7. Piekarnik rozgrzewamy do 160-180 stopni Celsjusza. Tuż przed włożeniem blachy do pieca bułeczki smarujemy żółtkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy przez 15-20 minut, czyli do momentu, aż bułeczki osiągną złoty lub jasnobrązowy kolor.

Do góry

Dalej

Bułeczki Amores Flores to prawdziwe boginie w panteonie małych wypieków drożdżowych wszelkiego rodzaju. Do pełni swojego smaku nie potrzebują żadnego nadzienia, a zgrabny i puszysty wygląd tych ślicznych kwiatuszków to tylko dodatkowy estetyczny bonus dla amatorów smaku prawdziwego, domowego ciasta drożdżowego. I zawsze skutecznie przypomną o wiośnie...

 

Polecamy!

PRZYGOTOWANIE:

 

1. W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestygnięcia. Teraz przygotujemy rozczyn. Do miski wkruszamy drożdże, wsypujemy płaską łyżkę cukru (odebraną z porcji przeznaczonej na tę ilość ciasta), dodajemy dwie łyżki mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży i odstawiamy pod przykryciem na około 10-15 minut.

 

2. Do podrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli i wbijamy jajka. Następnie wsypujemy resztę cukru. Mieszamy i dodajemy pełną łyżkę oleju. Mieszamy. Teraz możemy partiami dodawać mąkę. Gdy składniki zaczną już łączyć się w ciasto, które będziemy dalej wyrabiać, wlewamy przestudzone masło. Zagniatamy ciasto, wpompowując w nie dużą ilość powietrza. Po 3-4 minutach dodajemy jeszcze łyżkę oleju i wyrabiamy dalej około 3-4 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.

 

3. Po tym czasie ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość. Wyjmujemy je z miski na lekko przysypaną mąką stolnicę i jeszcze lekko przegniatamy. Dzielimy na 12 części - 8 większych i 4 mniejsze. Większe części powinny mieć około 70-71 g, a mniejsze około 30 g. Warto zastosować wagę kuchenną i odpowiednio odmierzyć poszczególne elementy, z których formowane będą kształty. Z odkrawanych kawałków lepimy gładkie kuleczki i dajemy im jeszcze odpocząć pod przykryciem przez około 10 minut.

 

4. Teraz przystępujemy do formowania bułeczek. Zaczynamy od czterech małych kuleczek. Każdą z nich dzielimy na 3 części po około 10 g. Każdą z tych cząstek rozwałkowujemy lekko na mały okrąg o średnicy ok. 4 cm. Wszystkie trzy układamy jeden na drugim, niejako na dachówkę i delikatnie zwijamy w mały rulonik, który następnie przecinamy nożem na pół, jednym zdecydowanym cięciem. W ten sposób uzyskamy dwie "różyczki", których płatki możemy jeszcze ostrożnie powyciągać i uformować, aby wszystko wyglądało piękniej. Procedurę tę powtarzamy dla wszystkich czterech małych bułeczek. W efekcie powinniśmy otrzymać osiem takich ciastowych kwiatuszków.

 

5. Teraz zajmiemy się dużymi bułeczkami. Każdą z nich wałkujemy na kształt przypominający prostokąt o bokach 13-16 cm. Następnie zwijamy go w rulon, a potem formujemy długi wałek (ok. 30 cm). Na jednym z brzegów robimy pętelkę, przez którą przeplatamy drugi koniec, powtarzając całą procedurę do momentu, aż uformujemy coś w rodzaju plecionego bajgla. Przypomina to swoim kształtem popularne simity tureckie, które jednak wyplata się nieco inaczej, chociaż efekt bywa bardzo podobny. Być może na początku wyda się to nieco trudne i wymagające, ale szybko nabierzemy wprawy. Do środka uzyskanego w ten sposób "bajgla" wkładamy wcześniej uformowaną różyczkę i Amores Flores jest gotowa.

 

6. Tak przygotowane bułeczki układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze pod przykryciem na około 15-20 minut.

Drożdżówki Amores Flores

SKŁADNIKI:

 

   Porcja na 8 bułeczek

* 15 g świeżych drożdży

* 150 ml mleka

* 50 g cukru

* 2 małe jajka

* 350-400 g mąki pszennej

* 25 g masła

* 2 łyżki oleju roślinnego

* szczypta soli

* żółtko + łyżka mleka do posmarowania

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś