2. Następnie do rozczynu dodajemy sól, jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej), resztę cukru i ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy olej i znów mieszamy. Teraz czas na mąkę. Partiami dodajemy już przesianą albo przesiewamy bezpośrednio. Ciasto mieszamy łyżką, a później w miarę dodawania mąki przechodzimy na wyrabianie (chyba że użyjemy odpowiednich urządzeń, które zrobią to za nas). Na koniec, kiedy ciasto jest już w miarę zwarte, dodajemy przestudzone masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Zajmie to przynajmniej 7-8 minut. Gotowe odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum jedną godzinę, a jeśli mamy czas, to nawet do 1,5 godziny.

 

3. Gdy ciasto podchodzi, możemy przygotować "mieszankę cynamonową". Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (oprócz masła) i gotowe. Masło natomiast rozpuszczamy tuż przed końcem podchodzenia ciasta i dajemy mu czas na przestygnięcie. Na tę porcję powinno wystarczyć około 50 g.

 

4. Kiedy ciasto już podrosło, dzielimy je na 16 równych części. U nas każda miało po 84-85 g. Formujemy z nich kuleczki i odstawiamy jeszcze pod przykryciem na 15 minut. Następnie każdą bułeczkę rozwałkowujemy kolejno na owal o orientacyjnej średnicy 16-18 cm. Smarujemy przestudzonym masłem, a następnie przysypujemy po całej powierzchni warstewką mieszanki cynamonu, cukru i kakao. Dalej wykonujemy ukośne nacięcia nie dociągając ich do brzegów i cały tak przygotowany "płat" zwijamy w rulon, który następnie skręcamy w "ślimaczka". Zewnętrzną końcówkę delikatnie zlepiamy pod spodem, żeby nie odstawała w trakcie podchodzenia i pieczenia. 

 

5. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Zanim trafią do pieca, powinny jeszcze poleżeć przynajmniej kwadrans. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem lub żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika i ilości bułek na blasze.

 

Po upieczeniu, bułeczki możemy ozdobić lukrem a nawet posypać migdałami, orzechami albo czymkolwiek, co przyjedzie nam do głowy i wyda się stosowne.

Do góry

Dalej

Cynamonki w formie gniazdek to fajna alternatywa dla tych, wycinanych z rolady i jednocześnie doskonały sposób, aby temu klasycznemu już deserowi nadać jeszcze więcej wdzięku i wprowadzić do kuchni więcej kreatywności. Wyglądają ślicznie, są puszyste i lekko chrupiące na zewnątrz. Dzięki ich nieoczywistej formie przy każdym dosłownie kęsie możemy cieszyć się głębokim aromatem cynamonu...

 

Rekomendujemy!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Zaczynamy od rozczynu. Do miski wlewamy połowę ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, odebraną z przygotowanej już porcji i dwie-trzy łyżki mąki. Wkruszamy świeże drożdże i wszystko w miarę dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Wcześniej rozpuśćmy też masło i dajmy mu nieco czasu, aby ostygło.

SKŁADNIKI:

 

* 320 ml ciepłego mleka

* 2 duże jajka

* 80 g cukru

* 25 g świeżych drożdży

* 45 g masła śmietankowego 82-83%

* 3 łyżki oleju

* około 700 g mąki pszennej (np. typ 450, 500, 550, 650)

* wyraźna szczypta soli

+ jajko/żółtko do posmarowania

Na cynamonową okrasę:

* 1,5 łyżki cynamonu

* 2 lub nieco więcej łyżki cukru

* płaska łyżeczka kakao

+ płynne i przestudzone masło do smarowania ciasta

(porcja na 16 sztuk)

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś