...robimy lukier i zdobimy nasze rogaliki np. spontanicznymi zygzaczkami.
Gotowe, już upieczone, studzimy i możemy posypać cukrem pudrem albo...
Uformowane rogaliki układamy w formie do pieczenia, zachowując pewne odstępy.
Każdą kulę rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 28-30 cm i robimy nacięcia tak, aby wyszło 12 trójkątów. Na brzegach każdego z nich układamy porcję masy kokosowej.
Masa z masła, śmietany i wiórek nie powinna być zbyt sypka.
Do góry
Dalej
Powrót
Szybkie w przygotowaniu, zjawiskowe, wręcz olśniewające i - co najważniejsze - paluszki lizać. A wariant kokosowy to naprawdę ekskluzywna, całkiem limitowana edycja dla wtajemniczonych. Siła rażenia tego wypieku jest ogromna. Bo to się zwyczajnie w głowie nie mieści, jak owa prostota może tak bezceremonialnie i z powodzeniem rywalizować z wszelkimi skomplikowanymi wymysłami cukierniczymi...
Polecamy na święta i nie tylko!
Każdy trójkąt zawijamy w rulonik, delikatnie zaklejamy i zginamy boki.
5. Rogaliki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Piętnaście minut powinno wystarczyć, ewentualnie proces ten mógłby potrwać nieco dłużej, w zależności od tego, ile rogalików ułożymy w formie.
6. Podczas pieczenia rogaliki wyraźnie podrosną, a pod koniec nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu możemy je jeszcze ozdobić. Z trzech łyżek cukru pudru i łyżeczki mleka (lub z podwójnej porcji tych składników) zrobimy szybki lukier, którym możemy, wedle własnego uznania, udekorować rogaliki i posypać odrobiną wiórek kokosowych. Ale dopiero, gdy wypiek dobrze przestygnie.
PRZYGOTOWANIE:
1. Margarynę lub masło wyjmujemy z lodówki, żeby odstały i nabrały miękkości albo je podgrzewamy, jednak w ten sposób, aby ich nie upłynnić. Margaryny i masła możemy użyć zamiennie. Jeżeli chodzi o smak i wygląd wypieku, użyty składnik tłuszczowy nie ma tu większego znaczenia.
2. Ciepłe mleko wlewamy do miski, dodajemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników. Do tej mieszaniny od razu wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Znów lekko mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i dodajemy bardzo miękką margarynę/masło. Mieszamy i stopniowo przechodzimy na wyrabianie, łącząc wszystko w gładkie ciasto. Być może będziemy potrzebować nieco więcej mąki. Można jej dodać nieco więcej, żeby ciasto nie było za mocno "przetłuszczone". Należy jednak unikać również "przemączenia" - ciasto nie może być zbyt twarde.
Z ciastem staramy się pracować szybko, około 2-3 minut. Powinniśmy uzyskać w miarę elastyczną strukturę, która nie powinna być zbyt mocno klejąca. Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w jakimś naczyniu, przykrywamy np. bardzo głębokim talerzem lub folią i wstawiamy na jedną godzinę do lodówki.
3. W tym czasie możemy przygotować kokosowe nadzienie. W garnku roztapiamy masło, dodajemy wiórki i mieszamy. Po chwili wrzucamy śmietanę i cukier puder (którego można dodać nawet nieco więcej - nadzienie powinno być dość słodkie). Wszystko dokładnie ze sobą łączymy i smażymy na niewielkim ogniu przez minimum kwadrans, co chwila mieszając. Wiórki powinny nieco zmięknąć. Uzyskana masa nie może być zbyt sypka. Gotową odstawiamy do przestygnięcia.
3. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki (i nie przejmujmy się tym, że nie wyrośnie ono w jakiś spektakularny sposób). Dzielimy je na cztery równe części i formujemy z nich kule. Każdą z nich rozwałkowujemy kolejno na okrąg o średnicy ok. 28-30 cm i za pomocą radełka lub noża dzielimy go na 12 trójkątów. Najlepiej okrąg naciąć na środku wzdłuż i wszerz, a następnie, każdą z czterech połówek podzielić na trzy części. W ten sposób uzyskamy 12 w miarę równych trójkątów.
4. Teraz nadziewanie rogalików. Na brzegu każdego trójkąta układamy nieco kokosowego nadzienia. Jednak pamiętajmy, żeby nie przesadzić z jego ilością, ponieważ napotkamy problem z zawinięciem i uformowaniem rogalika. Następnie każdy trójkąt zwijamy w rulonik, zaczynając od szerszego miejsca i kierując się ku cieńszej końcówce. Zaleca się zalepienie obu jego boków. Natomiast cienka końcówka powinna zostać podwinięta pod spodem rogalika, bo inaczej może się podczas pieczenia niezbyt estetycznie odginać. Gotowe. Tak uformowane rogaliki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie, dbając o zachowanie pewnych odstępów pomiędzy nimi. Cały zabieg powtarzamy dla pozostałych części ciasta. W ten sposób powinniśmy uzyskać 48 rogalików.
Krucho-drożdżowe rogaliki kokosowe
SKŁADNIKI:
* 250 g miękkiej margaryny lub masła śmietankowego
* 60 ml ciepłego mleka
* 50-60 g cukru
* 1 duże jajko
* 500 g mąki pszennej
* szczypta soli
* 50 g świeżych drożdży
* Nadzienie: 80 g wiórek kokosowych + 250 g śmietany 18% + łyżka masła + 3 spore łyżki cukru pudru
* cukier puder + odrobina mleka do zrobienia lukru + wiórki do posypania
* porcja na 48 małych rogalików
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś