Upieczone, gotowe już bułeczki można jeszcze polukrować wedle uznania.
2. Następnie do rozczynu dodajemy sól, jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej), resztę cukru i ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy olej i znów mieszamy. Teraz czas na mąkę. Partiami dodajemy już przesianą albo przesiewamy bezpośrednio. Ciasto mieszamy łyżką, a później w miarę dodawania mąki przechodzimy na wyrabianie (chyba że użyjemy odpowiednich urządzeń, które zrobią to za nas). Na koniec, kiedy ciasto jest już w miarę zwarte, dodajemy przestudzone masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Zajmie to przynajmniej 7-8 minut. Gotowe odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na minimum jedną godzinę, a jeśli mamy czas, to nawet do 1,5 godziny.
3. Gdy ciasto podchodzi, możemy przygotować "mieszankę cynamonową". Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (oprócz masła) i gotowe. Masło natomiast rozpuszczamy tuż przed końcem podchodzenia ciasta i dajemy mu czas na przestygnięcie. Na tę porcję powinno wystarczyć około 50 g.
4. Kiedy ciasto już podrosło, dzielimy je na 16 równych części. U nas każda miało po 84-85 g. Formujemy z nich kuleczki i odstawiamy jeszcze pod przykryciem na 15 minut. Następnie każdą bułeczkę rozwałkowujemy kolejno na owal o orientacyjnej średnicy 16-18 cm. Smarujemy przestudzonym masłem, a następnie przysypujemy po całej powierzchni warstewką mieszanki cynamonu, cukru i kakao. Dalej wykonujemy ukośne nacięcia nie dociągając ich do brzegów i cały tak przygotowany "płat" zwijamy w rulon, który następnie skręcamy w "ślimaczka". Zewnętrzną końcówkę delikatnie zlepiamy pod spodem, żeby nie odstawała w trakcie podchodzenia i pieczenia.
5. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Zanim trafią do pieca, powinny jeszcze poleżeć przynajmniej kwadrans. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem lub żółtkiem rozmąconym z mlekiem. Pieczemy przez około 20 minut. Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika i ilości bułek na blasze.
Po upieczeniu, bułeczki możemy ozdobić lukrem a nawet posypać migdałami, orzechami albo czymkolwiek, co przyjedzie nam do głowy i wyda się stosowne.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 16 części, z których formujemy bułeczki.
Z ugniecionego ciasta formujemy kulę i odstawiamy na minimum jedną godzinę do podrośnięcia.
Do góry
Dalej
Powrót
Cynamonki w formie gniazdek to fajna alternatywa dla tych, wycinanych z rolady i jednocześnie doskonały sposób, aby temu klasycznemu już deserowi nadać jeszcze więcej wdzięku i wprowadzić do kuchni więcej kreatywności. Wyglądają ślicznie, są puszyste i lekko chrupiące na zewnątrz. Dzięki ich nieoczywistej formie przy każdym dosłownie kęsie możemy cieszyć się głębokim aromatem cynamonu...
Rekomendujemy!
Ostatni krok to zwinięcie rulonu jednym końcem do wewnątrz, żeby uzyskać kształt "ślimaczka".
Następnie wszystko delikatnie zwijamy w rulon.
Upieczone, gotowe już bułeczki można jeszcze polukrować wedle uznania.
Na całej powierzchni robimy ukośne nacięcia z ok. 1-cm odstępami.
Każdą bułeczkę rozwałkowujemy na okrąg, (1) smarujemy roztopionym masłem i (2) przysypujemy cynamonem zmieszanym z cukrem i kakao.
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od rozczynu. Do miski wlewamy połowę ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru, odebraną z przygotowanej już porcji i dwie-trzy łyżki mąki. Wkruszamy świeże drożdże i wszystko w miarę dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Wcześniej rozpuśćmy też masło i dajmy mu nieco czasu, aby ostygło.
Cynamonki
SKŁADNIKI:
* 320 ml ciepłego mleka
* 2 duże jajka
* 80 g cukru
* 25 g świeżych drożdży
* 45 g masła śmietankowego 82-83%
* 3 łyżki oleju
* około 700 g mąki pszennej (np. typ 450, 500, 550, 650)
* wyraźna szczypta soli
+ jajko/żółtko do posmarowania
Na cynamonową okrasę:
* 1,5 łyżki cynamonu
* 2 lub nieco więcej łyżki cukru
* płaska łyżeczka kakao
+ płynne i przestudzone masło do smarowania ciasta
(porcja na 16 sztuk)
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś