Do góry

Dalej

Te błyskawiczne w przygotowaniu i pięknie prezentujące się kuleczki sprawdzą się doskonale jako główne danie obiadowe, zarówno w kuchni codziennej, jak i podczas specjalnych okazji. Naprawdę niewiele trzeba umieć, aby cała rodzina i goście mogli delektować się tym pomysłowym i skomponowanym na badzie uniwersalnym składników daniem, które na pewno zjednoczy wszystkich przy stole.

 

Polecamy!

3. Połowę sosu równomiernie rozprowadzamy na dnie blachy lub naczynia do zapiekania. Masę mięsną wyciągamy z lodówki i formujemy z niej kulki wielkości nieco większej od typowej mandarynki. Układamy je w rzędach obok siebie na sosie warzywnym. Pozostałą część sosu wykładamy ostrożnie na kulkach. Wszystko przysypujemy z wierzchu tartym żółtym serem..

 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut. Gotowe.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Zaczynamy od masy mięsnej. Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy i przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy tarty żółty ser, drobno posiekaną cebulę i wbijamy jajka. Doprawiamy. Wszystkich przypraw, oprócz soli i pieprzu można dać po łyżeczce. Soli zaś należałoby dodać nieco więcej, niż pół łyżeczki i wyregulować smak, a pieprzu wedle uznania. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną i odstawiamy do lodówki.

 

2. Teraz robimy sos warzywny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno siekamy. Można też użyć praski. Resztę warzyw - marchew, paprykę i cukinię również kroimy w kostkę, chociaż nie musi być bardzo drobna. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy marchew. Mieszamy, a po paru minutach wrzucamy paprykę i znów mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy passatę pomidorową, którą dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu do smaku i porządną szczyptę oregano. Mieszamy. Po chwili nasz sos jest gotowy.

 

Mięsno-ziemniaczane kulki w sosie warzywnym

SKŁADNIKI:

 

Masa mięsna:

* 700 g mięsa mielonego wieprzowego

* 4 duże ugotowane ziemniaki

* 250 g sera żółtego

* jedna nie za mała cebula

* 2 jajka

* 400 g passaty pomidorowej

* przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kmin rzymski, tymianek, oregano

Sos warzywny:

* 2 średnie marchewki

* 1 papryka czerwona

* mała cukinia

* 1 większa cebula

* 3 ząbki czosnku

* sól + pieprz + oregano

* dodatkowo: olej do smażenia + ser żółty do posypania + 150-200 ml wody

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś