2. Teraz składniki suche. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. W drugiej misce przygotowujemy składniki mokre: jajko, olej, sok z pomarańczy i mleko. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
4. Składniki suche wsypujemy do mokrych albo odwrotnie. Krótko mieszamy i dodajemy przygotowaną uprzednio tartą skórkę pomarańczy. Na tym etapie można też opcjonalnie dodać skórkę kandyzowaną, która wzmocni jeszcze pomarańczowy smak. Wszystko ze sobą mieszamy, ale nie za długo - wystarczy do połączenia składników.
5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciasto przekładamy do uniwersalnych foremek na muffinki - silikonowych, papierowych/jednorazowych lub innych. Dbajmy o to, aby nie wypełniać foremek zbyt dużą ilością ciasta - wystarczy do wysokości 3/4. W przeciwnym razie muffinki mogą wyjść nadmiernie wyrośnięte i zdeformowane. Pieczemy przez około 25 minut, chociaż niekiedy czas pieczenia zależy od osobliwości piekarnika, jakim dysponujemy.
6. Po upieczeniu muffinki studzimy i możemy je czymś jeszcze ozdobić. W wersji minimalistycznej wystarczy cukier puder, ale dobrze sprawdzi się np. polewa czekoladowa, a nawet - tak jak u nas - lukier własnej roboty i nieco skórki kandyzowanej na wierzch.
Wypełniamy ciastem 12 standardowych foremek muffinkowych.
Ostateczna konsystencja uzyskanego ciasta nie powinna być zbyt gęsta.
Do góry
Dalej
Powrót
Proste, pyszne, zgrabne. Błyskawiczne w przygotowaniu i pomarańczowe jak pomarańcza. Nie ma się do czego przyczepić. Zawsze wychodzą i nawet ktoś z zerowym doświadczeniem w kuchni na pewno sobie z nimi poradzi.
Smacznego!
Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez ok. 25 minut.
PRZYGOTOWANIE:
1. Zaczynamy od obróbki owocu. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem i szorujemy. Następnie osuszamy i trzemy na tarce o małych oczkach z każdej strony. Cały sok z owocu wyciskamy. Można też użyć dostępnej w sprzedaży gotowej skórki tartej.
Muffiny pomarańczowe
SKŁADNIKI:
Składniki suche:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2/3 szklanki cukru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki mokre:
* 1 jajko
* 0,5 szklanki mleka
* 1/3 szklanki oleju
* sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
oraz:
* skórka z jednej świeżej pomarańczy
* opcjonalnie: około 50 g lub nieco więcej skórki kandyzowanej skórki pomarańczowej
* ewentualnie: cukier puder, lukier lub polewa
* szklanka = 250 ml
* porcja = 12 standardowych muffinek
DOBRZE SKOSZTOWAĆ
Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати
Must try
TU WARTO ZAGLĄDAĆ
ZAPRASZAMY DO KONTAKTU
Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:
Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024
polityka PRYWATNOŚCI
kontakt@widoknanarew.pl
Thank you for being here
Danke, dass Sie hier sind
Дякую за те, що ви тут
Dziękujemy, że tu jesteś