6. Danie jest już właściwie gotowe do spożycia. Można je jeszcze troszeczkę - zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku - podbić serem. Dowolny ser żółty (najlepiej jakiś twardszy, np. parmezan, pecorino, cheddar lub ementaler) trzemy na całą powierzchnię dania, w ilości, którą uznamy za stosowną. Piekarnik rozgrzewamy do 210 stopni Celsjusza i wszystko podpiekamy przez około 10 minut, aż ser się rozpuści (zadbajmy tylko o odpowiednie naczynie, żeby nadawało się do użycia w piekarniku). Przed podaniem danie można jeszcze posypać siekaną natką pietruszki, koprem, a najlepszym razie przyzdobić listkami świeżej bazylii.

2. W tym czasie możemy przygotować sos warzywny. Obieramy i kroimy resztę warzyw. Marchewkę, seler i korzeń pietruszki można zetrzeć na tarce albo pokroić w drobne słupki - wtedy będą bardziej widoczne w całym daniu. Pora dokładnie czyścimy i kroimy w półtalarki. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.  

 

3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy resztę wcześniej pokrojonej cebuli. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek, mieszamy i zaraz wrzucamy pora. Dokładnie mieszamy. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodajemy marchew i mieszamy, a po chwili selera i pietruszkę. Smażymy, co chwila mieszając. Dolewamy około 100 ml wody albo więcej i dusimy przez 10 minut albo nawet dłużej - w każdym razie do miękkości warzyw. Następnie wlewamy passatę, dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec jakaś wyraźniejsza garstka oregano (jeżeli ktoś lubi oregano, to nie musi się hamować). Generalnie zalecamy dodać dużo przypraw, pieprzu i soli, ponieważ sos zostanie ostatecznie zmieszany z makaronem i te poziomy smaku ulegną pewnemu "wyrównaniu".

 

4. W czasie, gdy sos grzeje się na patelni, możemy uformować mięsne kulki. Najlepiej, żeby były wielkości orzecha włoskiego albo bardzo małej mandarynki - takie raczej na jeden, góra dwa kęsy. Gotowe kuleczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie kulki przewracamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 10 minut.

 

5. Długi makaron spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. (Najlepiej al dente, jeśli nie będziemy dodatkowo zapiekać potrawy z serem). Do dużego naczynia wlewamy na dno około 150 ml wody. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy do naczynia z wodą. Na makaronie układamy upieczone kulki i wszystko zalewamy naszym sosem z patelni. Bardzo dokładnie mieszamy.

 

Do góry

Dalej

Wbrew pozorom to efektowne i sycące danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Kulki wychodzą soczyste i aromatyczne, a warzywa w sosie dodają świeżości i naturalnej słodyczy, doskonale balansując wyrazisty smak mięsa. Potrawa jest w dodatku niezwykle elastyczna - możemy ją dowolnie modyfikować, eksperymentując z dowolnymi rodzajami wszystkich składników. A makaron spaghetti można śmiało zastąpić makaronem typu penne albo tagliatelle. Kto co ma pod ręką.

 

Smacznego!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Zaczynamy od przyrządzenia masy mięsnej. Do miski wrzucamy mięso mielone. Może to być dowolne mięso. Samo wieprzowe też sprawdzi się doskonale, jednak dodatek wołowiny sprawi, że kulki będą bardziej zwarte i łatwiejsze w formowaniu (może też smaczniejsze?). Następnie do mięsa dorzucamy bułkę tartą, wbijamy jajka, dodajemy posiekany czosnek, wsypujemy sól, dodajemy pieprz do smaku i oregano. Dużą cebulę (z porcji na sos) siekamy na drobną kostkę i okołu dwóch jej łyżek dodajemy do mięsa (reszta trafi do sosu). Wyrabiamy masę mięsną - cierpliwie i dokładnie. Wszystko ma się perfekcyjnie połączyć. Gotową masę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 20 minut. 

SKŁADNIKI:

 

* Kulki: 800 g mięsa mielonego (np. 400 g wołowiny i 400 g wieprzowiny)

* 6 płaskich łyżek bułki tartej

* 2 całe jajka

* niecała łyżeczka soli (6 g)

* 2-3 łyżki natki pietruszki lub kopru/ew. suszonych ziół

* 2 ząbki czosnku

* pieprz do smaku + spora łyżka oregano

* Sos: 2 średnie marchwie

* pół średniego selera

* średni korzeń pietruszki

* duża cebula

* 1 średni por

* 2 ząbki czosnku

* sól, pieprz, oregano

* 500 g passaty pomidorowej

+ 500 g makaronu spaghetti + olej do smażenia + woda + ser żółty + natka pietruszki/koper

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś