2. Teraz składniki suche. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy.

 

3. W drugiej misce przygotowujemy składniki mokre: jajko, olej, sok z pomarańczy i mleko. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

 

4. Składniki suche wsypujemy do mokrych albo odwrotnie. Krótko mieszamy i dodajemy przygotowaną uprzednio tartą skórkę pomarańczy. Na tym etapie można też opcjonalnie dodać skórkę kandyzowaną, która wzmocni jeszcze pomarańczowy smak. Wszystko ze sobą mieszamy, ale nie za długo - wystarczy do połączenia składników.

 

5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto przekładamy do uniwersalnych foremek na muffinki - silikonowych, papierowych/jednorazowych lub innych. Dbajmy o to, aby nie wypełniać foremek zbyt dużą ilością ciasta - wystarczy do wysokości 3/4. W przeciwnym razie muffinki mogą wyjść nadmiernie wyrośnięte i zdeformowane. Pieczemy przez około 25 minut, chociaż niekiedy czas pieczenia zależy od osobliwości piekarnika, jakim dysponujemy.

 

6. Po upieczeniu muffinki studzimy i możemy je czymś jeszcze ozdobić. W wersji minimalistycznej wystarczy cukier puder, ale dobrze sprawdzi się np. polewa czekoladowa, a nawet - tak jak u nas - lukier własnej roboty i nieco skórki kandyzowanej na wierzch.

Do góry

Dalej

Proste, pyszne, zgrabne. Błyskawiczne w przygotowaniu i pomarańczowe jak pomarańcza. Nie ma się do czego przyczepić. Zawsze wychodzą i nawet ktoś z zerowym doświadczeniem w kuchni na pewno sobie z nimi poradzi.

 

Smacznego!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Zaczynamy od obróbki owocu. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i szorujemy. Następnie osuszamy i trzemy na tarce o małych oczkach z każdej strony. Cały sok z owocu wyciskamy. Można też użyć dostępnej w sprzedaży gotowej skórki tartej.

SKŁADNIKI:

 

Składniki suche:

* 2 szklanki mąki pszennej

* 2/3 szklanki cukru

* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki mokre:

* 1 jajko

* 0,5 szklanki mleka

* 1/3 szklanki oleju

* sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

oraz:

* skórka z jednej świeżej pomarańczy

* opcjonalnie: około 50 g lub nieco więcej skórki kandyzowanej skórki pomarańczowej

* ewentualnie: cukier puder, lukier lub polewa

* szklanka = 250 ml

* porcja = 12 standardowych muffinek

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

Mobile menu

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka PRYWATNOŚCI

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś