Na cebuli umieszczamy masę serowo-boczkowo-śmietanową.
6. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza (na dwie grzałki, z góry i z dołu). Pieczemy przez około 40 minut, aż wypiek nabierze złocistego koloru. Ser z boczkiem na wierzchu mogą się troszeczkę przypiec tu i tam. I gotowe. Po wyjęciu z piekarnika ciasto cebulowe jest od razu gotowe do konsumpcji i wtedy podobno jest przepyszne.
Boczek kroimy w nie za dużą kostkę lub drobne paski.
Ciastem "wyklejamy formę" z zachowaniem 5 cm rantów.
A tak wypiek wygląda po wyjęciu z pieca.
Cebulkę i boczek przesmażamy oddzielnie. Do boczku dodajemy żółtka, tarty ser i śmietankę.
Ciasto powinno wyjść miękkie, zwarte i elastyczne.
Do góry
Dalej
Powrót
Placek cebulowy inspirowany kulinarnym dziedzictwem niemieckim to absolutna klasyka, a nasza narwiańska, wielokrotnie sprawdzona wersja, na pewno sprawdzi się w szeroko rozumianej kulturze podlaskiego stołu. Wbrew pozorom, wcale nie jest trudny do zrobienia. Wygląda świetnie i smakuje rewelacyjnie, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecamy szczególnie dla fanów wytrawnych wypieków.
Smacznego!
Na samym dole ląduje przesmażona cebula.
5. Gdy ciasto już podrosło, na dno formy do pieczenia o średnicy 26 cm (np. tortownicy), kładziemy papier do pieczenia. Można sobie wyciąć stosowny, pasujący okrąg. Natomiast brzegi formy smarujemy cienką warstwą tłuszczu. Następnie równomiernie rozprowadzamy ciasto drożdżowe, starając się wylepić nim formę wraz z rantami obejmującymi około 5 cm (tak jak w przypadku tart czy quiche). Na dnie umieszczamy podsmażoną wcześniej i wystudzoną cebulę. Zaleca się ją lekko "przypieprzyć". Na cebuli ląduje boczek z serem i śmietanką. Wszystko dokładnie wyrównujemy. Na wierzch ścieramy nieco gałki muszkatołowej. Ciasto cebulowe jest gotowe do pieczenia.
3. Wracamy do ciasta. Do rozczynu dodajemy resztę mleka z ciepłym masłem i szczyptę soli. Zagniatamy dokładnie jednolite ciasto. Formujemy zeń kulę, przykrywamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.
4. Boczek też już powinien nieco przestygnąć. Dwa żółtka mieszamy z tartym serem i śmietanką, a następnie dodajemy do boczku. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
PRZYGOTOWANIE:
1. Najpierw ciasto. Do miski przesiewamy mąkę. W rondlu podgrzewamy mleko z masłem (tylko do rozpuszczenia - mają być ciepłe, nie gorące). W mące robimy dołek, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i i około 1/3 rozpuszczonego mleka z masłem. Wszystko łączymy do rozpuszczenia składników i jako rozczyn odstawiamy pod przykryciem na około 20 minut.
2. W tym czasie możemy obrać cebulę. Kroimy ją w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju aż się zeszkli. Smażymy tak, aby nie dopuścić do jej zrumienienia. Następnie przekładamy do innego naczynia, żeby szybciej wystygła. Na tej samej patelni podsmażamy również pokrojony w kostkę lub drobne paski boczek. I tu również nie należy przesadzać - boczek nie może się zrumienić. Podsmażone mięso odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto cebulowe po narwiańsku
SKŁADNIKI:
Na ciasto:
* 300 g mąki
* 21 g świeżych drożdży piekarskich
* 1 łyżeczka cukru
* 180 ml mleka
* 50 g masła śmietankowego
* szczypta soli
Na nadzienie cebulowe:
* 800 g cebuli
* 2 żółtka
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 300 g tartego sera gouda
* 200 ml śmietanki 30%
* około 300 g surowego boczku
* gałka muszkatołowa
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś