3. Wyrośnięte ciasto wrzucamy na posypaną odrobiną mąki stolnicę. Rozwałkowujemy na okrąg o średnicy min. 25 cm (ale nie może być za cienki). Z przygotowanego nadzienia odbieramy około 3 sporych łyżek – będą nam potrzebne na wierzch. Z reszty nadzienia formujemy kulę i układamy na środku okręgu. Zamykamy w cieście, jak dużą bułkę. Na tym etapie należałoby przenieść "bułkę" na papier do pieczenia, a najlepiej już do jakiejś całkiem sporej formy. Przewracamy ją w ten sposób, żeby łączenie znajdowało się pod spodem i rozpłaszczamy na dysk tak, żeby uzyskać średnicę min. 25 cm (tu też nie zalecamy przesadzać). Okrąg smarujemy z wierzchu żółtkiem. Równomiernie, na całej powierzchni, układamy resztę nadzienia. Ewentualnie posypujemy czarnuszką. Można nawet dodać nieco sezamu.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Pokrojone warzywa łączymy z serami.
Ciasto wystarczy zamieszać łopatką. Nie wyrabiamy go standardowo.
Do góry
Dalej
Powrót
Znakomita opcja dla wegetarian, fanów tego rodzaju kuchni oraz wszystkich, którzy szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnej pizzy. Danie jest tak proste, tak apetyczne i tak zachwycające, że doprawdy trudno ubrać to w słowa. W dodatku tego niezwykle lekkiego i miękkiego ciasta nie trzeba wyrabiać, a w tej kompozycji i proporcji smakuje wyśmienicie. Jesteśmy przekonani, że sprawdzi się doskonale z każdym rodzajem nadzienia.
Zdecydowanie rekomendujemy!
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.
Wszystko można posypać czarnuszką (a nawet dodać odrobinę sezamu).
Całą powierzchnię pizzy smarujemy rozmąconym żółtkiem.
Odebraną porcję nadzienia układamy równomiernie na wierzchu.
W kolejnym etapie stopniowo i bardzo delikatnie rozpłaszczamy "bułkę", aby zrobić z niej "dysk" o średnicy ponad 25 cm - coś na kształt gruzińskiego chaczapuri imeruli.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg o średnicy min. 25 cm. Na środku układamy uformowane w kulę nadzienie i nakrywamy krawędziami, formując taką dużą "bułkę".
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początku ciasto: do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, drożdże, jajko, olej i sól. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto mieszamy łopatką do momentu, gdy uzyska ona pewną stabilną formę. Nie wyrabiamy! Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia – tylko na pół godziny.
(Możemy też użyć drożdży świeżych. Będziemy ich wtedy potrzebować około 15 g. I należałoby, rzecz jasna, przygotować wcześniej rozczyn).
2. Teraz nadzienie: papryki kroimy w kostkę (zielonej nie mieliśmy, więc wrzuciliśmy ogórek konserwowy, który akurat był od ręką. Polecamy - bardzo dobra alternatywa). Koper siekamy. Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach, chyba że dysponujemy już tartym. Fetę rozgniatamy na papkę. Fetę można oczywiście zastąpić jakimś tańszym zamiennikiem – też będzie doskonale (ale cheddar radzimy zostawić – ładnie się zapiecze). Wszystkie te elementy łączymy ze sobą. Z powodu słonych serów, sól jest tu całkowicie zbędna.
Ekspresowa pizza turecka
SKŁADNIKI:
* 1 łyżka stołowa cukru
* 1 łyżeczka suchych drożdży (5 g)
* 1 jajko
* 200 ml ciepłego mleka
* 3 łyżki oleju roślinnego
* 350 g mąki pszennej
* 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
* 150 g sera cheddar (albo innego, żółtego)
* 150 g sera feta (lub podobnego)
* 1 mała papryka czerwona
* 1 mała papryka zielona
* pęczek świeżego kopru
* ew. czarnuszka i/lub sezam
+ żółtko do posmarowania
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś