Z upieczonych połówek wydrążamy środek.
Pierwszy etap to odpowiednie przygotowanie i upieczenie ziemniaków.
Do góry
Dalej
Powrót
Ziemniaczki przygotowane w ten sposób można wykorzystać również w sezonie grillowym. Wystarczy nadziane farszem i posypane od razu startym serem wrzucić na ruszt i piec do momentu, aż ser się roztopi. A później to już tylko czysta rozkosz dla podniebienia! Więcej pomysłowych przepisów na cały wachlarz doskonałych dań na każdą okazję, znajdziecie na stronie internetowej Pani Anity: prostyprzepis.blog.
Zdecydowanie polecamy!
Następnie przygotowujemy farsz.
Wypełniamy nim połówki ziemniaków i zapiekamy.
Boczek z cebulką i czosnkiem przesmażamy.
4. Do wyjętego ziemniaczanego miąższu dodać masło, śmietanę, garść sera (resztę zostawić do posypania później) i usmażony boczek. Wszystko wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Masę nałożyć do wydrążonych ziemniaków, lekko upychając. Wstawić do piekarnika i zapiekać w 200 stopniach przez około 30 minut.
6. Po 3o minutach wyjąć i każdą połówkę ziemniaka posypać tartym serem. Wstawić na kolejne 10 minut, aby ser się zapiekł. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany oraz posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki dokładnie umyć i wyszorować skórkę. Przekroić wzdłuż na połowę. Na jedną połówkę położyć kawałek masła, posypać solą, przykryć drugą połówką i zawinąć w folię aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez około godzinę, aż będą miękkie. Najlepiej sprawdzić to, wbijając wykałaczkę.
2. Za pomocą łyżeczki (lub wykrawacza do melona) z upieczonych połówek ziemniaków wydrążyć miąższ, zostawiając część przy skórce.
3. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na odrobinie oleju, gdy się lekko zarumieni, dodać posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę – wszystko razem przesmażyć.
Zapiekane ziemniaki faszerowane boczkiem
SKŁADNIKI:
* 8 dużych podłużnych ziemniaków
* 500 g boczku surowo-wędzonego w kawałku
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka śmietany 18%
* około 150g tartego żółtego sera
* olej
* przyprawy: sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny świeżo zmielony, pieprz biały
* do podania: śmietana, szczypiorek, koperek
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś