8. W tym czasie trzy łyżki ketchupu mieszamy z łyżką oleju, łyżeczką cukru i sokiem z połowy cytryny. Po 40 minutach pieczenia smarujemy tą miksturą wierzch wyraźnie już zapieczonych "klopsów", które następnie wracają do piekarnika na kolejne 20 minut. I gotowe. 

7. Z mięsa formujemy coś w kształcie dwóch podłużnych "chlebków" i układamy w formie na cebuli. Na tym etapie postarajmy się, żeby je ładnie uformować. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Przed samym pieczeniem na dno formy wlewamy ze wszystkich stron trochę wody, w ten sposób, aby cebula wyraźnie się w niej zanurzyła. Dlatego warto użyć głębszej blachy. Pieczemy około 40 minut

Kapustę bardzo drobno siekamy i podsmażamy z marchwią i cebulą.

4. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy pokrojoną cebulę. Kapustę w tym czasie bardzo drobno siekamy. Wsypujemy do niej szczyptę soli i wyciskamy, po czym dodajemy do zeszklonej cebuli. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach i również wrzucamy na patelnię. Wszystko mieszamy. Możemy dodać odrobinę wody. I dusimy do miękkości.

 

5. W tym czasie dwie dodatkowe duże cebule kroimy w pióra. Umieszczamy je w naczyniu i wsypujemy pół łyżeczki soli. Zalewamy wodą do wysokości cebuli. Wsypujemy jeszcze dwie łyżeczki cukru i wlewamy dwie łyżki octu. Odstawiamy na 10 minut.

 

6. W tym czasie kapusta z marchewką powinna być już gotowa. Zawartość patelni dodajemy do mięsa i znów dokładnie wyrabiamy masę mięsną - teraz znalazły się w niej już wszystkie składniki. Cebulę z kolei odsączamy i układamy równomiernie na posmarowanej olejem formie. Blachę należałoby dobrać na tyle dużą, żeby zmieściły się na niej dwie pieczenie.

 

Do góry

Dalej

Niby jedna potrwa, a tyle możliwości... Bo to wielozadaniowe mięsko o wybornym smaku i apetycznym wyglądzie, można spożyć zarówno na ciepło, z dodatkami, jako "rodzaj" sznycla obiadowego, albo jako zimną przekąskę i wędlinę. Prawdziwy złoty środek pomiędzy domowym komfortem a elegancją na talerzu.

 

Polecamy!

Bardzo dokładnie wyrabiamy masę mięsną - trzeba się postarać.

3. Do mięsa dodajemy tarty ser żółty. Jeśli nie mamy tartego, trzeba go, rzecz jasna, zetrzeć. Dodajemy 1,5 łyżeczki soli1 łyżeczkę czarnego pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), 1 łyżeczkę suszonego czosnkupół łyżeczki mielonej kolendry i sporą szczyptę gałki muszkatałowej. Uwaga: łyżeczki powinny być bardzo solidne. Teraz wbijamy trzy jajka, a na koniec posiekany drobno szczypiorek. Wyrabiamy dokładnie masę mięsną. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Chleb kroimy w kostkę i zalewamy mlekiem. Następnie wyciskamy lub rozdrabniamy dłońmi, żeby zrobiła się z tego dość jednolita "papka". 

 

2. Mięso mielimy (jeśli mamy niezmielone). Można użyć dowolnego rodzaju, jednak my polecamy mieszankę wieprzowo-wołową (pół na pół) - wołowina (np. antrykot, rostbef, zrazowa) będzie bardzo fajnie "kleić" całą pieczeń. Ostatecznie jednak możemy sięgnąć po samą wieprzowinę.

SKŁADNIKI:

 

* 3 duże kromki chleba tostowego (może być chleb zwykły, około 120-150 g)

* 100 ml mleka

* 1 kg mięsa mielonego

* 150 g tartego sera żółtego

* sól + czarny pieprz + suszony czosnek + kolendra + gałka muszkatałowa

* 3 jajka

* pęczek szczypioru

* olej do smażenia

* 1 spora cebula

* 350 g młodej kapusty

* średnia marchew

Dodatkowo: dwie bardzo duże cebule + 2 łyżki octu + 2 łyżeczki cukru + 0,5 łyżeczki soli (+ olej roślinny + woda + ketchup + sok z połowy małej cytryny)

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś