Na patelni rozgrzewamy tłuszcz roślinny (wystarczy wypełnić nim naczynie do połowy). Delikatnie przekładamy krążek (łączenie ma być na dole) i zaczynamy smażyć na nie za dużym ogniu. Gdy dół się zarumieni, przewracamy na drugą stronę.
Nadziany krążek delikatnie przekładamy na 2. stronę, łączeniem do dołu.
4. Na głębszej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju (przynajmniej do połowy brzegów). Ostrożnie przenosimy krążek, dbając o to, aby nie zdeformować jego kształtu. Na tłuszcz kładziemy łączeniem do dołu. Smażymy z obu stron na nie za dużym ogniu. UWAGA: smaży się dość szybko i jeszcze wyraźnie urośnie. Czasem wystarczy nawet po dwie minuty z obu stron. Jednak zalecamy czujność i monitorowanie ostatniego etapu, aby uzyskać ładny, wyrośnięty kształt i jasnobrązowy, apetyczny kolor. Po zdjęciu z patelni potrawa jest gotowa do spożycia. I wtedy podobno bywa najlepsza.
3. Gdy ciasto już podrosło, stolnicę przysypujemy mąką i przegniatamy je lekko, dzieląc na sześć równych części. Każdą część rozwałkowujemy na kształt przypominający okrąg o średnicy (nie musi być perfekcyjny - to nie będzie miało żadnego wpływu na ostateczny wygląd dania). Najlepiej rozwałkowane okręgi umieścić na folii aluminiowej, aby ułatwić proces nadziewania i dalszego operowania krążkami.
Na każdym z okręgów - przy krawędzi - układamy nadzienie, zostawiając nieco miejsca na zlepienie brzegów. Na środku robimy otwór, który delikatnie rozciągamy na wszystkie strony, a następnie zlepiamy brzegi otworu z krawędziami zewnętrznymi. W ten sposób uformujemy nadziewany krążek przypominający sporej wielkości "obwarzanka". Po solidnym zlepieniu krawędzi, przewracamy go na drugą stronę. Całą procedurę powtarzamy dla kolejnych pięciu sztuk.
2. Nadzienie: ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pomidor parzymy i zdejmujemy skórkę (jeżeli komuś skórka nie przeszkadza, to może ją zostawić). Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i wrzucamy mięso mielone, rozprowadzając je po całej powierzchni. Cebulę kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Mieszamy. Po paru chwilach, gdy cebula troszkę zbrązowieje, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Mieszamy i dodajmy koncentrat pomidorowy, który dokładnie rozprowadzamy. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Mieszamy. I na koniec sól i pieprz do smaku, ewentualnie ulubione przyprawy. Jeszcze chwila. Dolewamy wodę, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości (około 15 minut, może dłużej). Gotowe nadzienie odstawiamy do przestygnięcia.
Wszystkie sześć kształtów przypominających okręgi, układamy na folii. Cały proces pójdzie sprawniej.
Ciasto będzie dość kleiste. Ale nie zalecamy "przemączać", bo krążki wyjdą twarde.
Do góry
Dalej
Powrót
Danie z całą pewnością warte wszelkich naszych starań i czasu. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe doskonale komponuje się z bogatym nadzieniem, a chrupiąca skórka w połączeniu z tym całkiem delikatnym wnętrzem sprawia, że każdy kęs to prawdziwa uczta. Nada się na każdy obiad, chociaż na zimno też smakuje znakomicie.
Rekomendujemy!
...żeby otrzymać taki właśnie okrąg w kształcie dużego "obwarzana".
Następnie zlepiamy brzegi otworu z krawędziami, zamykając w ten sposób nadzienie...
Na środku robimy otwór, który delikatnie rozszerzamy z każdej strony.
Na brzegach każdego okręgu
układamy farsz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: do miski wlewamy ciepłe mleko, wbijamy jajko (w temperaturze pokojowej), dodajemy sól, cukier i suche drożdże. Mieszamy do połączenia składników. (Możemy również wykorzystać drożdże świeże - przelicznik w tym przepisie wyniesie około 20-25 g. Jednak w tym przypadku należałoby przygotować rozczyn). Do całej mieszaniny przesiewamy stopniowo mąkę. Łączymy składniki i stopniowo przechodzimy na wyrabianie. Na koniec dodajemy olej. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub maszynowo przez przynajmniej kilka dobrych minut. Odstawiamy pod przykryciem do podrośnięcia na około 1 godzinę.
Krążki gospodarskie
SKŁADNIKI:
Ciasto:
* 250 ml ciepłego mleka
* 1 jajko
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 2 łyżeczki suchych drożdży
* 2,5-3 szklanki mąki
* 4 stołowe łyżki oleju
Nadzienie:
* 400 g dowolnego mięsa mielonego
* 2 średnie cebule
* 2 średnie ziemniaki
* 1 pomidor
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* sól i pieprz do smaku
* ewentualnie ulubione przyprawy
* 125 ml wody lub odrobinę więcej
* olej do smażenia
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś