3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż uzyska złoty kolor. Zdejmujemy z ognia, odsączamy z nadmiaru oleju i studzimy. 

 

4. Filet z kurczaka mielimy w maszynce lub blenderze (chyba, że już mamy zmielony). Dodajemy do niego przestudzoną cebulę. Dodajemy sól i pieprz. Generalnie, tyle, ile chcemy. Na tę porcję zalecamy jednak 3/4 płaskiej łyżeczki soli maksymalnie (albo mniej). Pieprzu może być więcej - np. jedna płaska łyżeczka. Jeżeli zdecydujemy się dodać jeszcze jakieś przyprawy, należałoby wyregulować proporcje wszystkich przypraw. Jednak w tym przypadku sól i pieprz całkowicie wystarczą. 

 

5. Na jeszcze ciepłym blacie serowym (powinien być w miarę ciepły - to okaże się ważne przy zwijaniu) rozsmarowujemy równomiernie masę mięsną, zostawiając pewien odcinek w miejscu na łączenie. Ostrożnie zwijamy roladę. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 20 do 30 minut. Na ostatnie kilka minut pieczenia warto zdjąć folię, żeby rolada przyrumieniła się z wierzchu.

Podstawowe składniki: całkowicie nieskomplikowane.

Do góry

Dalej

Niby proste, niby ze składników dostępnych na wyciągnięcie ręki - a jednak to danie kusi nie tylko anielskim wyglądem. Również z tego powodu idealnie nadaje się na komunię, Wielkanoc i urodziny. Polecamy. Nie tylko na święta i inne uroczystości.

 

Smacznego!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Ser żółty - najlepiej z gatunku twardszych (chociaż ostatecznie każdy się nada) - trzemy na tarce o dużych oczkach. Najlepiej, żeby ser był dobrej jakości.

 

2. Do tartego sera dodajemy śmietanę, jajka i łyżkę suszonego kopru lub suszonej pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Uzyskaną masę serową wylewamy i równomiernie rozprowadzamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Blacha powinna być spora - zbliżona rozmiarami do piekarników w kuchniach gazowych (minimum 50x50). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 15 minut (albo nawet troszkę dłużej). Serowy blat rolady powinien wyraźnie zarumienić się i zachować elastyczność.

SKŁADNIKI:

 

* 350 g sera żółtego

* 3 duże jajka lub 4 mniejsze

* 3 czubate łyżki śmietany 18%

* 500-550 g filetu z kurczaka

* 1 duża cebula lub dwie mniejsze

* suchy koper/pietruszki

* olej do smażenia

* sól i pieprz

* ewentualnie ulubione przyprawy

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś