Do góry

Dalej

Maślane jeżyki w każdym obudzą niezgłębione pokłady dziecięcej radości. Ich pieczenie i dekorowanie to wspaniała zabawa, chociaż na stole zbyt długo nie zagrzeją miejsca. Zawsze warto przygotować je wspólnie z najmłodszymi.

 

Polecamy!

3. Po upływie tego czasu możemy przystąpić do formowania jeżyków. Ciasto dzielimy na 14 lub 15 równych mniej więcej kawałeczków (dobrze jest użyć wagi - to zagwarantuje nam, że ciastka będą miały te same rozmiary i upieką się równomiernie). Z każdego kawałka formujemy coś na kształt "łezki" z bardziej wypukłym wierzchem.

 

4. Ciastka układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Ciasteczka nie powinny być za mocno spieczone. Po wyjęciu z pieca studzimy je i dopiero teraz możemy przystąpić do dekorowania.

 

5. Czekoladę rozpuszczamy (np. w kąpieli wodnej). Dodajemy do niej łyżeczkę oleju i dokładnie mieszamy. Tą właśnie miksturą ozdobimy jeżyki. Zanurzamy w niej pędzelek i w pierwszej kolejności dokładnie zamalowujemy 3/4 wypukłej powierzchni jeżyka, zostawiając tylko wolny fragment przy czubku ciasteczka, gdzie później domalujemy jeżykowi "twarz". Czekolady na wierzch nie żałujmy. Następnie ciastko maczamy we wiórkach kokosowych, żeby zrobić "kolce". I dopiero teraz możemy przystąpić do delikatnego wyposażenia jeżyka w oczy i nosek. Tu wystarczy delikatna "kropeczka" pozostawiona w trzech miejscach.

 

6. Gotowe jeżyki odstawiamy, aby dekoracja nabrała odpowiedniej sztywności. Po wyschnięciu są gotowe do konsumpcji.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. W misce umieszczamy masło. Powinno być miękkie na tyle, aby można je było ubijać mikserem. Dlatego należałoby je wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrało odpowiedniej konsystencji. Mąkę z kolei przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.

 

2. Do miękkiego masła dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, sól i jajko. Ubijamy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż zrobi się gładka, jednorodna masa. Wtedy dodajemy partiami mąkę z proszkiem. Początkowo mieszamy łopatką, a później przechodzimy na wyrabianie ciasta. Staramy się zagnieść je jak najszybciej. Powinniśmy uzyskać miękkie, niezbyt tłuste ciasto. Gotowe umieszczamy w jakimś pojemniku pod przykryciem lub owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut do 1 godziny.

Maślane jeżyki

SKŁADNIKI:

 

* 180 g miękkiego masła

* 1 jajko

* 90 g cukru pudru

* około 300 g mąki pszennej

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

* 16 g cukru wanilinowego

* szczypta soli

Do udekorowania: 50-60 g czekolady ciemnej lub mlecznej + 1 łyżeczka oleju + wiórki kokosowe

*  cienki pędzelek do ozdobienia czekoladą

* wychodzi 14-15 ciasteczek o wadze 25-30 g

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś