8. Po upływie czasu przeznaczonego na gotowanie, potrwa powinna być gotowa. Ale nie podnosimy pokrywki gwałtownie. Delikatnie zdejmujemy "zalepkę" z otworu w pokrywce. Pokrywkę podnosimy powoli, stopniowo wpuszczając powietrze. Po chwili możemy podawać.

7. Gotowanie strudli: do garnka, w którym czekają warzywa, mięso i ziemniaki wlewamy wodę do wysokości ziemniaków, czyli w ten sposób, aby je raczej lekko zanurzyć. Przysypujemy ziemniaki sporą szczyptą soli. Następnie na wierzch wykładamy strudlowe roladki, układając je w okręgu wokół ścianek garnka. Przykrywamy i zatykamy otwór w pokrywce, chyba że mamy taką, która jest go pozbawiona. W ten sposób nasze strudle ugotują się niejako "na parze".  Gotujemy na nie za dużym ogniu przez 40-50 minut.

6. Czas na zrobienie strudli. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą kolejno rozwałkowujemy na prostokąt o orientacyjnych wymiarach 40x30 cm. Następnie całą powierzchnię smarujemy połową przygotowanej wcześniej czosnkowej papki, starając się ją równomiernie rozmieścić. Następnie zwijamy roladę, lekko podwijając brzegi. Ostrym nożem odcinamy kawałki o szerokości 4 cm. Z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie. Jeśli zaś zdecydujemy się zrobić strudle z połowy przepisu, pamiętajmy również o odpowiednim zmniejszeniu porcji na czosnkowo-olejowe smarowidło. 

4. Ciasto na strudle: kefir (najlepiej w temperaturze pokojowej), wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wbijamy jajko i wszystko mieszamy aż uzyskamy jednolitą "masę". Następnie stopniowo przesiewamy mąką pszenną i powoli wyrabiamy ciasto. Zwróćmy uwagę na ilość dodawanej mąki, żeby nieopatrznie nie wsypać jej zbyt wiele. Inaczej strudle mogą wyjść twarde. Po kilku minutach ugniatania, formujemy kulę i odstawiamy na 5-10 minut pod przykryciem. (Z proponowanej porcji może wyjść nawet 15-16 strudli. To dość sporo. Bo jeśli nie dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem, lepiej zrobić je z połowy tego przepisu. I tak spokojnie wystarczy dla typowej dzisiejszej rodziny).

 

5. W tym czasie możemy przygotować smarowidło, którym posmarujemy ciasto podczas robienia strudli. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.

Do góry

Dalej

To proste, rustykalne danie, wywodzące się z kuchni niemieckiej, zdołało zadomowić się w rosyjskim jadłospisie. Szkoda, że w Polsce wciąż pozostaje mało znane, bo znakomicie wpisuje się w nasze kulinarne tradycje i smaki. Mocną stroną potrawy jest intrygujące połączenie smaku i wyglądu, bazujące na dobrze znanych, swojskich składnikach, z delikatnym pierogowym akcentem. W sam raz na porządny, domowy obiad.

 

Polecamy!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Mięso kroimy na większe kawałki gulaszowe. Możemy wykorzystać łopatkę wieprzową, karkówkę a nawet wołowinę (chociaż trzeba pamiętać, że ta ostatnia wymagałaby dłuższej obróbki termicznej). Cebulę kroimy w kostkę, marchew w słupki (ewentualnie trzemy na tarce), a kapustę siekamy jak na bigos.

 

2. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy cebulę. Smażymy ją do momentu aż nabierze złotego koloru, po czym dodajemy mięso. Staramy się każdy kawałek obsmażyć z obu stron. Gdy mięsko straci surowość i zacznie się wyraźnie rumienić, dodajemy marchew. Mieszamy. A kiedy marchew przestanie być twarda, dodajemy kapustę. Nie będzie jej mało, zatem na pewno przyda się większa patelnia. Kapusta jednak szybko straci objętość. Kiedy wyraźnie zmięknie i wszystkie składniki przywrą do siebie, całość przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować strudle.

 

3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na całkiem sporej wielkości "frytki" (np. ósemki, ewentualnie ćwiartki, jeśli ziemniaki są mniejsze). Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i obsmażamy na niej ziemniaki, aż zaczną być miękkie. Etap smażenia można pominąć. Ziemniaki obsmażone lub nie, wrzucamy do garnka, wykładając na mięso z kapustą.

SKŁADNIKI:

 

* 700 g mięsa (np. łopatki)

* 1 kg ziemniaków

* 600 g kapusty

* 1 duża cebula

* 1 duża marchew

* sól + pieprz + olej do smażenia

* Na strudle:

* 250 ml kefiru

* 450-500 g mąki pszennej

* 2 jajka

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

* ok. 10 ząbków czosnku

* 3-4 łyżki oleju roślinnego

* 1 łyżeczka soli (do smarowidła)

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś