7. W tym czasie na tarce o dużych oczkach można zetrzeć żółty ser, jeśli jeszcze nie mamy go przygotowanego. Po upływie pół godziny danie wyjmujemy z pieca i posypujemy obficie tartym serem, po czym znów wkładamy do piekarnika na przynajmniej 10 minut, do rozpuszczenia się warstwy serowej. (Czasami po 30 minutach pieczenia pomidory - zwłaszcza jeśli jest ich wiele - mogą puścić troszkę soków. Przed posypaniem serem możemy te soki ostrożnie odlać).

 

8. Gotowe danie zaraz przed podaniem można posypać siekaną natką pietruszki, koprem lub szczypiorkiem.

4. Gdy pieczarki z cebulą są już miękkie (ewentualnie odparowane) i w zasadzie gotowe, wykładamy je na kawałki mięsa ułożone w formie, tworząc z nich rodzaj grzybowej warstwy.

 

5. Na pieczarkach układamy pokrojone w półplasterki pomidory. Pomidory mogą zostać ułożone gęsto, jak w tym przypadku, na dachówkę, albo luźniej i w mniejszej ilości, jeśli w naszym daniu wolimy ich mniej.

 

6. Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu i pieczemy przez 30 minut.

Do góry

Dalej

Atutem tego dania jest duża ilość mięsa zapieczonego w towarzystwie wybornych dodatków. Świetnie sprawdzi się na świątecznym lub niedzielnym stole w domu całkiem sporej rodziny. Stosunek szybkości przygotowania potrawy do jej atrakcyjności i doznań smakowych należałoby ocenić naprawdę wysoko.

 

Bon apetit!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Mięso kroimy na 8 grubszych kotletów. Nie ubijamy. Układamy od razu na blasze/w formie do zapiekania. Posypujemy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

 

2. Cebulę siekamy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Pieczarki kroimy w plastry lub półplastry. Można użyć zarówno świeżych, mrożonych, a nawet marynowanych. W tej wersji wykorzystane zostały świeże pieczarki.

 

3. Na patelnię wlewamy około 3 łyżek oleju i wrzucamy cebulę. Mieszamy. Gdy cebula nieco się zarumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Ponownie mieszamy i dosłownie po minucie, kiedy już poczujemy aromat czosnku, dodajemy pokrojone pieczarki. Całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Smażymy dalej, co chwila mieszając.

Schab po francusku z pomidorami

SKŁADNIKI:

 

* 900 g schabu w kawałku

* 3 spore cebule

* 300-350 g pieczarek

* 4 ząbki czosnku

* 2-3 świeże pomidory

* 300 g tartego sera żółtego

* pół łyżeczki oregano

* sól i pieprz

* olej do smażenia

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś