Okrąg zwijamy w rulon, a następnie do wewnątrz, w tzw. "ślimaczka".
Rozwałkowany okrąg smarujemy masłem, przysypujemy cukrem i robimy skośne nacięcia.
Do góry
Dalej
Powrót
Te delikatne, kuszące pięknisie. jak z obrazka, udadzą się każdemu. Ich formowanie nie jest wcale skomplikowane, a efekt wizualno-smakowy całkowicie zrekompensuje wysiłek włożony w ich przygotowanie. Każdy, kto je zrobi zadziwi swoich gości, rodzinę, znajomych.... Nic, tylko działać.
Smacznego!
Nie zapomnijmy posmarować bułeczek żółtkiem i mlekiem.
W formie powinny podchodzić jeszcze przez ok. 15-20 minut.
Gotowe gniazdka układamy w formie do pieczenia.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 160-180 stopni Celsjusza, w zależności od tego, jak grzeje nasz sprzęt. Tuż przed włożeniem blaszki z bułkami do pieca, delikatnie smarujemy gniazdka z wierzchu żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy przez 15-20 minut. Gdy bułeczki zaczną się ładnie rumienić będzie to znak, że pieczenie zbliża się ku końcowi.
6. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce, po czym przed podaniem możemy je pokryć subtelną warstewką cukru pudru.
PRZYGOTOWANIE:
1. W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Teraz przygotujemy rozczyn. Do miski wkruszamy drożdże, wsypujemy płaską łyżkę cukru (odebraną z porcji przeznaczonej na tę ilość ciasta), dodajemy dwie łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut.
2. Do podrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy resztę cukru. Mieszamy. I teraz pełną łyżkę oleju. Mieszamy. Teraz możemy partiami dodawać mąkę. Gdy już składniki zaczną się łączyć w ciasto, które będziemy dalej wyrabiać, wlewamy przestudzone masło. Zagniatamy ciasto, wpompowując w nie dużą ilość powietrza. Po 3-4 minutach dodajemy jeszcze łyżkę oleju i wyrabiamy dalej około 3-4 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
3. Po tym czasie ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość. Wyjmujemy je z miski na lekko przysypaną mąką stolnicę i jeszcze lekko przegniatamy. Dzielimy na osiem w miarę równych części, formujemy z nich bułeczki i odstawiamy pod przykryciem na jeszcze 10 minut. (Przed wyjęciem podrośniętego ciasta warto rozpuścić masło, żeby miało czas na przestygnięcie).
4. Teraz możemy rozpocząć formowanie maślanych gniazdek. Każdą bułeczkę rozwałkowujemy na okrągły lub owalny kształt o średnicy przynajmniej kilkunastu cm. Jego całą powierzchnię smarujemy cienką warstwą masła, przysypujemy sporą szczyptą cukru, a następnie robimy szereg skośnych nacięć. Odległości pomiędzy nacięciami mogłyby wynosić około 1 cm. Nacięty okrąg zwijamy w rulon, który dalej zawijamy w formę "ślimaczka", dbając o to, aby jego zewnętrzny koniec dobrze umocować lub "dokleić" pod dnem bułeczki. Uformowane w ten sposób gniazdka układamy (zachowując pomiędzy nimi pewne odległości) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki, zanim powędrują do pieca, powinny jeszcze w takiej formie i pod przykryciem spędzić około 15-20 minut.
Maślane gniazdka
SKŁADNIKI:
Porcja na 8 bułeczek
* 15 g świeżych drożdży
* 150 ml mleka
* 50 g cukru
* 2 małe jajka
* 350-400 g mąki pszennej
* 25 g masła
* 2 łyżki oleju roślinnego
* szczypta soli
Dodatkowo:
* 25-30 g masła
* cukier
* żółtko + łyżka mleka do posmarowania
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2023
polityka plików cookies
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś