I dekoracja - najpierw czekoladowy wierzch, później maczanko we wiórkach, a na końcu oczy i nosek.
Ciasto dzielimy na 14 równych kawałków, z których formujemy kształt "łezki".
Ciasto powinno wyjść gładkie i elastyczne, konsystencją przypominające modelinę.
Do góry
Dalej
Powrót
Maślane jeżyki w każdym obudzą niezgłębione pokłady dziecięcej radości. Ich pieczenie i dekorowanie to wspaniała zabawa, chociaż na stole zbyt długo nie zagrzeją miejsca. Zawsze warto przygotować je wspólnie z najmłodszymi.
Polecamy!
Uformowane ciastka umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Po upieczeniu ciasteczka należy dobrze wystudzić.
3. Po upływie tego czasu możemy przystąpić do formowania jeżyków. Ciasto dzielimy na 14 lub 15 równych mniej więcej kawałeczków (dobrze jest użyć wagi - to zagwarantuje nam, że ciastka będą miały te same rozmiary i upieką się równomiernie). Z każdego kawałka formujemy coś na kształt "łezki" z bardziej wypukłym wierzchem.
4. Ciastka układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut. Ciasteczka nie powinny być za mocno spieczone. Po wyjęciu z pieca studzimy je i dopiero teraz możemy przystąpić do dekorowania.
5. Czekoladę rozpuszczamy (np. w kąpieli wodnej). Dodajemy do niej łyżeczkę oleju i dokładnie mieszamy. Tą właśnie miksturą ozdobimy jeżyki. Zanurzamy w niej pędzelek i w pierwszej kolejności dokładnie zamalowujemy 3/4 wypukłej powierzchni jeżyka, zostawiając tylko wolny fragment przy czubku ciasteczka, gdzie później domalujemy jeżykowi "twarz". Czekolady na wierzch nie żałujmy. Następnie ciastko maczamy we wiórkach kokosowych, żeby zrobić "kolce". I dopiero teraz możemy przystąpić do delikatnego wyposażenia jeżyka w oczy i nosek. Tu wystarczy delikatna "kropeczka" pozostawiona w trzech miejscach.
6. Gotowe jeżyki odstawiamy, aby dekoracja nabrała odpowiedniej sztywności. Po wyschnięciu są gotowe do konsumpcji.
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce umieszczamy masło. Powinno być miękkie na tyle, aby można je było ubijać mikserem. Dlatego należałoby je wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrało odpowiedniej konsystencji. Mąkę z kolei przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
2. Do miękkiego masła dodajemy cukier puder, cukier wanilinowy, sól i jajko. Ubijamy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, aż zrobi się gładka, jednorodna masa. Wtedy dodajemy partiami mąkę z proszkiem. Początkowo mieszamy łopatką, a później przechodzimy na wyrabianie ciasta. Staramy się zagnieść je jak najszybciej. Powinniśmy uzyskać miękkie, niezbyt tłuste ciasto. Gotowe umieszczamy w jakimś pojemniku pod przykryciem lub owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut do 1 godziny.
Maślane jeżyki
SKŁADNIKI:
* 180 g miękkiego masła
* 1 jajko
* 90 g cukru pudru
* około 300 g mąki pszennej
* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
* 16 g cukru wanilinowego
* szczypta soli
Do udekorowania: 50-60 g czekolady ciemnej lub mlecznej + 1 łyżeczka oleju + wiórki kokosowe
* cienki pędzelek do ozdobienia czekoladą
* wychodzi 14-15 ciasteczek o wadze 25-30 g
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś