5.  Przygotowane wcześniej kawałki kurczaka przekładamy na patelnię i staramy się "pozanurzać" nieco w tym warzywno-ziemniaczanym sosie. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą (albo jakimkolwiek serem żółtym). Wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni Celsjusza; do momentu aż ser się rozpuści.

UWAGA: jeżeli nie mamy odpowiedniej patelni, w całości wykonanej z metalu, która mogłaby zostać użyta w piekarniku, należałoby wcześniej wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i wtedy zapiec.

3. Teraz warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy w drobne, dłuższe paski (do 4 cm). Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Ziemniaków możemy dodać nieco mniej albo nawet odrobinę więcej. Małe pomidorki kroimy na połówki najlepiej, żeby były dość słodkie. Zamiast koktajlowych można oczywiście użyć zwykłych lub najlepiej – malinowych i ewentualnie zblanszować. Z małych nie usuwamy skórki.

 

4. Na patelni po kurczaku roztapiamy nieco masła i oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki i rozprowadzamy je w miarę równomiernie. Co jakiś czas mieszamy. Gdy ziemniaki stracą surowość i zaczną łapać kolorek, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładnie mieszamy i krótko smażymy, do momentu aż cebula zmięknie. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę. Przez parę minut smażymy dalej, mieszając. Teraz czas na pomidorki. Smażymy do momentu, aż pomidory stracą surowość. W międzyczasie dodajemy sól do smaku, troszkę pieprzu i około garści ziół prowansalskich. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy. Równomiernie go rozprowadzamy. Jeszcze chwila. Na koniec nieco wody – pół szklanki powinno wystarczyć. Ale można dodać więcej lub mniej, żeby wyregulować gęstość "sosu", która nam odpowiada. Ewentualnie dodajemy jeszcze nieco soli. Gotowe. 

Do góry

Dalej

Szybkość, prostota i, co najważniejsze, smak w jednym. Delikatny, soczysty kurczak, połączony z ziemniakami i warzywami tworzy harmonijną kompozycję, a całość jest jednocześnie lekka i sycąca. Kolorki można sobie jeszcze zróżnicować zielonym szczypiorkiem na wierzchu. Tak więc, niby szybki obiad, a wygląda i smakuje jak z niedzielnego stołu...

 

Polecamy!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dłuższe kawałki. Nie mogą być za małe takie na dwa kęsy. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy w mące, strząsając jej nadmiar.

 

2. Na patelni rozgrzewamy nieco masła i oliwy z oliwek. Tę ostatnią można zastąpić olejem. Wszystkie kawałeczki podsmażamy z obu stron, do momentu aż stracą surowość i zarumienią się. Ten etap nie powinien trwać zbyt długo – parę minut powinno wystarczyć. Mięso po usmażeniu zdejmujemy z patelni.  

SKŁADNIKI:

 

* 1 kg filet z kurczaka

* 1 cebula

* 3 ząbki czosnku

* 2 czerwone papryki

* 10 pomidorków koktajlowych

* 6 średnich ziemniaków

* 300 ml przecieru pomidorowego

* pół szklanki wody

* sól i pieprz

* zioła prowansalskie

* mozzarella do posypania

* masło + oliwa z oliwek do smażenia

* coś zielonego do dekoracji (np. szczypiorek).

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś