5. Przygotowane wcześniej kawałki kurczaka przekładamy na patelnię i staramy się "pozanurzać" nieco w tym warzywno-ziemniaczanym sosie. Wierzch posypujemy tartą mozzarellą (albo jakimkolwiek serem żółtym). Wstawiamy jeszcze na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni Celsjusza; do momentu aż ser się rozpuści.
UWAGA: jeżeli nie mamy odpowiedniej patelni, w całości wykonanej z metalu, która mogłaby zostać użyta w piekarniku, należałoby wcześniej wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i wtedy zapiec.
3. Teraz warzywa. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek bardzo drobno siekamy albo przeciskamy przez praskę. Paprykę kroimy w drobne, dłuższe paski (do 4 cm). Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Ziemniaków możemy dodać nieco mniej albo nawet odrobinę więcej. Małe pomidorki kroimy na połówki – najlepiej, żeby były dość słodkie. Zamiast koktajlowych można oczywiście użyć zwykłych lub najlepiej – malinowych i ewentualnie zblanszować. Z małych nie usuwamy skórki.
4. Na patelni po kurczaku roztapiamy nieco masła i oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki i rozprowadzamy je w miarę równomiernie. Co jakiś czas mieszamy. Gdy ziemniaki stracą surowość i zaczną łapać kolorek, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładnie mieszamy i krótko smażymy, do momentu aż cebula zmięknie. Teraz dodajemy pokrojoną paprykę. Przez parę minut smażymy dalej, mieszając. Teraz czas na pomidorki. Smażymy do momentu, aż pomidory stracą surowość. W międzyczasie dodajemy sól do smaku, troszkę pieprzu i około garści ziół prowansalskich. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy. Równomiernie go rozprowadzamy. Jeszcze chwila. Na koniec nieco wody – pół szklanki powinno wystarczyć. Ale można dodać więcej lub mniej, żeby wyregulować gęstość "sosu", która nam odpowiada. Ewentualnie dodajemy jeszcze nieco soli. Gotowe.
Podsmażamy z obu stron na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek (może być olej).
Kurczaka kroimy w długie, grubsze kawałki.
Do góry
Dalej
Powrót
Szybkość, prostota i, co najważniejsze, smak w jednym. Delikatny, soczysty kurczak, połączony z ziemniakami i warzywami tworzy harmonijną kompozycję, a całość jest jednocześnie lekka i sycąca. Kolorki można sobie jeszcze zróżnicować zielonym szczypiorkiem na wierzchu. Tak więc, niby szybki obiad, a wygląda i smakuje jak z niedzielnego stołu...
Polecamy!
Ser powinien się dobrze rozpuścić. I gotowe.
Do podsmażonych ziemniaków dodajemy kolejno cebulę, pomidorki, paprykę i czosnek. Na koniec przecier i nieco wody.
W "sosie" układamy kawałki podsmażonego wcześniej kurczaka. Posypujemy z wierzchu mozarellą. Podpiekamy 10 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno, pomidorki na połówki, paprykę w cienkie paski. Ziemniaki w cienkie talarki. Ziemniaki smażymy na patelni.
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dłuższe kawałki. Nie mogą być za małe – takie na dwa kęsy. Z obu stron posypujemy solą i pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy w mące, strząsając jej nadmiar.
2. Na patelni rozgrzewamy nieco masła i oliwy z oliwek. Tę ostatnią można zastąpić olejem. Wszystkie kawałeczki podsmażamy z obu stron, do momentu aż stracą surowość i zarumienią się. Ten etap nie powinien trwać zbyt długo – parę minut powinno wystarczyć. Mięso po usmażeniu zdejmujemy z patelni.
Szybki kurczak
SKŁADNIKI:
* 1 kg filet z kurczaka
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2 czerwone papryki
* 10 pomidorków koktajlowych
* 6 średnich ziemniaków
* 300 ml przecieru pomidorowego
* pół szklanki wody
* sól i pieprz
* zioła prowansalskie
* mozzarella do posypania
* masło + oliwa z oliwek do smażenia
* coś zielonego do dekoracji (np. szczypiorek).
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś