Do góry
Dalej
Powrót
Receptura banalnie prosta, bez udziwnień i całej masy dodatków. Z tym błyskawicznym przepisem poradzi sobie dosłownie każdy, nawet totalny gastronomiczny laik. Wystarczy tylko odpowiednio ubić białka, które zapewnią babeczkom puszystość. A to gwarantuje, że ten wypiek zawsze się uda.
Smacznego!
Po upieczeniu babeczki studzimy i możemy je czymś udekorować.
Wypełniamy nim papilotki lub foremki do muffin.
Przed pieczeniem ciasto powinno być raczej rzadsze niż gęstsze.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jeżeli mamy zamiar dodać do babeczek czekoladę albo bakalie, warto je teraz przygotować. Do tego typu wypieku najlepiej pasować będzie czekolada mleczna lub z orzechami. Wystarczy około 50 g tabliczki pokrojonej w niewielkie kawałki (ale nie na wiór!). W tym przepisie wykorzystaliśmy czekoladę mleczną. Jednak równie dobrze sprawdzi się mieszanka bakalii, a nawet same rodzynki, które wcześniej warto przelać wrzątkiem i trochę wysuszyć. Na tę proporcję składników potrzeba będzie około jednej szklanki (250 ml) bakalii/rodzynek.
2. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na wysokich obrotach ze szczyptą soli aż do momentu, gdy uzyskamy sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy do jego rozpuszczenia (kryształki cukru nie powinny być w pianie wyczuwalne). Wciąż miksujemy, dolewając cienką strużką olej i mleko.
3. Gdy wszystko połączy się i osiągnie jednolitą konsystencję, wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec należy ostrożnie wmieszać posiekaną czekoladę lub bakalie.
4. Ciasto przekładamy do odpowiednich foremek papierowych lub np. silikonowych, umieszczonych w muffinkowej formie do pieczenia. Ta porcja wystarczy na 12 standardowych babeczek. Starajmy się nie napełniać foremek po brzegi - należy zostawić przynajmniej kilka wyraźnych milimetrów zapasu.
5. Babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można je oblać polewą, czekoladą, posypać cukrem pudrem lub po prostu nie robić nic, bo i tak wyglądają świetnie.
Ekspresowe babeczki z białek
SKŁADNIKI:
* 7-8 białek
* szczypta soli
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 100 ml mleka
* 100 ml oleju
* opcjonalnie: bakalie lub kawałki czekolady
* polewa czekoladowa lub inna do polania lub cukier puder do posypania
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś