5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. W tym czasie obsmażamy roladkę ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju. Zadbajmy więc o odpowiednio dużą patelnię, aby mięso zmieściło się i nie uległo deformacji. Po obsmażeniu roladę zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w naczyniu do zapiekania. Pieczemy przez około 30 minut.

 

6. Po tym czasie schab wyjmujemy z pieca, rozcinamy folię i smarujemy z wierzchu mieszaniną z majonezu i ketchupu (ewentualnie ze szczyptą suszonego czosnku). Takie "smarowidełko" warto przygotować wcześniej. Nada ono naszej pieczeni złocistego wyglądu. Schab pieczemy jeszcze przez 15 minut w tej samej temperaturze i już bez folii. Gdy pięknie się zarumieni - powinien być gotowy.

 

3. Uzyskaną powierzchnię rozbijamy (aby stała się nieco większa), z obu stron posypujemy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Jedną ze stron smarujemy przygotowaną uprzednio "papką" z suszonej śliwki, a następnie całość posypujemy siekanymi orzechami.

 

4. Teraz naszą roladę ostrożnie zwijamy. Pomimo, że mięso jest lepkie i rolada raczej będzie się trzymała, związujemy ją sznurkiem wędliniarskim lub zwykłą, mocną nicią kuchenną. Ten zabieg zapewni jej większą stabilność. Najlepiej zrobić to kilkoma wiązaniami na szerokości rolady i jednym wiązaniem przeplatanym wzdłuż. I gotowe.

Do góry

Dalej

Schab po carsku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy nie chcą za dużo czasu spędzać nad przygotowywaniem składników. Efekt wizualny jest co najmniej przyzwoity, a nadzienie po prostu doskonałe. Śliwka dodaje soczystości i delikatnej słodyczy, modelowo kontrastując z mięsem, orzechy zaś wnoszą subtelny, oryginalny posmak. Rolada dobrze się trzyma i jest wystarczająco miękka. Sprawdzi się zarówno jako pieczeń podana na gorąco, jak i wędlina na półmisku serwowanym dla gości i rodziny. 

 

Smacznego!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Na początku warto przygotować śliwkowo-orzechowe nadzienie. Orzechy drobno siekamy, suszone śliwki możemy zaś sparzyć we wrzątku, szczególnie jeśli są dość suche. W zależności od stopnia suchości, proces ten mógłby trwać od około 10 do 20 minut. Następnie śliwki odcedzamy, osuszamy i bardzo drobno kroimy nożem lub mielimy w blenderze, aby uzyskać rodzaj śliwkowej "papki". Gotowe.

 

2. Teraz należy odpowiednio naciąć kawałek schabu. Dobrze jest mieć w miarę gruby kawałek. Mięso nacinamy tak, aby uzyskać płat o sporej powierzchni. Zaczynamy na wysokości 1/3 mięsa, ale nie rozcinamy do końca. W dalszej kolejności rozcinamy pozostałe 2/3 schabu na dwa płaty, również nie rozcinając mięsa do końca.
 

SKŁADNIKI:

 

* 1 kg surowego schabu w kawałku

* 1 łyżeczka soli

* 1 łyżeczka czosnku suszonego

* pieprz czarny do smaku

Nadzienie:

* 300 g suszonych śliwek

* 100-150 g mocno rozdrobnionych orzechów włoskich

Do posmarowania:

* 1 stołowa łyżka majonezu

* 1-2 stołowe łyżki ketchupu

* opcjonalnie: szczypta czosnku suszonego

+ olej do smażenia

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś