Do góry

Dalej

Słodkie, aromatyczne, sowicie wypełnione bakaliami ciasto piernikowe, idealnie wkomponowane w zapach choinkowej jodełki, uczyni tradycjom Świąt Bożego Narodzenia zadość. Jedno z najlepszych last minute dla wszystkich zapracowanych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na sięganie po tradycyjne metody przyrządzania tego rodzaju przysmaków. Bo piernik, wbrew licznym mitom, wcale nie musi być stary, żeby był naprawdę dobry...

 

Smacznego!

4. Upieczone pierniki ostrożnie wyjmujemy z form i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Można je zostawić w takim kształcie i ozdobić z wierzchu cukrem pudrem. Jednak z pewnością zasługują na bardziej szykowne udekorowanie w postaci przełożenia powidłami. W tym celu pierniki kroimy wzdłuż na dwa blaty. Starajmy się zrobić to jak najrówniej. Dolny blat smarujemy wyraźniejszą warstwą powideł i umieszczamy na nim górny blat. UWAGA: powidła ze sklepu mogą być dość rzadkie i nie sklejać odpowiednio obu połówek. Te domowe często są pod tym względem dużo lepsze. Ale jeżeli chcemy uzyskać lepszy "klejący efekt", możemy powidła podsmażyć przez około 10 minut, cały czas mieszając, i jeszcze ciepłymi (ale nie gorącymi) przełożyć pierniki. Można też do powideł dodać pokrojone drobno kawałki suszonych śliwek lub ostatecznie przygotować na szybko swój własny dżem ze śliwek, gotując je z cukrem i cynamonem.

 

5. Wierzch piernika po przełożeniu również warto czymś ozdobić. Dobrą opcją będzie lukier, a jeszcze lepszą polewa czekoladowa oraz orzechy i/lub migdały.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Na początku rozpuszczamy masło i dajemy mu chwilę na przestygnięcie. Jajka i mleko wyciągamy z lodówki, żeby nabrały nieco temperatury pokojowej. Mąkę przesiewamy i łączymy z resztą suchych składników, czyli sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. Na tym etapie warto również przygotować bakalie. Zaleca się ich rozdrobnienie (pokrojenie rodzynek, orzechów, suszonych śliwek, daktyli czy moreli etc.). Można dodać do nich małą szczyptę mąki, jeśli po pokrojeniu niektóre bakalie będą nieco lepiące.

 

2. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy mleko i przygotowane uprzednio składniki sypkie (mąka, soda, kakao, przyprawa do piernika). Mieszamy. Gdy składniki połączą się, dodajemy powidła. Znów mieszamy. Później ostrożnie wlewamy przestygnięte, płynne masło. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. I na koniec dodajemy bakalie, delikatnie rozprowadzając je po całym cieście. Gotowe.

 

3. Dwie mniejsze keksówki o wymiarach 26x12 wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto. Staramy się podzielić je w miarę równomiernie. Obie blaszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około jedną godzinę (ewentualnie pięć minut dłużej). Test suchego patyczka powinien ostatecznie zdecydować o zakończeniu procesu pieczenia.

Piernik wawelski z bakaliami

SKŁADNIKI:

 

* 120 g masła

* 1 szklanka cukru

* 3 małe jajka

* 4 spore łyżki powideł

* 1 szklanka mleka

* 3 łyżeczki kakao

* 40 g przyprawy do piernika

* 3 szklanki mąki pszennej

* 1 łyżeczka sody

* 200-250 g bakalii

* powidła do przełożenia piernika

* opcjonalnie: lukier albo polewa czekoladowa + orzechy/migdały do dekoracji

* szklanka =250 ml

* porcja na dwie keksówki (26x12 lub podobne)

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś