8. Roladki wkładamy do sosu i dusimy na słabym ogniu przez około 30-40 minut. W połowie tego czasu można je przewrócić na drugą stronę. I gotowe.

 

Podajemy z czym chcemy. Nadadzą się gotowane ziemniaki, frytki, ziemniaki smażone, różne rodzaje kasz, które dobrze skomponują się z sosem, a nawet kluski śląski i ryż, jeśli ktoś lubi takie połączenia.

4. Po upływie tego czasu przygotowujemy roladki. Każdy z kawałków uprzednio rozbitego i zamarynowanego mięsa nadziewamy nie za dużą, ale wyraźną porcją cebuli. Cebulę układamy przy jednej z krawędzi mięsa, boki zakładamy do środka (jak w krokietach) i zawijamy roladkę. Każdą z nich obtaczamy w mące, strząsając jej nadmiar. 

 

5. Dodatkową cebulę kroimy w kostkę. Siekamy szczypiorek i koper.

 

6. Na patelni rozgrzewamy olej. Nie za dużo około dwóch-trzech łyżek powinno wystarczyć. Smażymy roladki z obu stron, aby straciły surowość i wyraźnie się zarumieniły. Przekładamy je na talerz.

 

7. Na patelnię dodajemy odrobinkę oleju (jeśli potrzeba) i od razu wrzucamy cebulę. Gdy się znacznie zarumieni, dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Po minucie lub dwóch dodajemy wyraźną łyżkę mąki. Krótko mieszamy i dodajemy śmietanę. Rozprowadzamy ją i mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy. Dolewamy pół szklanki wody albo nieco więcej, żeby uzyskać standardową konsystencję sosu. Mieszamy. Po chwili dodajemy łyżkę słodkiej papryki, wciąż mieszając. Sos nabierze wtedy ciemniejszej, kremowej barwy. Na koniec dodajemy posiekany koper, rozprowadzamy. I, rzecz jasna, sól do smaku.

Do góry

Dalej

To quasi-klasyczne danie mięsne, jest idealne na codzienny obiad, a nawet rodzinne spotkanie. Albo po prostu zawsze, kiedy chcemy sprawić sobie i bliskim kulinarną przyjemność. Powolne duszenie wydobywa głębię smaku i nadaje potrawie niezwykłej miękkości. W dodatku, przez swoją uniwersalność, komponuje się niemal ze wszystkim. A każdy kęs na pewno przypomni o stole pełnym ciepła.

 

Smacznego!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Schab kroimy na kawałki (jak na schabowe). Wystarczy grubość jednego centymetra. Jeśli kawałek jest mniejszy, to warto zwiększyć ten rozmiar. U nas wyszło 8 sztuk.

 

2. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Ma być dość cienko, ale nie na tyle, żeby je podziurawić. Następnie każdy z osobna posypujemy z obu stron solą i pieprzem. Ewentualnie można dodać ulubione przyprawy do mięsa. Zalecamy jednak z przyprawami nie przesadzać. Przygotowane w ten sposób kawałki układamy jeden na drugi, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

 

3. Trzy średnie cebule (czasami może nawet wystarczyć dwie) kroimy w pióra. Przekładamy do jakiegoś naczynia. Wsypujemy cukier. Mieszamy ręką i staramy się powyciskać tę cebulkę, żeby było słychać jak wydaje lekki trzask. Następnie dodajemy ocet. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na około kwadrans. Tą cebulą nadziejemy później mięso.

SKŁADNIKI:

 

* 800 g schabu (może być nieco więcej)

* ew. ulubione przyprawy do mięsa

* trzy średnie cebule + jeszcze jedna większa, dodatkowa.

* 400 g śmietany 18%

* 1 łyżka octu

* pół stołowej łyżeczki cukru

* mąka do panierowania

* olej do smażenia

* pęczek szczypiorku

* pęczek świeżego kopru

* 1 stołowa łyżka mąki do sosu

* 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki (przyprawa)

* sól i pieprz

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś