Do góry

Dalej

Absolutnie fantastyczna opcja dla zagospodarowania białek. Wypiek wymaga minimalnego wysiłku i czasu, a poza tym zawiera wiele zdrowych składników i prezentuje się wspaniale. Jeśli zaś zrezygnujemy z czekolady, to żadne sklepowe owsiane batony proteinowe nie mogą się z nim równać.

 

Smacznego!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Masło roztapiamy. Chwilę studzimy. W tym czasie przygotowujemy płatki owsiane, które można lekko zblendować (ale nie na proszek). Wtedy ciasteczka będą bardziej miękkie, choć nie stracą na chrupkości. Można również użyć płatków górskich, które już na pewno wymagają rozdrobnienia. Dobrze jednak, żeby płatków nie mielić na wiór i pozostawić przynajmniej ich kawałeczki.  

 

2. Teraz bakalie. Do ciasteczek możemy dodać cokolwiek - rodzynki, różnego rodzaju orzechy, migdały, suszone daktyle, morele, suszoną śliwkę, żurawinę, itp. Ostatecznie możemy użyć gotowej mieszanki bakaliowej. Na tę porcję wystarczy 180-200 g bakalii. Z bakalii można oczywiście zrezygnować albo upiec ciastka w jeszcze jednym wariancie - z kilkoma garściami nieco rozdrobnionych pestek słonecznika i dyni. Wtedy będą trochę mniej słodsze.

 

3. Do miski wsypujemy lekko zblendowane płatki, dodajemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i białka w temperaturze pokojowej. Delikatnie mieszamy. Teraz wlewamy roztopione i przestudzone masło i znów mieszamy do wyraźnego połączenia składników. Następnie wsypujemy bakalie lub pestki (albo nawet jedno i drugie) i dokładnie mieszamy. Gotowe. Zaleca się, aby ta masa postała jeszcze około 1 godziny, ale nie jest to bezwzględny wymóg.

 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wykładamy łyżką masę owsiano-bakaliową i formujemy owalne lub okrągłe kształty ciasteczek. Zwróćmy uwagę na to, żeby ciastka nie były zbyt cienkie i miały około 0,8 mm- 1 cm grubości. (U nas wyszło 14 dużych ciastek).

 

5.  Pieczemy około 15 minut. Po tym czasie ciasteczka powinny się ładnie przyrumienić i zezłocić. 

 

6. Gotowy, wystudzony wypiek możemy oblać polewą czekoladową (lub inną) własnej roboty. Można użyć również roztopionej czekolady albo po prostu gotowej polewy ze sklepu, która ma dość podobny skład do czekolady i jeszcze tę przewagę, że szybko zastyga. Oblane polewą ciasteczka można też czymś obsypać - np. siekanymi orzechami, płatkami migdałowymi, czy wiórkami kokosowymi. Ostatecznie można je zostawić w takiej formie, w jakiej wyszły z pieca, albo posypać cukrem pudrem. Też będzie dobrze.

SKŁADNIKI:

 

* 3,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

* 7-8 białek (może być trochę więcej, jeśli białka są z małych jajek)

* 6 łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej (w wersji bezglutenowej)

* 8 łyżek cukru

* 200 g roztopionego masła

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* bakalie

* opcjonalnie: polewa czekoladowa + migdały/orzechy do posypania

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś