4. Czas na formowanie sakiewek. Robi się je podobnie jak tatarskie bieliasze. Prawdę mówiąc, identycznie. Każdą porcję ciasta rozwałkowujemy na okrąg o średnicy przynajmniej 13-14 cm. Na środku układamy porządną łyżkę przygotowanego wcześniej kurczakowo-ziemniaczano-cebulowego nadzienia. Ważne, żeby odpowiednio wymierzyć ilość, bo jeśli damy za dużo, napotkamy problem z odpowiednim uformowanie sakiewki, a jeżeli za mało – nie będzie takie dobre.
Po wyłożeniu farszu, jedną ręką chwytamy brzegi ciasta, a drugą robimy coś w rodzaju falbanki. Brzegi łączymy u góry, żeby powstała sakiewka i utworzył się otwór, którego nie zalepiamy.
5. Gotowe sakiewki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie, w wyraźnych od siebie odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed włożeniem do pieca wszystkie sakiewki smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem. Można ewentualnie posypać z wierzchu sezamem albo czarnuszką. Będą wyglądać bardziej orientalnie. Pieczemy przez około 50 minut.
6. Opcjonalnie można jeszcze w trakcie pieczenia, starym zwyczajem dodać do farszu nieco rozpuszczonego masła. Gdy wypiek już się troszeczkę zarumieni, przez otwory sakiewek wlewamy do środka po 1-2 łyżeczki tłuszczu i pieczemy dalej aż do końca, czyli do momentu, kiedy wypiek wyraźnie zbrązowieje. Pięćdziesiąt minut powinno wystarczyć.
I gotowe.
Można spożywać po bardzo lekkim wystudzeniu, jeszcze na gorąco. Ale nie mniej wspaniale smakują na zimno.
Ciasto dzielimy na 9-10 części i formuje z nich kuleczki.
Wszystkie składniki nadzienia należy dość drobno pokroić.
Soda powinna się spienić w kefirze, a ciasto wyjść miękkie i elastyczne.
Do góry
Dalej
Powrót
Za genialny smak tego nie aż tak skomplikowanego, inspirowanego kuchnią tatarską, dania, odpowiada w dużej mierze proste połączenie ziemniaków i kurczaka, bezpośrednio piekących się w samym środku ciasta. Bo od tych sakiewek naprawdę ciężko się oderwać. A warto je sobie zafundować nawet dlatego, że jest to propozycja dość ekspresowa w przygotowaniu, która doskonale sprawdzi się wszędzie, nie tylko jako "finger food" na wynos...
Polecamy!
A podczas pieczenia dodajemy nieco masła.
Przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem.
Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na okrąg o średnicy kilkunastu cm, na środku układamy farsz i robimy sakiewkę, zostawiając na górze otwór.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: zaczynamy od roztopienia i wystudzenia masła. Nie powinno być gorące. Kefir w temperaturze pokojowej wlewamy do miski, następnie dodajemy sodę. Delikatnie mieszamy, aż kefir zacznie się nieco pienić. Następnie dodajemy sól i roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy partiami przesianą mąkę. Zagniatamy jednolite ciasto, formujemy z niego kulę i odstawiamy pod przykryciem.
2. Teraz nadzienie. Filet z kurczaka kroimy w drobne kawałeczki lub dość drobną kostkę. Obrane i umyte ziemniaki również – w bardzo drobną kostkę. Podobnie cebula. Wszystko powinno być pokrojone dość drobno, ponieważ nadzienie będzie piekło się bezpośrednio w cieście, bez uprzedniej obróbki termicznej. Rozdrobnione składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dodając rozpuszczone wcześniej i nieco wystudzone masło. Dodajemy, rzecz jasna, sól i pieprz do smaku. Można jeszcze wrzucić swoje ulubione przyprawy, które mogłyby pasować do kurczaka.
3. Ciasto dzielimy na 9 lub 10 kawałków po około 58-60 g. Formujemy z nich kulki i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na kilka minut.
Wytrawne sakiewki
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
* 200 ml kefiru w temperaturze pokojowej
* ok. 330 g mąki pszennej
* 60 g masła śmietankowego
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki sody
Nadzienie:
* 250 g filetu z kurczaka
* 150 g ziemniaków
* 1 cebula
* 40 g roztopionego masła śmietankowego
* sól + pieprz + ew. ulubione przyprawy
* jajko do posmarowania
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś