Do góry

Dalej

Danie nie jest skomplikowane i robi się je całkiem szybko, a efekt wizualny i smakowy to sama najczystsza radość. Wspaniale sprawdzi się jako propozycja dla gości, a nawet świąteczny obiad. Ziemniaczki wychodzą aromatyczne i mięciutkie, a roladki zanurzone w serze - zjawiskowe i delikatne.

 

Rekomendujemy!

7. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza i naszą potrawę pieczemy przez około 35 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy pozostałym żółtym serem z zieleniną i dopiekamy jeszcze przez około 10 minut, aż ser się roztopi. Gotowe.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy przez 10-15 minut od chwili, kiedy woda zacznie wrzeć. Ziemniaków powinniśmy dobrać taką ilość, żeby z łatwością mogły - pokrojone po podgotowaniu w plastry - pokryć dno naczynia, w którym będziemy zapiekać danie.

 

2. Filety z kurczaka kroimy jak na kotlety. Jeżeli mamy podwójną pierś, kroimy ją najpierw w miejscu łączenia, a później każdy pojedynczy filet przecinamy poziomo, aby uzyskać dwa płaskie "płaty". W ten sposób powinniśmy spreparować 8 kawałków. Każdy lekko ubijamy oraz posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Odstawiamy do lodówki.

 

3. Podgotowane ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie blachy/naczynia do zapiekania. Przyprószamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, przyprawą do ziemniaków i opcjonalnie ziołami włoskimi.

 

4. Majonez dokładnie mieszamy z jogurtem (jednego i drugiego można dodać deczko więcej). Do osobnego naczynia ścieramy ser (na tarce o dużych oczkach) i dokładnie łączymy z drobno posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

 

5. Teraz nadziewamy roladki. Każdy płat filetu od wewnętrznej strony smarujemy mieszanką majonezowo-jogurtową. Po jednej stronie układamy tarty ser z zieleniną (przynajmniej jedną sporą łyżkę) i ostrożnie zwijamy roladkę.

 

6. Roladki układamy w rzędach obok siebie, bezpośrednio na ziemniakach. Każdą smarujemy z wierzchu resztą mieszaniny majonezowo-jogurtowej. Na tym etapie zaczynamy pieczenie.

 

Roladki drobiowe z serem i ziemniakami

SKŁADNIKI:

 

* 4 pojedyncze filety z kurczaka lub dwa podwójne

* sól, pieprz i czosnek

* 2 łyżki majonezu

* 2 łyżki jogurtu

* 200 g sera żółtego

* ziemniaki

* przyprawa do ziemniaków + papryka słodka + sól + pieprz

* ew. zioła włoskie

* świeża kolendra lub pęczek natki pietruszki

* olej

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś