6. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Do żółtek, które nam zostały, dolewamy solidną łyżeczkę oleju (tak, żeby żółtka nie były zbyt gęste) i tuż przed samym pieczeniem smarujemy bułeczki, posypując je sezamem (można również czarnuszką albo nawet makiem, chociaż mak tu raczej nie do końca pasuje).
7. Pieczemy przez około 25 minut, a nawet przez pół godziny, w zależności od ilości obwarzanków w formie i rodzaju piekarnika. W każdym razie, wypiek będzie gotowy, gdy bułeczki wyraźnie podrosną i z wierzchu zbrązowieją.
(Uwaga: przy mniejszych piecach zalecamy nie upychać wszystkiego na jedną blachę, bo znacznie ucierpi na tym wygląd bułek. Lepiej podzielić pieczenie na dwie tury.)
Na koniec krańce obwarzanka staramy się zgrabnie połączyć.
2. Z wyrobionego już ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wystarczy nawet 30 minut, dlatego to naprawdę błyskawiczne bułeczki.
3. Nadzienie też nie jest wymagające. Potrzebujemy jedynie sera feta lub innego sałatkowego typu feta. Oba sprawdzą się bardzo dobrze, chociaż pewnie obwarzanki z oryginalnym białym, greckim serem stołowym, będą o wiele bardziej "ekskluzywne". Jeżeli ser jest zwarty lub w zbyt dużych kawałkach, warto go nieco rozkruszyć lub rozdrobnić. Należałoby również wyjąć masło z lodówki, aby nieco odstało i było - to bardzo ważne - miękkie. Będziemy go potrzebować na etapie formowania obwarzanków.
4. Kiedy już nasze ciasto podeszło, przegniatamy je i dzielimy na osiem równych części, z każdej formując gładką bułeczkę. Możemy dać im jeszcze podrosnąć przez parę minut, po czym przystępujemy do formowania obwarzanków.
5. Na każdą bułeczkę kładziemy troszkę masła (przynajmniej równowartość sporej łyżeczki). Następnie masło wcieramy palcami, starając się wygnieść z ciasta owalny kształt (nie używamy wałka). Otrzymane koło składamy na pół, a przy prostej krawędzi układamy warstwę sera. Nadzienie zamykamy w cieście, zwijając rulon i zalepiając go. Chwytamy za jego oba końce i skręcamy je w odwrotnych kierunkach. Na koniec obie końcówki staramy się połączyć, uzyskując kształt obwarzanka.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i formujemy bułeczki.
Ciasto wyjdzie bardzo mięciutkie i elastyczne. Nie powinno w ogóle lepić się do rąk.
Do góry
Dalej
Powrót
Słonawy, kremowy ser feta, idealnie wkomponowany w puszyste ciasto drożdżowe, nasycone wyrazistą, maślaną nutką - ta oryginalna mieszanka jeszcze nikogo nie zawiodła. Nie mamy wątpliwości, że dzięki temu pełnemu subtelnych kontrastów wypiekowi, zafundujemy sobie i swoim bliskim błyskawiczną podróż po najlepszych smakach (nie tylko) słonecznej Grecji.
Polecamy na 100%!
Dobrze, żeby obwarzanki były (6) przynajmniej troszkę poskręcane, a (7) przed pieczeniem nie zapomnijmy posmarować ich żółtkiem i posypać np. sezamem.
(3) Nadzienie zamykamy, zwijając rulonik, którego (4) oba końce skręcamy w przeciwległych kierunkach.
(1) Okrąg składamy na pół (strona z masłem ma się znaleźć wewnątrz), a następnie (2) przy prostym boku układamy ser.
...żeby uzyskać taki właśnie owalny kształt o średnicy około 20-25 cm.
Palcami rozgniatamy bułeczkę, dokładnie wcierając masło w ciasto...
Na każdej bułeczce układamy przynajmniej łyżeczkę miękkiego masła.
PRZYGOTOWANIE:
1. Do miski wlewamy mleko, wodę, wsypujemy cukier, sól i suche drożdże. Mieszamy. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odstawiamy (posłużą nam później do posmarowania bułeczek), białka natomiast dodajemy do mleka, wody, cukru, soli i drożdży. Mieszamy. Teraz wlewamy olej i znów dokładnie mieszamy. Na koniec dozujemy stopniowo przesianą mąkę, przechodząc na wyrabianie ciasta. Do tej czynności warto się przyłożyć i poświęcić nawet do 10 minut (zwłaszcza, że z tym ciastem naprawdę świetnie się pracuje).
Obwarzanki greckie
SKŁADNIKI:
* 2 małe jajka
* 200 ml ciepłego mleka
* 100 ml ciepłej wody
* 100 ml oleju słonecznikowego lub innego roślinnego
* 7 g suchych drożdży
* 1 łyżka cukru
* szczypta soli
* ok. 600 g mąki
+ sezam + miękkie kawałki masła + ser feta lub typu feta (kanapkowo-sałatkowy)
(porcja na 8 bułek)
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś