6. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni Celsjusza. Do żółtek, które nam zostały, dolewamy solidną łyżeczkę oleju (tak, żeby żółtka nie były zbyt gęste) i tuż przed samym pieczeniem smarujemy bułeczki, posypując je sezamem (można również czarnuszką albo nawet makiem, chociaż mak tu raczej nie do końca pasuje).

 

7. Pieczemy przez około 25 minut, a nawet przez pół godziny, w zależności od ilości obwarzanków w formie i rodzaju piekarnika. W każdym razie, wypiek będzie gotowy, gdy bułeczki wyraźnie podrosną i z wierzchu zbrązowieją.

 

(Uwaga: przy mniejszych piecach zalecamy nie upychać wszystkiego na jedną blachę, bo znacznie ucierpi na tym wygląd bułek. Lepiej podzielić pieczenie na dwie tury.)

2. Z wyrobionego już ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Wystarczy nawet 30 minut, dlatego to naprawdę błyskawiczne bułeczki.

 

3. Nadzienie też nie jest wymagające. Potrzebujemy jedynie sera feta lub innego sałatkowego typu feta. Oba sprawdzą się bardzo dobrze, chociaż pewnie obwarzanki z oryginalnym białym, greckim serem stołowym, będą o wiele bardziej "ekskluzywne". Jeżeli ser jest zwarty lub w zbyt dużych kawałkach, warto go nieco rozkruszyć lub rozdrobnić. Należałoby również wyjąć masło z lodówki, aby nieco odstało i było - to bardzo ważne - miękkie. Będziemy go potrzebować na etapie formowania obwarzanków.

 

4. Kiedy już nasze ciasto podeszło, przegniatamy je i dzielimy na osiem równych części, z każdej formując gładką bułeczkę. Możemy dać im jeszcze podrosnąć przez parę minut, po czym przystępujemy do formowania obwarzanków.

 

5. Na każdą bułeczkę kładziemy troszkę masła (przynajmniej równowartość sporej łyżeczki). Następnie masło wcieramy palcami, starając się wygnieść z ciasta owalny kształt (nie używamy wałka). Otrzymane koło składamy na pół, a przy prostej krawędzi układamy warstwę sera. Nadzienie zamykamy w cieście, zwijając rulon i zalepiając go. Chwytamy za jego oba końce i skręcamy je w odwrotnych kierunkach. Na koniec obie końcówki staramy się połączyć, uzyskując kształt obwarzanka.  

 

Do góry

Dalej

Słonawy, kremowy ser feta, idealnie wkomponowany w puszyste ciasto drożdżowe, nasycone wyrazistą, maślaną nutką - ta oryginalna mieszanka jeszcze nikogo nie zawiodła. Nie mamy wątpliwości, że dzięki temu pełnemu subtelnych kontrastów wypiekowi, zafundujemy sobie i swoim bliskim błyskawiczną podróż po najlepszych smakach (nie tylko) słonecznej Grecji.

 

Polecamy na 100%!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Do miski wlewamy mleko, wodę, wsypujemy cukier, sól i suche drożdże. Mieszamy. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odstawiamy (posłużą nam później do posmarowania bułeczek), białka natomiast dodajemy do mleka, wody, cukru, soli i drożdży. Mieszamy. Teraz wlewamy olej i znów dokładnie mieszamy. Na koniec dozujemy stopniowo przesianą mąkę, przechodząc na wyrabianie ciasta. Do tej czynności warto się przyłożyć i poświęcić nawet do 10 minut (zwłaszcza, że z tym ciastem naprawdę świetnie się pracuje).

SKŁADNIKI:

 

* 2 małe jajka

* 200 ml ciepłego mleka

* 100 ml ciepłej wody

* 100 ml oleju słonecznikowego lub innego roślinnego

* 7 g suchych drożdży

* 1 łyżka cukru

* szczypta soli

* ok. 600 g mąki

+ sezam + miękkie kawałki masła + ser feta lub typu feta (kanapkowo-sałatkowy)

(porcja na 8 bułek)

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś