7. Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 15-20 minut. Kiedy zaczną nabierać złotego koloru to znak, że pieczenie zbliża się ku końcowi.

5. Formowane w ten sposób bułeczki od razu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Dobrze jest dać im przestrzeń, aby zapobiec ich zlepieniu, które może zniweczyć ich kształt. Bułeczki przykrywamy i dajemy im jeszcze około 15 minut, zanim wstawimy je do piekarnika.

 

6. Tuż przed pieczeniem każdą z bułeczek nacinamy nożyczkami. Robimy po trzy szybkie i proste nacięcia z obu stron, mniej więcej w równej odległości. Nacięcia nie powinny być większe od 1 do 1,2 cm. Następnie bułeczki smarujemy żółtkami, które nam pozostały, rozmąconymi w 1-2 łyżkach mleka.

Do góry

Dalej

Bułeczki listeczki wyróżniają się spośród różnych małych form drożdżowych wypieków zarówno oryginalnym kształtem, jak i niepospolitą kompozycją puszystego ciasta drożdżowego z zawsze apetycznym jabłkowym nadzieniem i unoszącym się zeń aromatem cynamonu. To wspaniałe urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi i znakomity słodki deser do każdego, nie tylko jesiennego obiadu.

 

Warto przygotować!

2. Kiedy nasze ciasto podchodzi, możemy przygotować jabłkowe nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy i dusimy jabłka do miękkości, czyli jakieś 10-15 minut. Jeżeli jabłka są bardzo słodkie, możemy zmniejszyć ilość dodanego cukru, a jeśli kwaśne, możemy dodać go więcej. A jeżeli ktoś lubi kwaskawy smak jabłek w drożdżówkach, może w ogóle znacząco zredukować ilość dodanego do nadzienia cukru. Gotowe jabłka odstawiamy, aby solidnie wystygły. To ważne - nigdy nie dodajemy do bułek i ciast drożdżowych gorącego, a nawet ciepłego nadzienia.

 

3. Gdy ciasto już podeszło, wykładamy je na stolnicę/deskę, lekko przegniatamy, dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy gładką kuleczkę. Pozostawiamy je jeszcze pod przykryciem na około 15 minut.

 

4. Następnie każdą kuleczkę rozwałkowujemy na owalny kształt o długości 12-13 cm, wykładamy nadzienie, łączymy brzegi ciasta, które mocno zlepiamy i formujemy coś na kształt "pierożka", po czym spłaszczamy go i składamy na pół (łączenie powinno znaleźć się wewnątrz). Później lekko wyciągamy czubek powstałego, trójkątnego kształtu, łącząc oba końce. Czubek ten zakładamy pod spód bułeczki. Najlepiej jakoś go przykleić z podstawą, żeby nie odginał się podczas pieczenia. Uwaga - nadzienia należy wyłożyć tyle, aby można było łatwo i z wyraźnym zapasem zlepić krawędzie rozwałkowanego na niewielki owal ciasta. Inaczej może dojść do rozerwania ciasta po złożeniu "pierożka" na pół.   

 

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Do miski wlewamy wodę, mleko, dodajemy cukier i wsypujemy suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie wszystko należy jeszcze raz wymieszać. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, sól, olej i białka (żółtka zostawiamy na później do posmarowania bułeczek). Wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę w dwóch partiach i wyrabiamy ciasto. Proces ten powinien zająć przynajmniej 5 minut. Uzyskamy całkiem zwarte, klejące, ale nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy z niego kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość, a na to potrzeba minimum 1 godziny.

Jesienne bułeczki listeczki

SKŁADNIKI:

 

12 bułeczek (81-82 g ciasta na każdą)

* 100 ml ciepłej wody

* 100 ml ciepłego mleka

* 70 g cukru

* 10 g suchych drożdży

* 1 płaska łyżeczka soli

* 15-20 g cukru wanilinowego

* 70 g oleju roślinnego

* 2 białka

* ok. 500 g mąki pszennej

Nadzienie: 600 g obranych jabłek + 3 łyżki cukru + łyżeczka cynamonu + 40 g masła

* 2 żółtka z łyżką mleka do posmarowania bułeczek

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś