Każdą bułkę delikatnie rozpłaszczamy, robimy nacięcia tak, aby było widać budyń. I na koniec jeszcze kilka rodzynek na wierzch.

5. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Przed wstawieniem do pieca każdą bułeczkę smarujemy pozostawionym wcześniej żółtkiem, rozmąconym z łyżką mleka lub wody. Pieczemy przez 20-25 minut, do złotego koloru. Po wyjęciu bułeczki studzimy i ewentualnie posypujemy z wierzchu cukrem pudrem.

Do góry

Dalej

Budyniowe biedronki od pierwszego wejrzenia hipnotyzują nietypowym imidżem, zachwycając jednocześnie swoimi dość imponującymi gabarytami. Całkiem szybkie w przygotowaniu, puchate, mięciuteńkie, z aksamitnym nadzieniem budyniowym, wszystkich uwiodą pełnią smaku drożdżowego ciasta. 

 

Polecamy!

3. Po godzinie ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość, a budyń dostatecznie przestygnąć. Teraz możemy przystąpić do formowania bułeczek, przygotowując jednocześnie ok. 100 g rodzynek, które dobrze jest przelać kilka razy wrzątkiem i nieco osuszyć. Ciasto dzielimy na 9 w miarę równych części - to będą dość spore, na pewno ponad 100-gramowe kawałki. Formujemy z nich kuleczki. Można dać im jeszcze ok. 5 minut pod przykryciem. Następnie każdą z nich rozwałkowujemy lub rozgniatamy palcami bez użycia wałka, na okrąg o średnicy 12-14 cm. Na środku wykładamy niemałą łyżkę budyniu i posypujemy rodzynkami. Nadzienie zamykamy w bułeczce, którą od razu układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli mamy mały piekarnik, polecamy pieczenie na dwóch blachach. Bułki jeszcze wyraźnie podrosną i mogą się dość szpetnie posklejać. Dlatego dla piękniejszego efektu warto poświęcić więcej energii.

 

4. Następnie ułożone w formie bułki spłaszczamy lekko dłońmi, aby powstało coś w rodzaju "dysku". Robimy to jednak bardzo ostrożnie, żeby nie uszkodzić ciasta. Później, za pomocą ostrego noża, robimy na każdym takim "dysku" cztery skośne nacięcia. Nóż powinien być naostrzony, żeby nie poszarpał ciasta. I na koniec, w zrobione w ten sposób szczeliny wciskamy delikatnie resztę rodzynek. Tak przygotowane bułeczki, zanim trafią do pieca, powinny spędzić w formie jeszcze około kwadransa.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Zaczynamy od przyrządzenia budyniu. Do rondla lub garnuszka wbijamy jajko, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Za pomocą rózgi kuchennej mieszamy na jednolitą masę. Dolewamy 300 ml mleka, znów mieszamy i stawiamy na nie za dużym ogniu. Gotujemy, nieustannie mieszając, aż wszystko zgęstnieje i osiągnie konsystencję budyniu. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy do ostygnięcia. Aby przyspieszyć ten proces, można przełożyć budyń do osobnego naczynia. Pamiętajmy, aby przechowywać go pod przykryciem (np. pod folią), żeby nie zrobił się niepotrzebny kożuszek.

 

2. Teraz ciasto. Do miski wlewamy ciepłe mleko i wodę, wsypujemy drożdże, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olej, białko (żółtko zostawiamy na koniec do posmarowania) i sól. Wszystko mieszamy, aż składniki całkiem dobrze połączą się. Teraz możemy stopniowo przesiewać mąkę pszenną. 450 g powinno wystarczyć, ale jeżeli ciasto wciąż jest zbyt rzadkie, możemy dodać odrobinę więcej. Jednak ostatecznie ciasto powinno być dość kleiste - lepić się do rąk, ale jednocześnie swobodnie odchodzić. Wyrabiamy je przynajmniej 5-7 minut. Następnie przykrywamy i odstawiamy na jedną godzinę do podrośnięcia.

Biedronki z budyniem i rodzynkami

SKŁADNIKI:

 

Na budyń:

* 1 jajko

* 3 łyżki cukru

* 8 g cukru wanilinowego

* 2 łyżki mąki ziemniaczanej

* 300 ml mleka

Na ciasto drożdżowe:

* 100 ml ciepłego mleka

* 150 ml ciepłej wody

* 7 g suchych drożdży

* 3 łyżki cukru

* 8 g cukru wanilinowego

* 4 łyżki oleju

* 1 białko (żółtko do posmarowania)

* 1 łyżeczka soli

* 450 g mąki pszennej

* ok. 100 g rodzynek

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś