2. Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w plastry. Na patelnię dolewamy odrobinę tłuszczu. Po chwili dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy pieczarki. Mieszamy. Po paru minutach dodajemy posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy jeszcze jakiś czas, mieszając niekiedy, aż pieczarki wyraźnie zmiękną.

 

3. Teraz możemy postawić makaron. Polecamy dwa dość zbliżone do siebie rodzaje: Tagiatelle lub Fettuccine, które są do siebie dość podobne i mają kształt popularnych wstążek. (Tagiatelle są nieco grubsze, ale chyba bardziej dostępne w polskich sklepach. W każdym razie my użyliśmy Tagiatelle). Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta. Zalecamy jednak nie rozgotować za bardzo.

 

4. W dalszym etapie do pieczarek dolewamy śmietankę 30%. Mieszamy. W międzyczasie kroimy natkę pietruszki lub koper. Jeśli nie mamy świeżej, to możemy dodać suszoną. Na koniec bezpośrednio do sosu trzemy parmezan lub podobny twardy ser (ostatecznie można dodać każdy rodzaj, chociaż lepiej, żeby ser był twardy). Gdy ser połączy się z sosem, dodajemy sól (jeśli uznamy, że jest potrzebna) i pieprz do smaku oraz nieco tymianku. Jeszcze chwila i wyłączamy grzanie. 

 

5. Teraz możemy - do właściwie gotowego już sosu - włożyć podsmażone uprzednio kawałki kurczaka. Po delikatnym wymieszaniu wszystkiego zostało już tylko dodanie ugotowanego makaronu. Równie ostrożnie należałoby go "oblepić" sosem z każdej strony. I gotowe.

Do góry

Dalej

To danie z całą pewnością łączy w sobie domowy komfort z nutą elegancji. A poza tym jest mega-błyskawiczne w przygotowaniu. Poradzi sobie z nim nawet ktoś, kto nie czuje się zbyt pewnie w kuchni. A smak? Zdecydowanie wart uwagi – nieskomplikowany, a jednak pełen charakteru. Doskonała propozycja zarówno na zwykły obiad, jak i na kameralny wieczór.

 

Polecamy!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Zaczynamy od kurczaka: filet kroimy na dłuższe, raczej cieńsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej. Wszystkie kawałki posypujemy odrobiną soli i pieprzu, a następnie podsmażamy z obu stron, aby mięso wyraźnie straciło surowość. Zabieramy z patelni, na której teraz zrobimy sos.

SKŁADNIKI:

 

* 500 g filetu z kurczaka

* oliwa z oliwek lub olej do smażenia

* sól i pieprz

* 300 g świeżych pieczarek

* duża cebula

* 400 g śmietanki 30%

* ok. łyżeczki tymianku

* 3 ząbki czosnku

* pęczek natki pietruszki lub kopru

* 300 g makaronu typu Tagiatelle lub Fettuccine (wstążki)

* ser żółty z gatunku bardzo twardych (np. parmezan) - 100 g

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś