Do góry

Dalej

To ciasto zawsze się udaje! Piekliśmy je już dziesiątki razy i zawsze efekt był właśnie taki jak na zdjęciu (pod warunkiem, że do wypieku trafiła odpowiednia ilość białek). Smakuje wyśmienicie, a dzięki białkom jest lekkie, puszystsze i bardzo delikatne. Najprostsze i najszybsze rozwiązanie na domowy deser. Idealne do kawy i herbaty.

 

Polecamy!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, mak, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy olej i znów dokładnie wcieramy tłuszcz, aby uzyskać w miarę jednolitą, gęstą masę. W międzyczasie dodajemy parę kropel aromatu.

 

2. Białka przekładamy do osobnej miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Po uzyskaniu sztywnej piany, dodajemy ją do uprzednio wymieszanej "masy" i dokładnie łączymy.

 

3. Uzyskaną z tego połączenia masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 30x11 lub podobnej. Wyrównujemy.

 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 45-50 minut. Ewentualnie do suchego patyczka.

SKŁADNIKI:

 

* 1 szklanka mąki tortowej (typ 450)

* 1/2 szklanki maku

* 1/2 szklanki wiórek kokosowych

* 120 ml oleju roślinnego

* 1 szklanka cukru

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 1 szklanka białek (7-8 jajek w rozmiarze L)

* szczypta soli

* 3-4 krople aromatu migdałowego

szklanka = 250 ml

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś