3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż uzyska złoty kolor. Zdejmujemy z ognia, odsączamy z nadmiaru oleju i studzimy.
4. Filet z kurczaka mielimy w maszynce lub blenderze (chyba, że już mamy zmielony). Dodajemy do niego przestudzoną cebulę. Dodajemy sól i pieprz. Generalnie, tyle, ile chcemy. Na tę porcję zalecamy jednak 3/4 płaskiej łyżeczki soli maksymalnie (albo mniej). Pieprzu może być więcej - np. jedna płaska łyżeczka. Jeżeli zdecydujemy się dodać jeszcze jakieś przyprawy, należałoby wyregulować proporcje wszystkich przypraw. Jednak w tym przypadku sól i pieprz całkowicie wystarczą.
5. Na jeszcze ciepłym blacie serowym (powinien być w miarę ciepły - to okaże się ważne przy zwijaniu) rozsmarowujemy równomiernie masę mięsną, zostawiając pewien odcinek w miejscu na łączenie. Ostrożnie zwijamy roladę. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 do 30 minut. Na ostatnie kilka minut pieczenia warto zdjąć folię, żeby rolada przyrumieniła się z wierzchu.
Tak mniej więcej wygląda masa serowa - nie będzie bardzo gęsta.
Podstawowe składniki: całkowicie nieskomplikowane.
Do góry
Dalej
Powrót
Niby proste, niby ze składników dostępnych na wyciągnięcie ręki - a jednak to danie kusi nie tylko anielskim wyglądem. Również z tego powodu idealnie nadaje się na komunię, Wielkanoc i urodziny. Polecamy. Nie tylko na święta i inne uroczystości.
Smacznego!
Przykrywamy całkowicie folią i pieczemy jeszcze min. 20 minut.
Ostrożnie zwijamy roladę - układamy w formie łączeniem u dołu.
Masę mięsną rozprowadzamy równomiernie na serowym blacie.
Nadzienie mięsne to tylko kurczak, cebula, sól i pieprz. Tyle wystarczy.
Pieczemy przez ok. 15 minut - blat powinien być stabilny i łatwo odchodzić od papieru.
Masę serową rozprowadzamy równo w wyłożonej papierem do pieczenia formie.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ser żółty - najlepiej z gatunku twardszych (chociaż ostatecznie każdy się nada) - trzemy na tarce o dużych oczkach. Najlepiej, żeby ser był dobrej jakości.
2. Do tartego sera dodajemy śmietanę, jajka i łyżkę suszonego kopru lub suszonej pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę serową wylewamy i równomiernie rozprowadzamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Blacha powinna być spora - zbliżona rozmiarami do piekarników w kuchniach gazowych (minimum 50x50). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 15 minut (albo nawet troszkę dłużej). Serowy blat rolady powinien wyraźnie zarumienić się i zachować elastyczność.
Rolada serowa z kurczakiem
SKŁADNIKI:
* 350 g sera żółtego
* 3 duże jajka lub 4 mniejsze
* 3 czubate łyżki śmietany 18%
* 500-550 g filetu z kurczaka
* 1 duża cebula lub dwie mniejsze
* suchy koper/pietruszki
* olej do smażenia
* sól i pieprz
* ewentualnie ulubione przyprawy
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś