Wyciętym w ten sposób "płatem" ciasta przykrywamy nadzienie znajdujące się po przeciwnej stronie i dokładnie je zalepiamy. Po obu pozostałych stronach robimy po 5-6 nacięć, wycinając w miarę równe paseczki, z których za chwilę ułożymy kratkę. Cały proceder polega na przepleceniu paseczków jeden przez drugi, a te, które zostaną po zewnętrznych stronach, można dyskretnie wlepić na bokach.

6. Gotowe bułeczki układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Przed pieczeniem powinny jeszcze poleżeć przynajmniej 20 minut.

 

7. Piekarnik rozgrzewamy do 170-180 stopni Celsjusza. Tuż przed pieczeniem bułeczki należy jeszcze delikatnie posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy przez około 20 minut albo do wyraźnego zarumienienia bułek. Uwaga: jeżeli mamy mały piekarnik, zalecamy zrobić więcej blaszek, niż upychać na jednej, ponieważ bułeczki najpewniej się pozlepiają i cały fajny efekt diabli wezmą. Warto zachować wyraźne odstępy.

2. Kiedy drożdże w rozczynie już popracowały, dodajemy do niego resztę składników. Na początek szczyptę soli i trzy całe jajka (w temperaturze pokojowej, dlatego warto wyjąć je dużo wcześniej z lodówki). Mieszamy do wyraźnego połączenia składników. Następnie wlewamy resztę mleka i wsypujemy resztę cukru. Mieszamy. Teraz 2-3 łyżki oleju roślinnego. Znów mieszamy. Na końcu przesiewamy i dodajemy partiami mąkę, systematycznie mieszając. Kiedy ciasto zacznie gęstnieć i dodamy już prawie całą mąkę, wlewamy przestudzone, rozpuszczone uprzednio masło. Wyrabiamy ciasto. Na tę czynność powinniśmy poświęcić przynajmniej 8 minut.

 

Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie, można dodać odrobinę więcej mąki, jednak trzeba robić to bardzo uważnie, aby nie dodać więcej, niż to konieczne. Tu przyda się nieco intuicji. Po wyrobieniu z ciasta formujemy kulę, umieszczamy w misce pod przykryciem i odstawiamy do podrośnięcia na minimum jedną godzinę do 90 minut.

 

3. Nadzienie: w tym wypieku postanowiliśmy wykorzystać twaróg - jeden z najbardziej popularnych w Narwi i całej gminie "farszów" do ciasta drożdżowego. W naczyniu umieszczamy twaróg, dodajemy resztę składników i wszystko rozdrabniamy przy pomocy widelca, aż wszystko dobrze się ze sobą połączy.

 

4. Gdy ciasto już podrosło, dzielimy ja na 16 równych części. U nas bułeczki ważyły średnio 84-85 g. Można, rzecz jasna, zrobić mniejszą ilość o większych gabarytach, ale rekomendujemy tę właśnie proporcję. Bułeczki wyjdą naprawdę spore. Ze wszystkich części formujemy kuleczki i odstawiamy na około 10-15 minut pod przykryciem. Ten zabieg sprawi, że ciasto będzie się lepiej wałkowało i poddawało kształtowaniu.

 

5. Teraz możemy przystąpić do uformowania kratki. Każdą bułeczkę rozwałkowujemy kolejno na kwadrat lub prostokąt zbliżony do kwadratu o bokach około 15 cm. Łyżkę nadzienia układamy w lewym górnym rogu, a w prawym dolnym rogu robimy po obu stronach dwa nacięcia, nie dociągając ich do środka.

Do góry

Dalej

Ta propozycja formowania bułeczek, jak widać, nie wymaga żadnych szczególnych umiejętności. Wystarczy odrobina uwagi i zaangażowania, a wrażenie na gościach i rodzinie zostawimy nieodparte. Zwłaszcza, że polecany przez nas przepis na ciasto drożdżowe w połączeniu z możliwością wykorzystania przeróżnych rodzajów nadzienia, na pewno zagwarantuje pożądany efekt.

 

Rekomendujemy!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Ciasto: zaczynamy od rozpuszczenia masła, które odstawiamy do wystygnięcia (tłuszcz nie może być gorący). Mleko lekko podgrzewamy (również nie może być gorące, wystarczy, że będzie wyraźnie ciepłe). Połowę podgrzanego mleka wlewamy do miski, wsypujemy łyżkę cukru (odebraną z reszty, która zostanie później użyta) oraz 2-3 spore łyżki mąki, także odebranej z porcji mąki. Wkruszamy drożdże - ważne, żeby nie były dopiero co wyciągnięte z lodówki, ale przynajmniej troszeczkę poleżały w temperaturze pokojowej. Wszystko w miarę dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.

SKŁADNIKI:

 

Na ciasto:

* 300 ml ciepłego mleka

* 25-27 g świeżych drożdży

* 3 małe jajka

* 50 g masła

* 2-3 łyżki oleju roślinnego

* 90-100 g cukru

* szczypta soli

* 650 do 700 g mąki pszennej

Serowe nadzienie:

* 400 g twarogu półtłustego

* 4 łyżki cukru pudru

* łyżeczka cukru wanilinowego

* jedno duże żółtko

* płaska łyżka budyniu waniliowego/śmietankowego lub mąki ziemniaczanej

+ żółtko z odrobiną mleka do posmarowania

(z tej porcji wyjdzie około 16 bułek)

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś