Do góry

Dalej

Powrót

Podobnie jak babka ziemniaczana, kiszka jest gotowa do konsumpcji zaraz po wyjęciu z pieca. Nie zaszkodzi jej też leżakowanie, a odsmażane później plasterki smakują fantastycznie.

 

Bon apetit!

Pamiętajmy o nakłuciu kiszki i podlaniu jej wodą, zanim wstawimy ją do piekarnika.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Na początku należałoby porządnie wymoczyć jelita (jeżeli są kupowane). Jelita ze sklepu są mocno nasączone solą i dlatego wymagają długiego namaczania - minimum 12 godzin, a najlepiej jak najdłużej. Zalecana jest zmiana wody. Dopiero gdy mamy już je przygotowane, możemy ruszać dalej.

 

2. Kaszę jęczmienną gotujemy, aż znacząco zmięknie (nie może być al dente). Dodatek gotowanej kaszy istotnie zmniejsza prawdopodobieństwo, że kiszka pęknie podczas pieczenia i pozwoli na uzyskanie nie tylko zwartej konsystencji, ale i ciekawego smaku. Jeśli użyjemy kaszy surowej, która mogłaby, rzecz jasna, upiec się w wilgotnych ziemniakach, prawdopodobieństwo pęknięcia kiszki, nawet na całej długości, znacząco wzrasta.

 

3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem smalcu (wedle uznania). Jeżeli zaś chcemy dodać kawałki mięsa lub wędlin, warto je przesmażyć wcześniej, a dopiero po nich wrzucić cebulę. 

 

4. Ziemniaki, podobnie jak w przypadku babki, należy zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Z masy ziemniaczanej również należałoby zlać nadmiar wody.

 

5. Łączymy wszystkie składniki - przesmażoną cebulę, starte ziemniaki i ugotowaną kaszę. Dodajemy sól, pieprz i łyżkę majeranku. Jakkolwiek pieprz naturalny można dodać wedle uznania, to soli powinniśmy wsypać około 3/4 łyżki (ewentualnie dodać można pieprz ziołowy i przyprawę do ziemniaków). A jeżeli chcemy nasze danie wzbogacić o mięsne walory, szczególnie o kawałki wędlin bądź innych przetworzonych, które już zawierają sól - jej ilość należałoby zmniejszyć. Wszystko dokładnie wymieszać.

 

6. Teraz należy napełnić jelita. Można użyć do tego zwykłej łyżki, jak to robiono dawniej, kiedy nikt nie słyszał o butelkach plastikowych. My natomiast możemy sobie znacznie ułatwić cały proces, biorąc butelkę (np. po mleku), ścinając dno i za jej pomocą sprawnie napełnić kiszkę. Tak czy siak, proces ten wymaga pewnej wprawy i z całą pewnością - dzięki ruchom przypominającym robaczkowe przemieszczanie się treści jelitowych - nie jest to zajęcie dla osób zbyt wrażliwych. UWAGA! Kiszki nie można napychać zbyt mocno. W środku powinna być zachowana pewna przestrzeń, aby nasze danie nie popękało i nie straciło na walorach estetycznych. 

 

7. Po napchaniu kiszkę można związać nicią z obu stron, chociaż nie jest to konieczne.  Następnie układamy ją na blasze lub formie do zapiekania i nakłuwamy grubszą igłą na całej długości. Zabieg ten pozwala na schłodzenie temperatury wewnątrz jelit. Tak przygotowaną kiszkę podlewamy 1,5 szklanki wody.

 

8. Piekarnik należałoby rozgrzać do temperatury 180-190 stopni Celsjusza. Potrawę pieczemy około godziny, może dłużej, w zależności od tego, jakim sprzętem dysponujemy. Warto jednak obserwować cały proces. Jeżeli kiszka będzie się rumienić i nabierać chrupkości to znak, że pieczenie zbliża się do końca. Oczywiście, genialnie byłoby upiec danie w prawdziwym piecu chlebowym. Różnica pomiędzy obydwoma typami pieczenia - nowoczesnym i tradycyjnym - jest zauważalna. Niestety, na niekorzyść współczesnych sposobów pieczenia elektrycznego.

 

Kiszka ziemniaczana z kaszą

SKŁADNIKI:

 

* jelita wieprzowe grube, około 70 cm długości

* 2-2,5 kg ziemniaków

* 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

* dwie większe cebule

* przyprawy: sól, pieprz, majeranek

* opcjonalnie: pieprz ziołowy i przyprawa do ziemniaków

* 1,5 szklanki wody (250 ml)

* w wersji z mięsem można dodać kawałki dowolnego mięsa, wędlin, boczku, pokrojonego w kostkę i przesmażonego

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś