Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Przykrywamy drugą połową sosu i posypujemy tartym żółtym serem.
Uformowane mięsne kulki układamy w rzędach obok siebie, na sosie warzywnym.
Z podanych składników (łącznie z gotowanymi ziemniakami) wyrabiamy masę mięsną, doprawiając wszystkimi przyprawami.
Wszystkie warzywa do sosu kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
Do góry
Dalej
Powrót
Te błyskawiczne w przygotowaniu i pięknie prezentujące się kuleczki sprawdzą się doskonale jako główne danie obiadowe, zarówno w kuchni codziennej, jak i podczas specjalnych okazji. Naprawdę niewiele trzeba umieć, aby cała rodzina i goście mogli delektować się tym pomysłowym i skomponowanym na badzie uniwersalnym składników daniem, które na pewno zjednoczy wszystkich przy stole.
Polecamy!
Połowę gotowego sosu z patelni rozprowadzamy równomiernie na dnie formy do zapiekania.
3. Połowę sosu równomiernie rozprowadzamy na dnie blachy lub naczynia do zapiekania. Masę mięsną wyciągamy z lodówki i formujemy z niej kulki wielkości nieco większej od typowej mandarynki. Układamy je w rzędach obok siebie na sosie warzywnym. Pozostałą część sosu wykładamy ostrożnie na kulkach. Wszystko przysypujemy z wierzchu tartym żółtym serem..
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30 minut. Gotowe.
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od masy mięsnej. Ugotowane ziemniaki dokładnie tłuczemy i przekładamy do miski z mięsem mielonym. Dodajemy tarty żółty ser, drobno posiekaną cebulę i wbijamy jajka. Doprawiamy. Wszystkich przypraw, oprócz soli i pieprzu można dać po łyżeczce. Soli zaś należałoby dodać nieco więcej, niż pół łyżeczki i wyregulować smak, a pieprzu wedle uznania. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną i odstawiamy do lodówki.
2. Teraz robimy sos warzywny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek bardzo drobno siekamy. Można też użyć praski. Resztę warzyw - marchew, paprykę i cukinię również kroimy w kostkę, chociaż nie musi być bardzo drobna. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy marchew. Mieszamy, a po paru minutach wrzucamy paprykę i znów mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną cukinię. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy passatę pomidorową, którą dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy odrobinę soli, pieprzu do smaku i porządną szczyptę oregano. Mieszamy. Po chwili nasz sos jest gotowy.
Mięsno-ziemniaczane kulki w sosie warzywnym
SKŁADNIKI:
Masa mięsna:
* 700 g mięsa mielonego wieprzowego
* 4 duże ugotowane ziemniaki
* 250 g sera żółtego
* jedna nie za mała cebula
* 2 jajka
* 400 g passaty pomidorowej
* przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, kmin rzymski, tymianek, oregano
Sos warzywny:
* 2 średnie marchewki
* 1 papryka czerwona
* mała cukinia
* 1 większa cebula
* 3 ząbki czosnku
* sól + pieprz + oregano
* dodatkowo: olej do smażenia + ser żółty do posypania + 150-200 ml wody
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka plików cookies
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś