żółty ser, jeśli jeszcze nie mamy go przygotowanego. Po upływie pół godziny danie wyjmujemy z pieca i posypujemy obficie tartym serem, po czym znów wkładamy do piekarnika na przynajmniej 10 minut, do rozpuszczenia się warstwy serowej. (Czasami po 30 minutach pieczenia pomidory - zwłaszcza jeśli jest ich wiele - mogą puścić troszkę soków. Przed posypaniem serem możemy te soki ostrożnie odlać).
8. Gotowe danie zaraz przed podaniem można posypać siekaną natką pietruszki, koprem lub szczypiorkiem.
Gdy ser rozpuści się, schab po francusku w wersji z pomidorami jest gotowy.
Po 30 minutach posypujemy z wierzchu tartym serem i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
4. Gdy pieczarki z cebulą są już miękkie (ewentualnie odparowane) i w zasadzie gotowe, wykładamy je na kawałki mięsa ułożone w formie, tworząc z nich rodzaj grzybowej warstwy.
5. Na pieczarkach układamy pokrojone w półplasterki pomidory. Pomidory mogą zostać ułożone gęsto, jak w tym przypadku, na dachówkę, albo luźniej i w mniejszej ilości, jeśli w naszym daniu wolimy ich mniej.
6. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu i pieczemy przez 30 minut.
Do góry
Dalej
Powrót
Atutem tego dania jest duża ilość mięsa zapieczonego w towarzystwie wybornych dodatków. Świetnie sprawdzi się na świątecznym lub niedzielnym stole w domu całkiem sporej rodziny. Stosunek szybkości przygotowania potrawy do jej atrakcyjności i doznań smakowych należałoby ocenić naprawdę wysoko.
Bon apetit!
Warstwa pokrojonych w półplasterki pomidorów.
Warstwa smażonych pieczarek z cebulą i czosnkiem.
Mięsa nie ubijamy. Plastry układamy od razu do formy, posypując solą i pieprzem
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso kroimy na 8 grubszych kotletów. Nie ubijamy. Układamy od razu na blasze/w formie do zapiekania. Posypujemy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
2. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Pieczarki kroimy w plastry lub półplastry. Można użyć zarówno świeżych, mrożonych, a nawet marynowanych. W tej wersji wykorzystane zostały świeże pieczarki.
3. Na patelnię wlewamy około 3 łyżek oleju i wrzucamy cebulę. Mieszamy. Gdy cebula nieco się zarumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy i dosłownie po minucie, kiedy już poczujemy aromat czosnku, dodajemy pokrojone pieczarki. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy dalej, co chwila mieszając.
Schab po francusku z pomidorami
SKŁADNIKI:
* 900 g schabu w kawałku
* 3 spore cebule
* 300-350 g pieczarek
* 4 ząbki czosnku
* 2-3 świeże pomidory
* 300 g tartego sera żółtego
* pół łyżeczki oregano
* sól i pieprz
* olej do smażenia
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś