Smażymy do miękkości kapusty.
Delikatnie zwijamy w roladę, wyrównujemy i podwijamy brzegi. Mocno zalepiamy w dole.
8. Po upływie czasu przeznaczonego na gotowanie, potrwa powinna być gotowa. Ale nie podnosimy pokrywki gwałtownie. Delikatnie zdejmujemy "zalepkę" z otworu w pokrywce. Pokrywkę podnosimy powoli, stopniowo wpuszczając powietrze. Po chwili możemy podawać.
7. Gotowanie strudli: do garnka, w którym czekają warzywa, mięso i ziemniaki wlewamy wodę – do wysokości ziemniaków, czyli w ten sposób, aby je raczej lekko zanurzyć. Przysypujemy ziemniaki sporą szczyptą soli. Następnie na wierzch wykładamy strudlowe roladki, układając je w okręgu wokół ścianek garnka. Przykrywamy i zatykamy otwór w pokrywce, chyba że mamy taką, która jest go pozbawiona. W ten sposób nasze strudle ugotują się niejako "na parze". Gotujemy na nie za dużym ogniu przez 40-50 minut.
6. Czas na zrobienie strudli. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą kolejno rozwałkowujemy na prostokąt o orientacyjnych wymiarach 40x30 cm. Następnie całą powierzchnię smarujemy połową przygotowanej wcześniej czosnkowej papki, starając się ją równomiernie rozmieścić. Następnie zwijamy roladę, lekko podwijając brzegi. Ostrym nożem odcinamy kawałki o szerokości 4 cm. Z drugą częścią ciasta postępujemy podobnie. Jeśli zaś zdecydujemy się zrobić strudle z połowy przepisu, pamiętajmy również o odpowiednim zmniejszeniu porcji na czosnkowo-olejowe smarowidło.
4. Ciasto na strudle: kefir (najlepiej w temperaturze pokojowej), wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wbijamy jajko i wszystko mieszamy aż uzyskamy jednolitą "masę". Następnie stopniowo przesiewamy mąką pszenną i powoli wyrabiamy ciasto. Zwróćmy uwagę na ilość dodawanej mąki, żeby nieopatrznie nie wsypać jej zbyt wiele. Inaczej strudle mogą wyjść twarde. Po kilku minutach ugniatania, formujemy kulę i odstawiamy na 5-10 minut pod przykryciem. (Z proponowanej porcji może wyjść nawet 15-16 strudli. To dość sporo. Bo jeśli nie dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem, lepiej zrobić je z połowy tego przepisu. I tak spokojnie wystarczy dla typowej dzisiejszej rodziny).
5. W tym czasie możemy przygotować smarowidło, którym posmarujemy ciasto podczas robienia strudli. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy olej i sól. Wszystko dokładnie mieszamy.
Mięso kroimy mniej więcej na kawałki takiej wielkości.
Tyle mniej więcej objętościowo potrzeba warzyw.
Do góry
Dalej
Powrót
To proste, rustykalne danie, wywodzące się z kuchni niemieckiej, zdołało zadomowić się w rosyjskim jadłospisie. Szkoda, że w Polsce wciąż pozostaje mało znane, bo znakomicie wpisuje się w nasze kulinarne tradycje i smaki. Mocną stroną potrawy jest intrygujące połączenie smaku i wyglądu, bazujące na dobrze znanych, swojskich składnikach, z delikatnym pierogowym akcentem. W sam raz na porządny, domowy obiad.
Polecamy!
Do zrobienia strudli potrzebne są dwie rzeczy: (1) ciasto i (2) czonkowo-tłuszczowe smarowidło.
Mięso z kapustą i marchewką przekładamy do garnka, następnie wykładamy ziemniaki i zalewamy wodą do wysokości ziemniaków. Na wierzch układamy strudle.
Przykrywamy i zatykamy otwór na parę w garnku.
Ostrym nożem kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm.
Delikatnie zwijamy w roladę, wyrównujemy i podwijamy brzegi. Mocno zalepiamy w dole.
Ciasto rozwałkowujemy i smarujemy po całej powierzchni olejem z czosnkiem.
Pokrojone ziemniaki obsmażamy na patelni.
Na patelnię wrzucamy kolejno cebulę, następnie mięsko, które trzeba solidnie obsmażyć.
W dalszej kolejności dorzucamy marchew i na końcu kapustę.
Smażymy do miękkości kapusty.
Na patelnię wrzucamy kolejno cebulę, następnie mięsko, które trzeba solidnie obsmażyć. W dalszej kolejności dorzucamy marchew i na końcu kapustę. Smażymy do miękkości kapusty.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso kroimy na większe kawałki gulaszowe. Możemy wykorzystać łopatkę wieprzową, karkówkę a nawet wołowinę (chociaż trzeba pamiętać, że ta ostatnia wymagałaby dłuższej obróbki termicznej). Cebulę kroimy w kostkę, marchew w słupki (ewentualnie trzemy na tarce), a kapustę siekamy jak na bigos.
2. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i wrzucamy cebulę. Smażymy ją do momentu aż nabierze złotego koloru, po czym dodajemy mięso. Staramy się każdy kawałek obsmażyć z obu stron. Gdy mięsko straci surowość i zacznie się wyraźnie rumienić, dodajemy marchew. Mieszamy. A kiedy marchew przestanie być twarda, dodajemy kapustę. Nie będzie jej mało, zatem na pewno przyda się większa patelnia. Kapusta jednak szybko straci objętość. Kiedy wyraźnie zmięknie i wszystkie składniki przywrą do siebie, całość przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować strudle.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na całkiem sporej wielkości "frytki" (np. ósemki, ewentualnie ćwiartki, jeśli ziemniaki są mniejsze). Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i obsmażamy na niej ziemniaki, aż zaczną być miękkie. Etap smażenia można pominąć. Ziemniaki obsmażone lub nie, wrzucamy do garnka, wykładając na mięso z kapustą.
Strudle z mięsem, ziemniakami i kapustą
SKŁADNIKI:
* 700 g mięsa (np. łopatki)
* 1 kg ziemniaków
* 600 g kapusty
* 1 duża cebula
* 1 duża marchew
* sól + pieprz + olej do smażenia
* Na strudle:
* 250 ml kefiru
* 450-500 g mąki pszennej
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
* ok. 10 ząbków czosnku
* 3-4 łyżki oleju roślinnego
* 1 łyżeczka soli (do smarowidła)
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś