Do góry

Dalej

Receptura banalnie prosta, bez udziwnień i całej masy dodatków. Z tym błyskawicznym przepisem poradzi sobie dosłownie każdy, nawet totalny gastronomiczny laik. Wystarczy tylko odpowiednio ubić białka, które zapewnią babeczkom puszystość. A to gwarantuje, że ten wypiek zawsze się uda.

 

Smacznego!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jeżeli mamy zamiar dodać do babeczek czekoladę albo bakalie, warto je teraz przygotować. Do tego typu wypieku najlepiej pasować będzie czekolada mleczna lub z orzechami. Wystarczy około 50 g tabliczki pokrojonej w niewielkie kawałki (ale nie na wiór!). W tym przepisie wykorzystaliśmy czekoladę mleczną. Jednak równie dobrze sprawdzi się mieszanka bakalii, a nawet same rodzynki, które wcześniej warto przelać wrzątkiem i trochę wysuszyć. Na tę proporcję składników potrzeba będzie około jednej szklanki (250 ml) bakalii/rodzynek.

 

2. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na wysokich obrotach ze szczyptą soli aż do momentu, gdy uzyskamy sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy do jego rozpuszczenia (kryształki cukru nie powinny być w pianie wyczuwalne). Wciąż miksujemy, dolewając cienką strużką olej i mleko.

 

3. Gdy wszystko połączy się i osiągnie jednolitą konsystencję, wsypujemy przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na koniec należy ostrożnie wmieszać posiekaną czekoladę lub bakalie.

 

4. Ciasto przekładamy do odpowiednich foremek papierowych lub np. silikonowych, umieszczonych w muffinkowej formie do pieczenia. Ta porcja wystarczy na 12 standardowych babeczek. Starajmy się nie napełniać foremek po brzegi - należy zostawić przynajmniej kilka wyraźnych milimetrów zapasu.

 

5. Babeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można je oblać polewą, czekoladą, posypać cukrem pudrem lub po prostu nie robić nic, bo i tak wyglądają świetnie.

SKŁADNIKI:

 

* 7-8 białek

* szczypta soli

* 2 szklanki mąki pszennej

* 3/4 szklanki cukru

* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

* 100 ml mleka

* 100 ml oleju

* opcjonalnie: bakalie lub kawałki czekolady

* polewa czekoladowa lub inna do polania lub cukier puder do posypania

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś