...a po 35 minutach pieczenia posypujemy serem i pieczemy jeszcze 10 minut.
Każdą roladkę smarujemy jeszcze majonezem wymieszanym z jogurtem...
Ziemniaki pokrojone w plastry układamy w formie i dość solidnie przyprawiamy.
Ser trzemy na tarce i mieszamy z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.
Wszystkie płaty filetu doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
Do góry
Dalej
Powrót
Danie nie jest skomplikowane i robi się je całkiem szybko, a efekt wizualny i smakowy to sama najczystsza radość. Wspaniale sprawdzi się jako propozycja dla gości, a nawet świąteczny obiad. Ziemniaczki wychodzą aromatyczne i mięciutkie, a roladki zanurzone w serze - zjawiskowe i delikatne.
Rekomendujemy!
Ani smarowidła majonezowo-jogurtowego, ani serowego nadzienia nie żałujemy.
7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza i naszą potrawę pieczemy przez około 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy pozostałym żółtym serem z zieleniną i dopiekamy jeszcze przez około 10 minut, aż ser się roztopi. Gotowe.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy przez 10-15 minut od chwili, kiedy woda zacznie wrzeć. Ziemniaków powinniśmy dobrać taką ilość, żeby z łatwością mogły - pokrojone po podgotowaniu w plastry - pokryć dno naczynia, w którym będziemy zapiekać danie.
2. Filety z kurczaka kroimy jak na kotlety. Jeżeli mamy podwójną pierś, kroimy ją najpierw w miejscu łączenia, a później każdy pojedynczy filet przecinamy poziomo, aby uzyskać dwa płaskie "płaty". W ten sposób powinniśmy spreparować 8 kawałków. Każdy lekko ubijamy oraz posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Odstawiamy do lodówki.
3. Podgotowane ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie blachy/naczynia do zapiekania. Przyprószamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, przyprawą do ziemniaków i opcjonalnie ziołami włoskimi.
4. Majonez dokładnie mieszamy z jogurtem (jednego i drugiego można dodać deczko więcej). Do osobnego naczynia ścieramy ser (na tarce o dużych oczkach) i dokładnie łączymy z drobno posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
5. Teraz nadziewamy roladki. Każdy płat filetu od wewnętrznej strony smarujemy mieszanką majonezowo-jogurtową. Po jednej stronie układamy tarty ser z zieleniną (przynajmniej jedną sporą łyżkę) i ostrożnie zwijamy roladkę.
6. Roladki układamy w rzędach obok siebie, bezpośrednio na ziemniakach. Każdą smarujemy z wierzchu resztą mieszaniny majonezowo-jogurtowej. Na tym etapie zaczynamy pieczenie.
Roladki drobiowe z serem i ziemniakami
SKŁADNIKI:
* 4 pojedyncze filety z kurczaka lub dwa podwójne
* sól, pieprz i czosnek
* 2 łyżki majonezu
* 2 łyżki jogurtu
* 200 g sera żółtego
* ziemniaki
* przyprawa do ziemniaków + papryka słodka + sól + pieprz
* ew. zioła włoskie
* świeża kolendra lub pęczek natki pietruszki
* olej
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś