3. Wyrośnięte ciasto wrzucamy na posypaną odrobiną mąki stolnicę. Rozwałkowujemy na okrąg o średnicy min. 25 cm (ale nie może być za cienki). Z przygotowanego nadzienia odbieramy około 3 sporych łyżek – będą nam potrzebne na wierzch. Z reszty nadzienia formujemy kulę i układamy na środku okręgu. Zamykamy w cieście, jak dużą bułkę. Na tym etapie należałoby przenieść "bułkę" na papier do pieczenia, a najlepiej już do jakiejś całkiem sporej formy. Przewracamy ją w ten sposób, żeby łączenie znajdowało się pod spodem i rozpłaszczamy na dysk tak, żeby uzyskać średnicę min. 25 cm (tu też nie zalecamy przesadzać). Okrąg smarujemy z wierzchu żółtkiem. Równomiernie, na całej powierzchni, układamy resztę nadzienia. Ewentualnie posypujemy czarnuszką. Można nawet dodać nieco sezamu.

 

4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.

Ciasto wystarczy zamieszać łopatką. Nie wyrabiamy go standardowo.

Do góry

Dalej

Znakomita opcja dla wegetarian, fanów tego rodzaju kuchni oraz wszystkich, którzy szukają ciekawej alternatywy dla tradycyjnej pizzy. Danie jest tak proste, tak apetyczne i tak zachwycające, że doprawdy trudno ubrać to w słowa. W dodatku tego niezwykle lekkiego i miękkiego ciasta nie trzeba wyrabiać, a w tej kompozycji i proporcji smakuje wyśmienicie. Jesteśmy przekonani, że sprawdzi się doskonale z każdym rodzajem nadzienia.

 

Zdecydowanie rekomendujemy!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Na początku ciasto: do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier, drożdże, jajko, olej i sól. Wszystko dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Następnie dodajemy przesianą mąkę. Ciasto mieszamy łopatką do momentu, gdy uzyska ona pewną stabilną formę. Nie wyrabiamy! Przykrywamy i odstawiamy do podrośnięcia – tylko na pół godziny.

 

(Możemy też użyć drożdży świeżych. Będziemy ich wtedy potrzebować około 15 g. I należałoby, rzecz jasna, przygotować wcześniej rozczyn).

 

2. Teraz nadzienie: papryki kroimy w kostkę (zielonej nie mieliśmy, więc wrzuciliśmy ogórek konserwowy, który akurat był od ręką. Polecamy - bardzo dobra alternatywa). Koper siekamy. Ser cheddar trzemy na tarce o grubych oczkach, chyba że dysponujemy już tartym. Fetę rozgniatamy na papkę. Fetę można oczywiście zastąpić jakimś tańszym zamiennikiem też będzie doskonale (ale cheddar radzimy zostawić ładnie się zapiecze). Wszystkie te elementy łączymy ze sobą. Z powodu słonych serów, sól jest tu całkowicie zbędna.

SKŁADNIKI:

 

* 1 łyżka stołowa cukru

* 1 łyżeczka suchych drożdży (5 g)

* 1 jajko

* 200 ml ciepłego mleka

* 3 łyżki oleju roślinnego

* 350 g mąki pszennej

* 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

* 150 g sera cheddar (albo innego, żółtego)

* 150 g sera feta (lub podobnego)

* 1 mała papryka czerwona

* 1 mała papryka zielona

* pęczek świeżego kopru

* ew. czarnuszka i/lub sezam

+ żółtko do posmarowania

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2025

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś