3. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Ziemniaki dodajemy do reszty gotujących się składników, a pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię - suchą albo z symbolicznymi ilościami oleju roślinnego - i smażymy, aż zmiękną. Następnie wrzucamy je do garnka. Całość mieszamy i gotujemy 5-10 minut.

 

4. Zostały jeszcze pomidory i fasola. Pomidory ścieramy na tarce o dużych oczkach (do skórki) albo blanszujemy, obieramy ze skórki, a uzyskany miąższ drobno kroimy i dodajemy do garnka. (Jeżeli komuś skórka nie przeszkadza, to może po prostu w całości pokroić pomidory w drobną kostkę, ale wtedy trzeba byłoby wrzucić je do garnka wcześniej).

 

5. Po paru minutach zupa już jest prawie gotowa. Czas więc na fasolkę, którą wyjmujemy z puszki, przelewamy wrzątkiem, a następnie dodajemy do garnka. Wszystko mieszamy. Po 1-2 minutach doprawiamy łyżeczką papryki słodkiej, porządną łyżką tymianku i odrobiną pieprzu. Ewentualnie możemy jeszcze wyregulować smak dania odpowiednią ilością soli. I gotowe.

Do góry

Dalej

Ta zupa to prawdziwe comfort food. Na pewno nie zawiedzie żadnego z miłośników tego typu dań. Rozgrzeje, nasyci, doda energii i zwiększy produkcję podobno antydepresyjnej serotoniny. Grunt w tym jedynie, żeby nie żałować, żeby było na bogato i po bizantyńsku. Bo w tym właściwie zawiera się tajemnica każdej dobrej, wartej zachodu zupki.

 

Smacznego!

Pieczarki tymczasem najlepiej "obrobić" na suchej patelni.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Boczek wędzony kroimy w paski, żeberka w grubszą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy około dwóch łyżek oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i po około minucie dodajemy przygotowane wcześniej żeberka. Kiedy stracą surowość, dokładamy pokrojony boczek. Mieszamy i krótko dusimy na małym ogniu.  

 

2. Marchew kroimy w kostkę, ewentualnie w półtalarki albo nawet trzemy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do garnka. Po chwili powinna w nim wylądować pokrojona w kostkę papryka. Kiedy warzywa troszkę zmiękną, zalewamy całość bulionem, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu. (W wersji mocniejszej można dodać jeszcze kilka podudzi - wariant dla miłośników tłustszych dań).

SKŁADNIKI:

 

* 2 mniejsze cebule

* 2 ząbki czosnku

* 1 większa marchew

* 2 mniejsze papryki czerwone

* 2 większe ziemniaki

* 3 średnie pomidory

* 200 g pieczarek

* 200 g białej fasoli konserwowej z puszki

* 150-200 g boczku wędzonego

* 400 g żeberek wieprzowych

* opcjonalnie: kilka podudzi drobiowych

* bulion

* olej

* przyprawy: tymianek, papryka czerwona, sól i pieprz

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś