4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i przygotowujemy czosnkową zaprawę, którą "posmarujemy" pizzerinki. Do miseczki wlewamy trzy łyżki oleju roślinnego, wrzucamy bardzo drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę dwa duże lub trzy mniejsze ząbki czosnku, dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej i dokładnie wszystko mieszamy. Tuż przed włożeniem pizzerinek do piekarnika, zanurzamy palce w zaprawie, bierzemy troszeczkę czosnku i robimy po całej powierzchni bułek delikatne wgłębienia, lekko wbijając palce w ciasto, ale w ten sposób, aby nie zrobić w nim dziur. Wierzch przysypujemy tartym żółtym serem. Pizzerinki są gotowe do pieczenia.
5. W zależności od tego, ile pizzerinek ułożyliśmy na blasze, pieczenie powinno zająć od 25 do 35 minut. Gdy ser się roztopi a boki przyrumienią, będzie to znak, że niebawem trzeba je wyciągnąć z pieca.
Nadzienie szczelnie zamykamy w cieście rozwałkowanym na okrąg o średnicy ok. 12-15 cm.
Ciasto będzie dość kleiste, ale łatwo odchodzące od ręki.
Do góry
Dalej
Powrót
Proponowane pizzerinki to doskonała i przede wszystkim zdrowsza alternatywa dla popularnych fast-foodów z budek, nie mówiąc już o wyrobach dostępnych w sklepie. Delikatne, mięciutkie, długo zachowują świeżość i praktycznie w całości korespondują z tutejszymi konwencjami kulinarnymi. I co najważniejsze - w okamgnieniu giną w odmętach trawiennej maszynerii.
Rekomendujemy!
Olej + czosnek + słodka papryka tworzą zaprawę do posmarowania.
Jeszcze tylko nieco tartego żółtego sera na wierzch i pizzerinki wędrują do pieca.
Palce zanurzamy w zaprawie, bierzemy nieco czosnku i na całej powierzchni pizzy robimy delikatne wgłębienia.
Bułeczki układamy w formie do pieczenia i ostrożnie rozpłaszczamy dłońmi
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wlewamy ciepłe mleko i wodę, dodajemy cukier, suche drożdże. Mieszamy. Następnie wsypujemy sól i dodajemy dwie raczej niepłaskie łyżki śmietany (najlepiej w temperaturze zbliżonej do pokojowej, a nie wyjęte bezpośrednio z lodówki). Dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Teraz można stopniowo dosypywać przesianą mąkę i wyrabiać zwarte i elastyczne ciasto. Na proces ten należałoby poświęcić przynajmniej 5-7 minut. Gotowe ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce i odstawiamy pod przykryciem do podrośnięcia na 1 godzinę. Jeśli zaś wypiek robimy z użyciem świeżych drożdży, to najpierw należy zrobić uniwersalny rozczyn, postępując dalej dokładnie tak samo.
2. Teraz przygotujemy ziemniaczano-serowe nadzienie. Jeżeli nie mamy ugotowanych ziemniaków, to należałoby je przyrządzić jeszcze przed wyrobieniem ciasta. Do ugotowanych już, tłuczonych z dodatkiem masła ziemniaków, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie ze sobą łączymy. Uwaga: jeżeli ziemniaki były już solone podczas gotowania, należy zmniejszyć i odpowiednio wyregulować ilość soli. Dbajmy też o to, aby przed nadzianiem pizzerinek, farsz był zimny lub przynajmniej wyraźnie przestudzony.
3. Gdy ciasto już podeszło, przystępujemy do formowania pizzerinek. Ciasto dzielimy na 9 równych części (około 105-110 g na porcję) i formujemy z nich gładkie kuleczki. Każdą z nich rozwałkowujemy na okrąg/koło o średnicy przynajmniej kilkunastu centymetrów. Na środek wykładamy dwie spore łyżki przygotowanej uprzednio masy ziemniaczno-serowej i formujemy klasyczną bułeczkę. Gotowe układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy pomiędzy nimi. Są one konieczne, ponieważ należy jeszcze bardzo delikatnie rozpłaszczyć dłońmi każdą bułeczkę, aby przybrała kształt kilkunastocentymetrowego "dysku". Dlatego, jeżeli mamy mniejszy piekarnik i mniejsze blachy, zaleca się upiec porcję z tego przepisu w dwóch turach. Tak uformowane pizzerinki odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Pizzerinki z ziemniakami i serem
SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 150 ml ciepłego mleka
* 150 ml ciepłej wody
* 1 łyżka cukru
* 0,5 łyżeczki soli
* 2 stołowe łyżki śmietany 18%
* 7 g suchych drożdży (lub 25 g świeżych)
* 550-600g mąki pszennej
Nadzienie: 0,5 kg ugotowanych, tłuczonych ziemniaków + 1 niemała cebula + 1 łyżka masła + spory pęczek siekanego kopru lub natki pietruszki + 100 g tartego sera żółtego + po pół łyżeczki soli i pieprzu.
* dodatkowo: 150 g tartego sera do posypania
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś