Do góry

Dalej

Ciasteczek domowych na święta nie zastąpi nic. A te baśniowe szyszeczki, pełne tajemnic śnieżnego lasu, przyniosą nam jeszcze więcej zimowej magii, zanurzonej w intensywnie kakaowym smaku. Szczególnie, jeśli natura poskąpi nam zawiłych wzorów szronu na szybie okna...

 

Miłej zabawy!

3. W dalszej kolejności ciasto wyjmujemy  z lodówki i dzielimy na ok. 13-14 w miarę równych części. Formę, w której będziemy piec ciastka, wykładamy papierem do pieczenia. Z każdego kawałka formujemy owalny kształt, jednak niezbyt cienki (minimum 8 mm grubości). Wygładzamy i wyrównujemy, a następnie ostrym nożem robimy kilka skośnych nacięć z obu stron. Powinny być one dość głębokie, ale nie na tyle, żeby poprzecinać ciastka. W ten sposób uzyskamy prostą formę "szyszki".

 

4. Ciastka układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około kwadrans, ewentualnie 1-2 minuty dłużej. Zbyt długie trzymanie "szyszek" w piecu sprawi, że będą po prostu twarde. Pod koniec pieczenia powinny być mięciutkie.

 

5. Żeby zaś dodać naszym ciasteczkom jeszcze większego uroku, warto ozdobić je cukrem pudrem. Najlepiej zrobić to, trzymając "szyszkę" w pozycji pionowej i przysypywać cukrem pudrem od góry. Wtedy biały proszek nie wejdzie za mocno w szczeliny kratek i uzyskamy o wiele ładniejszy efekt estetyczny. 

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Masło wyjmujemy z lodówki, żeby zmiękło. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

 

2. Jeśli mamy już masło miękkie na tyle, żeby bez trudu rozetrzeć je łopatką lub łyżką, możemy przystąpić do zrobienia ciasta. Masło umieszczamy w misce, wsypujemy cukier puder i szczyptę soli, a następnie rozcieramy ręcznie, np. za pomocą łopatki, żeby uzyskać taki jednorodny, maślany "kremik". Następnie wbijamy jajko i dodajemy olej. Znów mieszamy do połączenia się składników. Jednorodna konsystencja tej mieszaniny powinna przypominać budyń. Teraz dodajmy kakao. Jeżeli nie jest zbyt mocne lub dość jasne, to możemy dodać troszkę więcej. Wszystko ze sobą łączymy, aż mieszanina wchłonie kakao. I na koniec stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Za chwilę przechodzimy na wyrabianie ciasta. Być może będzie trzeba dodać nieco więcej mąki, jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie. Jednak ta porcja powinna wystarczyć. Gotowe ciasto owijamy folią lub wkładamy do pojemnika, zamykamy i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut.

Świąteczne ciasteczka szyszki

SKŁADNIKI:

 

* 100 g miękkiego masła

* 190 g cukru pudru

* 1 jajko

* 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* 3 raczej pełne łyżki kakao

* 300 g mąki (około dwóch szklanek 250 ml)

* szczypta soli

* cukier puder do posypania

* porcja na 13-14 ciasteczek o wadze 42-47 g każde

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś