Do góry

Dalej

Te delikatne, kuszące ślicznotki udadzą się każdemu. Ich formowanie nie jest wcale skomplikowane, a efekt wizualno-smakowy całkowicie zrekompensuje wysiłek włożony w ich przygotowanie. Każdy, kto je zrobi, na pewno ucieszy swoją rodzinę, gości i znajomych, bo przy odrobinie zaangażowania zawsze wychodzą.

 

Smacznego!

W formie powinny podchodzić jeszcze przez ok. 15-20 minut.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 160-180 stopni Celsjusza. Tuż przed włożeniem blaszki z bułkami do pieca, delikatnie smarujemy gniazdka żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy przez 15-20 minut. Gdy bułeczki zaczną się ładnie rumienić będzie to znak, że za chwilę należałoby wyciągnąć je z pieca.

 

6. Po wyjęciu studzimy na kratce, a przed podaniem możemy pokryć je subtelną warstewką cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Teraz przygotujemy rozczyn. Do miski wkruszamy drożdże, wsypujemy płaską łyżkę cukru (odebraną z porcji przeznaczonej na tę ilość ciasta), dodajemy dwie łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut.

 

2. Do podrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy resztę cukru. Mieszamy. Dodajemy pełną łyżkę oleju i ponownie mieszamy. Teraz możemy partiami dodawać mąkę. Gdy składniki zaczną się już łączyć w ciasto, które będziemy dalej wyrabiać, wlewamy przestudzone masło. Zagniatamy ciasto, wpompowując w nie dużą ilość powietrza. Po 3-4 minutach dodajemy jeszcze jedną łyżkę oleju i wyrabiamy dalej przez około 3-4 minuty. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.

 

3. Po tym czasie ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość. Wyjmujemy je z miski na lekko przysypaną mąką stolnicę i jeszcze lekko przegniatamy. Dzielimy na osiem w miarę równych części, formujemy z nich bułeczki i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut. (Przed wyjęciem podrośniętego ciasta warto rozpuścić drugą porcję masła, żeby miało czas na przestygnięcie).

 

4. Teraz możemy rozpocząć formowanie maślanych gniazdek. Każdą bułeczkę rozwałkowujemy na okrągły lub owalny kształt o średnicy przynajmniej kilkunastu centymetrów. Całą jego powierzchnię smarujemy wyraźną warstwą masła, przysypujemy sporą szczyptą cukru, a następnie robimy szereg skośnych nacięć. Odległości pomiędzy nacięciami powinny wynosić około 1 cm. Nacięty okrąg zwijamy w rulon, z którego formujemy "ślimaczka", dbając o to, aby jego zewnętrzny koniec dobrze umocować lub "dokleić" pod dnem bułeczki. Uformowane w ten sposób gniazdka układamy (zachowując pomiędzy nimi pewne odległości) na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Bułeczki, zanim powędrują do pieca, powinny jeszcze spędzić pod przykryciem ok. 15-20 minut.

Maślane gniazdka

SKŁADNIKI:

 

   Porcja na 8 bułeczek

* 15 g świeżych drożdży

* 150 ml mleka

* 50 g cukru

* 2 małe jajka

* 350-400 g mąki pszennej

* 25 g masła

* 2 łyżki oleju roślinnego

* szczypta soli

   Dodatkowo:

* 25-30 g masła

* cukier

* żółtko + łyżka mleka do posmarowania

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś