...i bułeczki są już gotowe do pieczenia.
Teraz jeszcze tylko glazura z żółtek rozmąconych z odrobiną mleka...
Nożyczkami robimy po trzy nie za duże nacięcia z obu stron bułeczki.
7. Bułeczki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 15-20 minut. Kiedy zaczną nabierać złotego koloru to znak, że pieczenie zbliża się ku końcowi.
5. Formowane w ten sposób bułeczki od razu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie. Dobrze jest dać im przestrzeń, aby zapobiec ich zlepieniu, które może zniweczyć ich kształt. Bułeczki przykrywamy i dajemy im jeszcze około 15 minut, zanim wstawimy je do piekarnika.
6. Tuż przed pieczeniem każdą z bułeczek nacinamy nożyczkami. Robimy po trzy szybkie i proste nacięcia z obu stron, mniej więcej w równej odległości. Nacięcia nie powinny być większe od 1 do 1,2 cm. Następnie bułeczki smarujemy żółtkami, które nam pozostały, rozmąconymi w 1-2 łyżkach mleka.
Do góry
Dalej
Powrót
Bułeczki listeczki wyróżniają się spośród różnych małych form drożdżowych wypieków zarówno oryginalnym kształtem, jak i niepospolitą kompozycją puszystego ciasta drożdżowego z zawsze apetycznym jabłkowym nadzieniem i unoszącym się zeń aromatem cynamonu. To wspaniałe urozmaicenie spotkania z przyjaciółmi i znakomity słodki deser do każdego, nie tylko jesiennego obiadu.
Warto przygotować!
Będzie gotowe do dalszej pracy, gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.
Ciasto powinno być zwarte, gęste, klejące, a zarazem odchodzące od rąk.
Następnie "pierożek" lekko przyklepujemy, składamy na pół, a jego czubek zalepiamy pod spodem bułeczki.
Technika formowania listeczka jest bardzo prosta - najpierw sklejamy taki oto "pierożek" z jabłkowym nadzieniem.
2. Kiedy nasze ciasto podchodzi, możemy przygotować jabłkowe nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku lub na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy i dusimy jabłka do miękkości, czyli jakieś 10-15 minut. Jeżeli jabłka są bardzo słodkie, możemy zmniejszyć ilość dodanego cukru, a jeśli kwaśne, możemy dodać go więcej. A jeżeli ktoś lubi kwaskawy smak jabłek w drożdżówkach, może w ogóle znacząco zredukować ilość dodanego do nadzienia cukru. Gotowe jabłka odstawiamy, aby solidnie wystygły. To ważne - nigdy nie dodajemy do bułek i ciast drożdżowych gorącego, a nawet ciepłego nadzienia.
3. Gdy ciasto już podeszło, wykładamy je na stolnicę/deskę, lekko przegniatamy, dzielimy na 12 równych części. Z każdej formujemy gładką kuleczkę. Pozostawiamy je jeszcze pod przykryciem na około 15 minut.
4. Następnie każdą kuleczkę rozwałkowujemy na owalny kształt o długości 12-13 cm, wykładamy nadzienie, łączymy brzegi ciasta, które mocno zlepiamy i formujemy coś na kształt "pierożka", po czym spłaszczamy go i składamy na pół (łączenie powinno znaleźć się wewnątrz). Później lekko wyciągamy czubek powstałego, trójkątnego kształtu, łącząc oba końce. Czubek ten zakładamy pod spód bułeczki. Najlepiej jakoś go przykleić z podstawą, żeby nie odginał się podczas pieczenia. Uwaga - nadzienia należy wyłożyć tyle, aby można było łatwo i z wyraźnym zapasem zlepić krawędzie rozwałkowanego na niewielki owal ciasta. Inaczej może dojść do rozerwania ciasta po złożeniu "pierożka" na pół.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wlewamy wodę, mleko, dodajemy cukier i wsypujemy suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 5-7 minut. Po tym czasie wszystko należy jeszcze raz wymieszać. Następnie dodajemy cukier wanilinowy, sól, olej i białka (żółtka zostawiamy na później do posmarowania bułeczek). Wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę w dwóch partiach i wyrabiamy ciasto. Proces ten powinien zająć przynajmniej 5 minut. Uzyskamy całkiem zwarte, klejące, ale nie lepiące się do rąk ciasto. Formujemy z niego kulę, umieszczamy w misce, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość, a na to potrzeba minimum 1 godziny.
Jesienne bułeczki listeczki
SKŁADNIKI:
12 bułeczek (81-82 g ciasta na każdą)
* 100 ml ciepłej wody
* 100 ml ciepłego mleka
* 70 g cukru
* 10 g suchych drożdży
* 1 płaska łyżeczka soli
* 15-20 g cukru wanilinowego
* 70 g oleju roślinnego
* 2 białka
* ok. 500 g mąki pszennej
Nadzienie: 600 g obranych jabłek + 3 łyżki cukru + łyżeczka cynamonu + 40 g masła
* 2 żółtka z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś