Do góry

Dalej

Pomimo swojej prostoty ten wypiek to naprawdę godna polecenia propozycja w repertuarze przeróżnych domowych wyrobów piekarskich na słodko. Ciasto drożdżowe jest pyszne i puszyste, a wraz z dodatkami w postaci połączenia własnego budyniu ze śliwkami i kruszonką stanowi prawdopodobnie supermocną konkurencję dla najefektowniejszych ciast z kremami i polewami. I nie jest tak zgubne dla naszych żołądków.

 

Gorąco rekomendujemy!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. W pierwszej kolejności warto rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia.

 

2. Do miski wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru (odebranego z przygotowanej porcji) oraz dwie lub trzy czubate łyżki mąki (również odebranej z porcji). Zalewamy połową ciepłego mleka (ok. 150 ml). Mieszamy i tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 10-15 minut.

 

3. Po tym czasie do podrośniętego rozczynu dodajemy sól, wbijamy jajka (koniecznie w temperaturze pokojowej), dodajemy resztę cukru i pozostałe ciepłe mleko. Mieszamy, aż składniki odpowiednio połączą się. Następnie dodajemy trzy łyżki oleju roślinnego. Mieszamy. Teraz można zacząć przesiewać mąkę, którą warto dodać w przynajmniej dwóch partiach. Stopniowo przechodzimy na wyrabianie ręczne i dodajemy przestudzone masło. Kiedy ciasto wchłonie tłuszcz, możemy dodać czwartą łyżkę oleju i wyrabiać dalej. Ewentualnie można dosypać bardzo niewielkie ilości mąki, jeśli ciasto będzie zbyt kleiste. Ostatecznie powinno być dość elastyczne, raczej lepiące, ale odchodzące od rąk. Wyrabiamy je przynajmniej 7 minut i dłużej. Po wyrobieniu ciasto umieszczamy pod przykryciem i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

 

4. W tym czasie możemy przygotować budyń. Całkiem przyzwoicie sprawdzi się oczywiście budyń sklepowy, ale rekomendujemy zrobienie własnego. Do rondla lub małego garnka z solidnym dnem wbijamy całe jajko, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, a następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i stawiamy na nie za dużym ogniu. Następnie wlewamy 300 ml mleka, stale mieszając. Budyń powinien zacząć gęstnieć po 2-3 minutach. Gdy już osiągnie odpowiednią konsystencję i puści pierwsze "bąble", wyłączamy grzanie.

 

Budyń przykrywamy (np. folią) i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy będziemy nadziewać nim nasze bułeczki, powinien być zimny. Budyń można ewentualnie przełożyć do innego naczynia, żeby szybciej wystygł albo przygotować go na samym początku, żeby dać mu więcej czasu na stygnięcie.

 

5. Gdy nasze ciasto już podrosło, wykładamy je na stolnicę, lekko przegniatamy i dzielimy na 16 równych części. U nas każda z nich miała po 86-87 g. Z każdej części formujemy gładkie kuleczki i układamy obok siebie. Dajemy im jeszcze około 15 minut pod przykryciem.

 

6. W tym czasie można przygotować kruszonkę i śliwki. Składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce albo innym naczyniu i rozcieramy palcami, aby zrobiła się dobrze połączona i zwarta papka. Śliwki natomiast myjemy i usuwamy z nich pestki. Jeżeli mamy duże śliwki, przekrójmy je na ćwiartki, a jeśli mniejsze, np. węgierki - na połówki.

 

6. Teraz jeszcze raz przegniatamy bułeczki i formujemy z nich nowe kuleczki, układając na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pomiędzy nimi powinna być zachowana odpowiednia przestrzeń. Dajemy im jeszcze kwadrans, rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170-180 stopni Celsjusza i przystępujemy do nadziewania bułeczek.

 

7. Małym kieliszkiem robimy wgłębienia. Powstałe otwory należałoby jeszcze później trochę rozepchać palcami, żeby były szersze. Wgłębienia wypełniamy całkiem czubatą łyżeczką budyniu, na który wykładamy i dociskamy po dwie ćwiartki dużych śliwek lub dwie połówki węgierek. Śliwki układamy skórką do dołu. Bułeczki delikatnie smarujemy po całym obwodzie żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Nadzienia budyniowo-śliwkowego, rzecz jasna, nie smarujemy. Na koniec delikatnie posypujemy kruszonką. Gotowe.

 

8. Pieczemy około 20 minut (może dłużej), aż nasze bułeczki zaczną się pięknie rumienić.

 

Drożdżówki z budyniem, śliwką i kruszonką

SKŁADNIKI:

 

* 25 g świeżych drożdży

* 300 ml mleka

* 80-90 g cukru

* 3 całe jajka

* 700 g mąki pszennej

* 50 g masła

* pokaźna szczypta soli

* 4 łyżki oleju roślinnego

* Na budyń: 300 g mleka + 1 całe jajko + 3 płaskie łyżki cukru + 8 g cukru wanilinowego + 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* Na kruszonkę: 30 g masła +2,5-3 płaskie łyżki cukru + 60 g mąki

* Żółtko (lub dwa) z łyżką mleka do posmarowania bułeczek

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś