Skręcamy "ślimaczka", którego zewnętrzną krawędź podwijamy pod spód.
Szerszymi bokami z obu stron przykrywamy cebulowe nadzienie i skręcamy "roladę".
Cebulę kroimy w pióra i mieszamy z posiekaną zieleniną i przyprawami.
Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na cztery równe części i formujemy z nich bułeczki.
Miękkie i elastyczne ciasto odstawiamy do podrośnięcia na 1,5-2 godziny.
Do góry
Dalej
Powrót
Cebularze, bez względu na sposób ich przygotowywania, tylko na pozór wydają się być skromnymi plackami z charakterystyczną warstwą słodkawej cebuli. A ten wypiek, chociaż nieco odległy od tego, do czego przyzwyczaiły nas kulinarne tradycje żydowskie i lubelskie, również oszałamia swoim smakiem. Cebularze wychodzą mięciutkie i super pożywne. Dla ich nietuzinkowego wyglądu i dla nieba w gębie - naprawdę polecamy.
Smacznego!
Gotowe, upieczone, studzimy.
...wyraźna porcja sezamu na wierzch i możemy piec.
...kilka subtelnych nakłuć widelcem po całej powierzchni...
Jeszcze tylko smarowanie żółtkiem z odrobiną mleka...
Lekko przyklepujemy (7) i odstawiamy do podrośnięcia. Przed pieczeniem (8) cebularza wyraźnie rozpłaszczamy, aby uzyskać kształt dysku.
Zamykamy farsz w cieście, dokładnie zlepiając "roladkę".
Następnie na całej powierzchni równomiernie układamy nadzienie.
Prostokąt o wymiarach około 30x40cm smarujemy cienką warstwą masła.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Tuż przed pieczeniem należy je porządnie rozpłaszczyć dłońmi, żeby uzyskały kształt dysku o średnicy ok. 20 cm (lub nieco mniejszej). Dlatego też powinniśmy dysponować odpowiednio dużą blachą, żeby pomieścić te całkiem sporej szerokości bułki. Do procesu rozpłaszczania też trzeba się przyłożyć, bo od niego będzie zależał ostateczny kształt i estetyka wypieku. I na tym etapie też nie przejmujmy się, jeśli ciasto zacznie się tu i ówdzie rwać, a cebulowy warsz wychodzić na wierzch. To nawet pożądana ewentualność. Jednak przyklepmy wszystko tak, żeby cebula, która przebiła się na wierzch, nie odstawała od powierzchni ciasta.
6. Gdy uzyskaliśmy już oczekiwane kształty bułek, smarujemy je z wierzchu żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka, a następnie przysypujemy, np. czarnuszką albo, tak jak w tym przypadku, sezamem. Mak też się nada - bo to tradycyjna smakowa kompozycja. Pieczemy przez 25-30 minut. Aż do złocistobrązowej skórki.
4. Mając już wszystkie potrzebne "komponenty", możemy przystąpić do formowania cebularzy. Każdą bułeczkę rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm (może być nieco mniejszy). Całą powierzchnię prostokąta smarujemy rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Cebulowe nadzienie dzielimy na cztery w miarę równe części i każdą z nich kolejno układamy na cieście, rozprowadzając równomiernie. Oba dłuższe boki prostokąta zakładamy na parę centymetrów i z jednej strony skręcamy ciasto z cebulą w "roladę". Sklejamy na całej linii w miejscu łączenia. Teraz roladkę skręcamy w charakterystycznego ślimaczka. Jeśli cebula gdzieniegdzie przerwie ciasto - nie przejmujmy się. To akurat w tym wypieku nie przeszkadza, a nawet pomaga.
Gotowe układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie i lekko rozpłaszczamy dłońmi. Cały zabieg powtarzamy dla trzech następnych części ciasta. Cebularze powinny jeszcze podrastać w formie przez około 20 minut. Wtedy dopiero należałoby je wstawić do pieca.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Do miski wlewamy ciepłą wodę i mleko, dodajemy cukier i suche drożdże (instant). Mieszamy. Następnie wsypujemy sól i dodajemy olej. Znów mieszamy. Teraz stopniowo przesiewamy mąkę i przez 8-10 minut wyrabiamy zwarte i elastyczne ciasto. Uformowane w kształcie kuli zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na przynajmniej 1,5 godziny.
Wypiek można przygotować również na drożdżach świeżych. Wtedy najlepiej zrobić rozczyn i sprawdzić pracę drożdży. Do miski wlewamy mleko, dodajemy cukier i około 3 łyżek mąki odebranych z przygotowanej porcji. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie do rozczynu dodajemy wodę i olej, na koniec zaś sól i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto.
2. Gdy ciasto podchodzi, możemy przygotować cebulowy farsz. Cebule kroimy w cienkie pióra, koper lub natkę (albo jedno drugie) drobno siekamy i mieszamy z cebulą. Dodajemy sól i pieprz (wystarczy po jakieś solidniejszej szczypcie) oraz paprykę słodką. Dokładnie mieszamy. Nadzienie gotowe.
3. Tuż przed tym, jak ciasto uznamy za odpowiednio wyrośnięte i nadające się do dalszej pracy, warto rozpuścić masło i nieco przestudzić.
Cebularze wschodnie
SKŁADNIKI:
* 150 ml ciepłej wody
* 150 ml ciepłego mleka
* płaska stołowa łyżka cukru
* 1 stołowa łyżka soli
* 7 g suchych drożdży
* 2 pełne łyżki oleju
* 500 g mąki pszennej
Nadzienie:
* 3 średnie cebule
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* ok. 80-100 g posiekanej zieleniny (koper/natka)
+ 30 ml rozpuszczonego masła
+ żółtko z odrobiną mleka
(porcja na cztery sztuki)
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś