Do góry

Dalej

Powrót

Bułeczki lub pieróg powinny po uformowaniu podchodzić jeszcze około 20 minut. Następnie smarujemy je z wierzchu jajkiem (lub żółtkiem z łyżką mleka). Można je czymś przyzdobić. Następnie wstawiamy do pieca rozgrzanego do 160-180 stopni Celsjusza. Piec około 20-25 minut (w przypadku całych pirohów - 30-35 minut).

 

 

Miłej zabawy!

...oraz zdobione pirohi i korowaje.

Ugniecione ciasto powinno być elastyczne, lepiące, ale jednocześnie odchodzić od ręki.

PRZYGOTOWANIE:

 

1. Na samym początku warto rozpuścić masło i dać mu chwilę, aby nieco przestygło.

 

2. Robimy rozczyn: drożdże należy wyjąć z lodówki wcześniej, żeby nabrały temperatury pokojowej. Wsypujemy do nich łyżkę cukru (odebraną z przygotowanej wcześniej miary) oraz dwie lub trzy spore łyżki mąki. Zalewamy połową ciepłego mleka (125 ml). Mieszamy dokładnie, do jednolitej konsystencji i odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut, aby drożdże popracowały.

 

3. Po tym czasie do rozczynu, który powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, dodajemy szczyptę soli i jajka (uwaga - jajka koniecznie muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego warto je również wyjąć z lodówki nieco wcześniej). Wszystko mieszamy, np. rózgą kuchenną. Później wlewamy resztę ciepłego mleka i dodajemy cukier. Znów mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. (Jeżeli planujemy bułeczki lub inną formę wypieku z bardzo słodkim nadzieniem, to ilość cukru można zmniejszyć). Na końcu wlewamy trzy płaskie łyżki oleju i znów mieszamy.

 

4. Do tej mieszaniny dodajemy stopniowo przesianą mąkę, np. w dwóch lub trzech partiach. Mieszamy i stopniowo przechodzimy na wyrabianie ręczne, chyba, że zrobi to za nas jakaś dedykowana maszyna. Nic jednak nie zastąpi żywego kontaktu człowieka z ciastem, dlatego warto rozważyć naturalne sposoby wyrabiania, nawet jak się nie chce albo nie za bardzo umie. Z biegiem czasu szybko nabierzemy wprawy.

 

5. Kiedy ciasto powoli zaczyna wyłaniać się z początkowej płynnej formy i nawet jeśli przybiera kształt niezbyt szykownego zlepka, możemy już dodać ostudzone masło i ugniatać dalej. Dodatek śliskiego tłuszczu ułatwi dalszą pracę. Kiedy już ciasto wchłonie tłuszcz, powinna uformować się  pewna ciastowa "plastelina". Ciasto musi być elastyczne, przyczepno-klejące, ale odchodzić od rąk. Jeśli trzeba, można troszeczkę podsypać mąki i dodać jeszcze kapkę oleju. Główna zasada polega na tym, żeby nie "przemączyć" ciasta, ponieważ takie ciasto po upieczeniu nie będzie odpowiednio puszyste i szybko wyschnie. Dlatego z mąką obchodzimy się ostrożnie. Cały proces wyrabiania powinien trwać od 7 do 10 minut i - dla ostatecznego efektu - warto poświęcić mu trochę wysiłku.

 

5. Wyrobione ciasto odstawiamy, najlepiej w jakieś ciepłe miejsce, pod przykryciem. Dobrze sprawdzi się ściereczka bądź folia. Powinno podchodzić od 1-1,5 godziny. Często jedna godzina bywa wystarczająca. Ciasto musi powiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie. Można rozsmarować nieco oleju na dnie miski, ale nie jest to konieczne.

 

6. Warto pamiętać, że proces podchodzenia zależy od temperatury i wilgotności powietrza. Wyższa temperatura przyśpiesza rośnięcie, ale przy niedostatecznej wilgotności może wysuszać ciasto.

 

7.  I to już koniec całego procesu. Po upływie godziny do półtorej mamy pięknie wyrośnięty półprodukt domowy, z którego uformujemy przeróżnie zdobione bułeczki oraz pirohi drożdżowe, czym z pewnością ucieszymy całą swoją rodzinę i wszystkich gości.

Uniwersalne

ciasto drożdżowe

Uniwersalne ciasto drożdżowe

SKŁADNIKI:

 

* 21-25 g świeżych drożdży

* 250 ml ciepłego mleka

* 3 płaskie łyżki oleju

* 40 g masła

* 2 całe jajka (najlepiej M)

* 80-90 g cukru

* 500 g mąki pszennej np. typu 450, 500, 550 (ew +/- 50 g)

* porcja na 12 bułeczek (80-85 g każda) lub na okrągły zdobiony pieróg (pieczony w formie 30 cm lub nieco większej)

DOBRZE SKOSZTOWAĆ

Must-try * Man muss es probieren * Обов'язково треба спробувати

ZAPRASZAMY DO KONTAKTU

 

Jesteśmy otwarci na wszelkie sugestie, pomysły i współpracę. Jeśli coś ciekawego dzieje się w okolicy, o czym warto wiedzieć, napisz do nas:

Niezależny portal poświęcony życiu społeczno-kulturalnemu w gminie Narew © 2024

polityka plików cookies

kontakt@widoknanarew.pl

Thank you for being here

Danke, dass Sie hier sind

Дякую за те, що ви тут

Dziękujemy, że tu jesteś