3. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Ziemniaki dodajemy do reszty gotujących się składników, a pieczarki wrzucamy na rozgrzaną patelnię - suchą albo z symbolicznymi ilościami oleju roślinnego - i smażymy, aż zmiękną. Następnie wrzucamy je do garnka. Całość mieszamy i gotujemy 5-10 minut.
4. Zostały jeszcze pomidory i fasola. Pomidory ścieramy na tarce o dużych oczkach (do skórki) albo blanszujemy, obieramy ze skórki, a uzyskany miąższ drobno kroimy i dodajemy do garnka. (Jeżeli komuś skórka nie przeszkadza, to może po prostu w całości pokroić pomidory w drobną kostkę, ale wtedy trzeba byłoby wrzucić je do garnka wcześniej).
5. Po paru minutach zupa już jest prawie gotowa. Czas więc na fasolkę, którą wyjmujemy z puszki, przelewamy wrzątkiem, a następnie dodajemy do garnka. Wszystko mieszamy. Po 1-2 minutach doprawiamy łyżeczką papryki słodkiej, porządną łyżką tymianku i odrobiną pieprzu. Ewentualnie możemy jeszcze wyregulować smak dania odpowiednią ilością soli. I gotowe.
I nie obejdzie się bez mięska: w tym przypadku boczku i żeberek.
Porządna zupka musi składać się z porządnych składników.
Do góry
Dalej
Powrót
Ta zupa to prawdziwe comfort food. Na pewno nie zawiedzie żadnego z miłośników tego typu dań. Rozgrzeje, nasyci, doda energii i zwiększy produkcję podobno antydepresyjnej serotoniny. Grunt w tym jedynie, żeby nie żałować, żeby było na bogato i po bizantyńsku. Bo w tym właściwie zawiera się tajemnica każdej dobrej, wartej zachodu zupki.
Smacznego!
Pieczarki tymczasem najlepiej "obrobić" na suchej patelni.
Pomidory można zetrzeć na tarce lub zblanszować i obrać ze skórki.
Dla zwolenników tłuszczowo-mięsnego hardkoru - wersja z podudziami.
PRZYGOTOWANIE:
1. Boczek wędzony kroimy w paski, żeberka w grubszą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy około dwóch łyżek oleju i wrzucamy cebulkę. Gdy się zeszkli, dodajemy bardzo drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i po około minucie dodajemy przygotowane wcześniej żeberka. Kiedy stracą surowość, dokładamy pokrojony boczek. Mieszamy i krótko dusimy na małym ogniu.
2. Marchew kroimy w kostkę, ewentualnie w półtalarki albo nawet trzemy na tarce o dużych oczkach i dorzucamy do garnka. Po chwili powinna w nim wylądować pokrojona w kostkę papryka. Kiedy warzywa troszkę zmiękną, zalewamy całość bulionem, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu. (W wersji mocniejszej można dodać jeszcze kilka podudzi - wariant dla miłośników tłustszych dań).
Zupa jesienna
SKŁADNIKI:
* 2 mniejsze cebule
* 2 ząbki czosnku
* 1 większa marchew
* 2 mniejsze papryki czerwone
* 2 większe ziemniaki
* 3 średnie pomidory
* 200 g pieczarek
* 200 g białej fasoli konserwowej z puszki
* 150-200 g boczku wędzonego
* 400 g żeberek wieprzowych
* opcjonalnie: kilka podudzi drobiowych
* bulion
* olej
* przyprawy: tymianek, papryka czerwona, sól i pieprz
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś